Spausdinti šį puslapį

Vilniuje tariasi ES šalių institucijų, atsakingų už miškus, vadovai

2013-09-11, 11:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šiandien Vilniuje, Pirklių namuose, prasidėjo neformalus ES miškų direktorių susitikimas, kuriame dalyvauja daugiau kaip dvidešimties ES valstybių institucijų, atsakingų už miškus, vadovai, Europos Komisijos, ES Tarybos generalinio sekretoriato, Europos privačių miškų savininkų konfederacijos, Europos valstybinių miškų valdytojų asociacijos atstovai.

„Nuo senų laikų miškai buvo mūsų šalies aplinkos, ekonomikos, kultūros ir tradicijų pamatas. Jie ir dabar yra vienas pagrindinių mūsų gamtos išteklių, – sveikindamas susitikimo dalyvius sakė aplinkos viceministras Linas Jonauskas. – Siekiant išsaugoti miškus ir užtikrinti racionalų jų naudojimą, darnus miškininkavimas yra visiems priimtinas ir dominuojantis miškų politikos principas, kurio privalome nenukrypstamai laikytis.“

Per susitikimą bus aptariami visai Europos Sąjungai svarbūs miškininkystės klausimai. Pats aktualiausias iš jų šiuo metu – derybos dėl Teisiškai įpareigojančio susitarimo Europos miškams (Europos miškų konvencija). Jos vyksta jau nuo 2011 metų. Paskutinis iš keturių planuotų derybų etapų, prasidėjęs šią vasarą Varšuvoje, buvo sustabdytas ir lapkričio 7-8 d. bus pratęstas Ženevoje. Per pratęstą derybų sesiją Lietuva, ES Tarybai pirmininkaujanti šalis, kartu su Europos Komisija derėsis ES ir jos šalių vardu. Mūsų šalis yra atsakinga už ES ir jos narių bendros derybinės pozicijos parengimą.

Per šiandieninį susitikimą Vilniuje taip pat bus kalbama apie būtinybę kuo greičiau patvirtinti naują ES miškų strategiją, nes šiuo metu galiojanti strategija buvo patvirtinta dar 1998 m. ir jau yra pasenusi. Miškų direktoriai bus kviečiami aptarti galimus koordinuotus veiksmus, kurie pagreitintų procesą ir leistų turėti šį jau patvirtintą dokumentą iki šių metų pabaigos. Dabar strategijos projektą dar svarsto Europos Komisija, ir tikėtina, kad Komunikatas dėl ES miškų strategijos bus paskelbtas Lietuvos pirmininkavimo laikotarpiu. Tuomet mūsų šalis bus atsakinga už šio dokumento tolimesnį svarstymą ir tvirtinimą ES Taryboje.

Susitikimo dalyviai aptars, kaip darniam miškininkavimui padės naujasis Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas dėl paramos kaimo plėtrai, kaip ES įgyvendinamas Medienos reglamentas, kuris nustatė pateikiančiųjų rinkai medieną ir medienos produktus pareigas.

Neformalus ES miškų direktorių susitikimas – puiki galimybė pristatyti Lietuvos miškus, supažindinti su mūsų miškų ūkio politika ir jo plėtros tikslais, pasidalyti patirtimi. Rytoj susitikimo dalyviai vyks į Panevėžio miškų urėdiją, kur bus aptarti biologinės įvairovės miškuose išsaugojimo, klimato kaitos ir stichinių nelaimių poveikio miškams, miškų atkūrimo klausimai, rekreacinės ir kitos miškų funkcijos.

www.am.lt

Komentuoti