Spausdinti šį puslapį

Žvarbiu oru būtina tinkamai pasirūpinti augintiniais

2012-02-03, 06:23
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nuo speigo kenčia ir naminiai gyvūnai bei gyvuliai. Veterinarijos specialistai ragina visus žmones, ypač kaime, pasirūpinti savo augintiniais.

Juk net ir įdienojus lauke tvyro dvidešimties laipsnių šaltis, tad gūžiasi ne tik paukščiai, bet ir katės bei šunys. Ypač sunku neprižiūrimiems šunims, nes patiems reikia ir maisto susirasti. Žmonės sako, kad geras šeimininkas prastu oru ir šuns į lauką nevaro, tad laikomi namuose ir į lauką vedami tik trumpam.

Vis dėlto, ne visi šeimininkai tinkamai pasirūpina savo augintiniais. Dėl netinkamai prižiūrimų kačių ir šunų iš vienos Panevėžio rajono Ramygalos gyventojos teismas šiandien leido atimti gyvūnus ir perduoti juos Gyvūnų gerovės tarnybai „Pifas“.

Specialistai pataria per šalčius pasirūpinti gyvuliais, ypač lauke laikomais šunimis. Reikia įrengti sandarią ir šiltą būdą, pakelti ją nuo žemės, kad nebūtų skersvėjų, landą užsandarinti medžiaga, sudėti šiltą guolį.    

Panevėžio rajono Velžio seniūnas jau informavo seniūnaičius ir bendruomenių pirmininkus, kad perspėtų gyventojus prižiūrėti naminius gyvūnus.

„Būtina perspėti, kad šeimininkai, kai taip šalta, gyvulius įvestų į tvartą, užvilktų kuo nors, uždengtų, šilto vandens paduotų. Gaila, bet yra tokių žmonių, kurie gyvenvietėse neprižiūri gyvulių, į šiuos mes ypač atkreipiame dėmesį“, – kalbėjo Panevėžio rajono Velžio seniūnas Alfonsas Bakšys.

Specialistų teigimu, žiemą būtina pasirūpinti ir gyvulių laikymo patalpomis – užsandarinti langus, duris, paliekant tik ventiliacijos angas, sausai pakreikti tvartus, šerti didesnės energetinės vertės pašarais, nes šaltyje reikia daugiau maisto ir gyvūnų kūno temperatūrai palaikyti.

„Nemažas dėmesys šiandieną yra kreipiamas į gyvulių pervežimą, jis – sustabdytas dėl tokių didelių šalčių. Pagal reglamentus gyvulius galima vežti tik esant nulinei arba pliusinei temperatūrai“, – priminė Panevėžio maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Valdemaras Kontautas.       

Veterinarijos specialistai ragina gyventojus, pamačiusius netinkamomis sąlygomis laikomus, kenčiančius ar prastai prižiūrimus gyvūnus, nelikti abejingus ir apie tai informuoti tarnybą telefono numeriu 8 800 40403.

Zina Paškevičienė
LTV „Šiandien“
www.lvcom.eu

Komentuoti