Spausdinti šį puslapį

Pakuočių gamintojai ir importuotojai patys turi pasirinkti, kaip tvarkys pakuočių atliekas

2013-02-03, 16:09
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Iki š. m. sausio 1 d., kai įsigaliojo Atliekų tvarkymo įstatymo pataisos, šalies gamintojų ir importuotojų organizacijos, kurioms licencijos pakuočių atliekų tvarkymui organizuoti buvo išduotos iki šios datos, turėjo pertvarkyti savo veiklą, kad atitiktų ir Atliekų tvarkymo įstatymo, ir Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo nuostatas.

Tačiau, pasak Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorės Vilmos Karosienės, šiuo metu dar nėra galimybės nustatyti, ar šios organizacijos atitinka Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo reikalavimus dėl užimamos rinkos dalies. Mat dauguma gamintojų ir importuotojų ligi šiol nėra apsisprendę, kuriai iš tokių organizacijų 2013 metais sutartiniais pagrindais paves organizuoti gaminių ar pakuočių atliekų tvarkymą ir vykdyti visas ar dalį įstatymų nustatytų pareigų.

Pažymėtina, kad pakuočių gamintojai ir importuotojai gali pasirinkti, kokiu būdu vykdys jiems nustatytas pareigas. Vienas būdas – individualus. Tokiu atveju tik savo reikmėms sunaudotas pakuočių atliekas tvarko patys arba perduoda jas tvarkyti tokią teisę turinčiam atliekų tvarkytojui. Pasirinkus kitą būdą, kolektyvinį, reikia steigti, kaip numato Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymas, gamintojų ir importuotojų organizaciją.

Šiuo atveju irgi galima rinktis – arba tapti šios organizacijos dalyviais ir jai pavesti organizuoti pakuočių atliekų tvarkymą, arba jai tai pavesti netapus organizacijos dalyviais – sutartiniais pagrindais. Apsisprendę pareigas vykdyti kolektyviai, gamintojai ir importuotojai kviečiami artimiausiu metu, iki kovo 1 d., prisijungti prie vienos iš gamintojų ir importuotojų organizacijų.

Dabar yra dvi licencijuotos gamintojų ir importuotojų organizacijos. Tai VšĮ „Žaliasis taškas“ (Žalgirio g. 131, LT-08217 Vilnius, tel. 233 1152, 275 5907) ir VšĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija" (J. Galvydžio g. 5, LT-08236 Vilnius, tel. 868752699). Gamintojų ir importuotojų organizacija VšĮ „Ateities ekologija“(Neries kr. 16, LT-48402 Kaunas, tel. 869822548) licencijos neturi, tačiau su licencijas išduodančia institucija suderino ir pateikė visus pakuočių atliekų tvarkymo organizavimo licencijai gauti reikiamus dokumentus. Ar išduoti licenciją, bus sprendžiama paskaičiavus rinkos dalį.

Kaip sakė Vilma Karosienė, pakuočių rinkos dalys bus patikslintos iki kovo 15 dienos. Jeigu paaiškės, kad gamintojų ir importuotojų organizacija neatitinka reikalavimo dėl užimamos rinkos dalies, jai vykdyti Atliekų tvarkymo įstatymo ir Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo nustatytas pareigas pavedę gamintojai ir importuotojai galės pasirinkti kitą, visus reikalavimus atitinkančią organizaciją.

Jeigu gamintojai ir importuotojai neorganizuoja savo pakuočių atliekų tvarkymo, tokiu atveju jie privalo mokėti mokestį už aplinkos teršimą pakuočių atliekomis Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo nustatyta tvarka.

Aplinkos ministerijos informacija

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti