Seimo komitetas pritarė Lietuvos tautinių bendrijų ir Tarptautinės tolerancijos dienų įtvirtinimui

2013-04-24, 14:41
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Seimo Žmogaus teisių komitetas, apsvarstęs Atmintinų dienų įstatymo papildymo projektus, pritarė siūlymui įtvirtinti atmintinomis dienomis Lietuvos tautinių bendrijų dieną ir Tarptautinę tolerancijos dieną.

Sausio 25 d. paskelbti Lietuvos tautinių bendrijų diena yra pasiūlęs Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Leonardas Talmontas.

Lapkričio 16-ąją paminėti Tarptautinę tolerancijos dieną siūlo Seimo narys Vytautas Juozapaitis.

Kaip pastebi Seimo Žmogaus teisių komitetas, Lietuva kaip ir kitos Europos šalys yra daugiakultūrė valstybė, joje nuo seno gyvena įvairių tautybių, skirtingų kultūrų, religijų, papročių žmonės. Nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų Lietuvos sostinė - Vilnius - buvo įvairaus tikėjimo ir skirtingų kultūrų atstovų traukos centras.

Todėl manoma, kad atmintinos Lietuvos tautinių bendrijų dienos įtvirtinimas tinkamai įprasmins Lietuvos tautinių bendrijų indėlį į Lietuvos valstybingumo kūrimo procesą, krašto politinį, ekonominį ir kultūrinį gyvenimą.

1995 m. UNESCO lapkričio 16-ąją paskelbė Tarptautine tolerancijos diena, kuri kasmet minima daugelyje demokratinių šalių.

"Tarptautinė tolerancijos diena gali būti vertinama kaip kasmetė galimybė ugdyti toleranciją, rengti visuomeninius ir politinius debatus globalių netolerancijos problemų tematika. Tai diena pažymėti per metus pasiektą pažangą ir pasiūlyti naujus efektyvesnius problemų sprendimo būdus", - sako V. Juozapaitis.

Šiuo metu įstatymu nėra reglamentuotas Tarptautinės tolerancijos dienos kaip atmintinos dienos minėjimas.

Remiantis Atmintinų dienų įstatymu, atmintina diena - reikšminga diena, susijusi su esminiais Lietuvos valstybingumo kūrimo ir įtvirtinimo faktais ir (ar) įvykiais, visuotinių vertybių propagavimu, atminimo kultūros ir gyvosios istorijos išsaugojimu.

Šiuo metu Atmintinų dienų įstatymu nustatytos 54 atmintinos dienos.

ELTA

www.l24.lt

Komentarai  

 
#1 darius 2013-04-24 23:48
ačiū
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24