35-asis Lietuvos lenkų sąjungos gimtadienis

2024-04-15, 14:37
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
35-asis Lietuvos lenkų sąjungos gimtadienis salcininkai.lt nuotr.

„Šiandien mūsų gimtadienis“, – tokiais žodžiais, pasitinkant 35-uosius sąjungos metus, susirinkusius renginio dalyvius pasveikino LLS Šalčininkų skyriaus pirmininkas ir Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič.

„Lietuvos lenkų sąjungą verta buvo įsteigti, būti jos nariu ir dirbti. Eilinį kartą patvirtiname, jog daug nuveikėme, kad mūsų lenkų bendruomenė atgimtų. Nešloviname savo pasiekimų, nes dar daug ką turime nuveikti. Esame čia, kad aktyviai dirbtume. Nėra kitos alternatyvos – Lietuvos lenkų sąjunga buvo, yra ir bus“, – kalbėjo Lietuvos lenkų sąjungos Šalčininkų skyriaus pirmininkas Zdzislav Palevič, pabrėždamas, jog negana „vien pasistatyti namus“, nes didžiulių pastangų reikia jų išlaikymui. – Ir šiems namams reikia mūsų visų rankų, protų ir pasišventimo “, – tęsė jis.

Lietuvos lenkų sąjungos šventėje dalyvavo apie 300 svečių iš Šalčininkų skyriaus 52 būrelių, kuriuose narystę deklaruoja daugiau negu 1500 asmenų.

Renginyje dalyvavo Lenkijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvos Respublikoje Konstanty Radziwiłł su sutuoktine, Pirmoji sekretorė-Konsulė ir skyriaus vedėja Irmina Szmalec, Lietuvos lenkų sąjungos ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas, europarlamentaras Valdemar Tomaševski, LR Seimo nariai Rita Tamašūnienė ir Česlav Olševski, Pasaulio Polonijos Tarybos pirmininkas Jaroslav Narkevič, draugijos „Wspólnota Polska“ Lomžos skyriaus pirmininkė ir Šalčininkų rajono garbės pilietė Hanka Gałązka, pirmasis LLS Šalčininkų skyriaus pirmininkas Januš Obločinski, svečiai iš Lenkijos.

Susitikimo pradžioje susirinkusius palaimino kun. Juzef Aškelovič, pabrėžęs, kad tikėjimas – tai mūsų tradicijos dalis, o patriotizmas – stipri lenkų kultūros vertybė.

Pirmasis Šalčininkų skyriaus pirmininkas Januš Obločinski, kreipdamasis į susirinkusius, sutelkė dėmesį į lenkiškumo vaidmenį, kuris leido išgyventi okupacijų metu. Jo teigimu, lenkiškumo išlikimas – istorinė vertybė ir iššūkis ateities kartoms.

Šalčininkų kultūros centre susirinkusiems svečiams žodį tarė ir Lietuvos lenkų sąjungos ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas, europarlamentaras Valdemar Tomaševski. Jis pabrėžė, kad lenkai yra lojalūs Lietuvos piliečiai ir 1991 metais parėmė kovas už nepriklausomybę, kartu su lietuviais stovėjo Baltijos kelyje, tačiau kartu gina savo teises.

Iškilmingo susitikimo metu sveikinimo žodžiai skirti Lietuvos lenkų sąjungos iniciatyvinei grupei, į kurios sudėtį įėjo Januš Obločinski, Zdzislav Palevič, Josif Rybak, Sofija Griaznova, Regina Butko, a.a. Irena Šablinska, a.a. Stanislav Davlidovič. Pirmasis jų susitikimas įvyko 1988 metais Zavišonių darželyje. Tuomet jie diskutavo apie poreikį kurti lenkų klases ir grupes rajono mokyklose ir darželiuose, aptarė politinę situaciją ir tautinio atgimimo būtinybę.

1988 metų rugsėjo 30 dieną Šalčininkų kultūros namų salėje, kurioje tilpo 450 asmenų, įvyko steigiamasis visuomeninės kultūrinės Lietuvos lenkų organizacijos Šalčininkų skyriaus susirinkimas. Po pusmečio, balandžio 15–16 dienomis, ji pertvarkyta į savarankišką organizaciją – Lietuvos lenkų sąjungą, o rajono skyriuje jau buvo daugiau negu 2000 narių ir 50 būrelių. Netrukus Šalčininkų skyrius tapo gausiausia, efektyviausia ir aktyviausia lenkų organizacija rajone.

Jubiliejinės šventės metu apdovanoti Lietuvos lenkų sąjungos Šalčininkų skyriaus steigėjai, pirmieji pirmininkai, aktyviausi organizacijos nariai. Į amžinybę pasitraukusių bendraminčių atminimas pagerbtas tylos minute.

Gražus renginio akcentas – koncertas, kuriame pasirodė ansamblių „Solcanie“ ir „Solczanka“ šokių grupės, Šalčininkų S. Moniuškos menų mokyklos auklėtiniai, pučiamųjų orkestras ir solistai Jolanta Provlocka ir Zdzislav Palevič (jaunesnysis).

www.salcininkai.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24