Naujas portalas – informacijos šaltinis ir iššūkis jaunimui

2013-04-26, 10:57
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Balandžio 24 d. Lenkų kultūros namuose Vilniuje vyko oficialus naujo keturiomis kalbomis kuriamo portalo L24.lt pristatymas. Kol kas tik jo versijos lenkų kalba, bet artimiausioje ateityje taip pat bus pristatytos versijos lietuvių, rusų ir anglų kalbomis.

Tai yra didelės reikšmės įvykis ne tik lenkų bendruomenei, bet ir visai šaliai. Tam tikra prasme šis projektas gali būti vertinamas kaip atsakas į priekaištus dėl tariamo Lietuvos lenkų nenoro integruotis į valstybės gyvenimą. Patikimos, visuomenei rūpimos informacijos apie pasiekimus ar problemas skleidimas tikrai padės sustiprinti tarpusavio santykius ir plėsti žinias apie save ir pasaulį.

Naujo informacijos šaltinio iniciatorių ir kūrėjų susitikimo svečiai buvo daugiausia Lietuvos lenkų žiniasklaidos atstovai – „Kurier Wilenski“, „Vilniaus krašto savaitraštis“, „Magazyn Wilenski“, „Nasza gazeta“, „Spotkania“, radijo transliuotojo „Znad Wilii“, Lietuvos radijo programos lenkų kalba, lenkų kalba kuriamų portalų „Wilnoteka“ ir PL DELFI žurnalistai.

Ši svarbi proga taip pat subūrė LLRA Seimo frakcijos parlamentarus, LLRA Vyriausiosios tarybos narius, Šalčininkų ir Vilniaus rajonų savivaldybių vadovus, administracijos ir tarybos narius, visuomeninių lenkų organizacijų – Lietuvos lenkų sąjungos ir „Macierz Szkolna“ pirmininkus. Į renginį taip pat atvyko Lenkijos Respublikos ambasados Konsulinio skyriaus vedėjas Stanisław Cygnarowski, kuris po ketverių metų pertraukos vėl vadovaus Lenkijos konsulinei įstaigai Vilniuje.

Kadangi pirmieji portalo veiklos žingsniai žengti jau balandžio 7 d., pirmąsias emocijas, išbandymus ir sėkmes redaktoriai jau išgyveno, tačiau svečių daugumai pirmą kartą buvo suteikta galimybė susipažinti artimiau su nauja žiniasklaidos priemone ir jos kūrėjais. Po trumpos muzikinės preliudijos susitikimo vedėja Elžbieta Sadaiska pakvietė pasisakyti iniciatyvinės grupės vadovą, portalo L24.lt direktorių Viktorą Juselį, kuris pristatė septynių asmenų redakciją: jaunus ir ambicingus žmones iš Vilniaus ir Vilniaus krašto.

Vedėja iš pat pradžių pabrėžė, kad naują portalą kurianti jauna redakcija tikisi paramos iš labiau patyrusių žurnalistų, tuo pačiu kviesdama juos bendradarbiauti. Pavyzdys yra su „Vilniaus krašto savaitraščiu“ sudaryta sutartis, žadanti bendros kūrybinės grupės kūrimą.

Kolegos žurnalistai negailėjo šiltų žodžių ir palinkėjimų: operatyvumo, išradingumo, drąsos susiduriant su naujais iššūkiais ir tarnaujant tiesai, darbe vadovaujantis krikščioniškomis vertybėmis, kas šiandieniniame pasaulyje nėra lengva. Žurnalistai su solidžia patirtimi taip pat išreiškė viltį, kad jaunoji karta, kuri žiniasklaidos rinkoje ėmėsi nelengvos užduoties, perims sunkios tarnavimo žodžiui ir patikimo informacijos skleidimo estafetę.

Paskatinimo žodžius jaunimui tarė LLRA pirmininkas, europarlamentaras Valdemar Tomaševski, LR Seimo narė Vanda Kravčionok. Būtent jie nuo pat pradžių palaikė naujos organizacijos iniciatyvinę grupę, ypač jai išgyvenant įvairius sunkumus ir įveikiant kliūtis. Viena jų yra lėšų trūkumas. Geri žodžiai buvo ištarti LLS pirmininko, Seimo nario Michalo Mackevič, merų Marijos Rekst ir Zdzislavo Palevič.

Pakiliai nuskambėjo, ne tik naujajai redakcijai adresuotas, generalinio konsulo Stanisławo Cygnarowskio pasisakymas, kuris, pabrėžė, kad po ketverių metų pertraukos pastebi teigiamus pokyčius lenkų bendruomenės Lietuvoje gyvenime. Jis konstatavo, kad tai yra puikus susitelkimo ir vienybės pavyzdys pasauliniu mastu. Vienas to pavyzdžių gali būti laikomas naujo informacijos kanalo atsiradimas.

Vilniaus krašte visi svarbūs klausimus tradiciškai pradedami prašant Dievo pagalbos, todėl oficialiosios dalies pabaigoje kunigo dekano Juzefo Aškelovič buvo paprašyta suteikti Dievo palaiminimą ir bendrai pasimelsti už gerą darbo pradžią. "Pergalė pasiekiama tik per kančią", - pabrėžė kunigas, skatindamas jaunuosius redaktorius nepasiduoti sunkumams ir nesėkmėms.

Žinoma, portalo, kurio tikslas yra skleisti tiesą, pasirinktame kelyje laukia daug išbandymų. Be abejo, jame netrūks dyglių, tačiau neturėtų pritrūkti ir vilties, kad pastangos buvo vertos užsibrėžto tikslo. Jos tarnaus bendrai idėjai, todėl turėtų būti remiamos.

Česlava Pačkovska

www.l24.lt

Komentarai  

 
#1 sambo 2013-04-26 11:42
Kokie visi kuklus :roll:
Sveikiname ir uzuojauta :P . Lengva nebus, bet kas nedaro tas nieko nepadaro. Sekmes !
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24