Seimas svarstys siūlymą pratęsti draudimą užsieniečiams įsigyti žemės ūkio paskirties žemę. E. Gentvilo komentaras

2013-04-23, 13:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vyriausybei siūloma artimiausiu metu apsvarstyti galimybę atnaujinti derybas su Europos Sąjungos (ES) institucijomis dėl žemės ūkio paskirties žemės pardavimo ES piliečiams pereinamojo laikotarpio pratęsimo, kol bus suvienodintos tiesioginės išmokos visų ES valstybių narių žemdirbiams.

Tokį nutarimo projektą "Dėl žemės pardavimo užsieniečiams pereinamojo laikotarpio pratęsimo" antradienį Seimui pateikė parlamentaras konservatorius Kazys Starkevičius.

Po pateikimo jį parėmė 53 Seimo nariai, prieš buvo 4, susilaikė 18 parlamentarų. Toliau dokumentą svarstys Seimo komitetai. Seimo plenarinių posėdžių salėje jį planuojama svarstyti gegužės 9 d.

Nutarimą siūloma priimti įvertinant tai, kad Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, kuria nepritaria Europos Sąjungos Vadovų Tarybos patvirtintam siūlymui dėl 2014-2020 m. Europos Sąjungos daugiametės finansinės perspektyvos; atsižvelgiant į susidariusią realią galimybę iš naujo derėtis dėl ūkininkavimo sąlygų suvienodinimo visų ES valstybių narių žemdirbiams.

Kaip pažymima nutarimo projekte, Lietuvos žemdirbiai kovo 22 dieną įvykusiame visuotiniame žemdirbių suvažiavime išreiškė kategorišką nuomonę pratęsti draudimą užsieniečiams įsigyti žemės ūkio paskirties žemę Lietuvoje.

Seimui siūloma priimti nutarimą atsižvelgiant ir į tai, kad Europos Parlamentas, siekdamas reformuoti Bendrąją žemės ūkio politiką, "neplanuoja suvienodinti tiesioginių ES išmokų visoms ES valstybėms narėms, ir Lietuvos žemdirbiai dėl to turės blogesnes konkurencines sąlygas, lyginant su kitomis ES valstybėmis narėmis".

Liberalų sąjūdžio frakcija neigiamai vertina tai, kad Seimas pritarė iniciatyvai siekti dar vieno žemės pardavimo užsieniečiams draudimo laikotarpio pratęsimo. Frakcijos nuomone, tai užkirstų galimybę žemės sklypų savininkams Lietuvoje brangiau parduoti savo turtą, užtrauktų Lietuvai Europos Sąjungos sankcijas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys, Seimo Kaimo reikalų komiteto narys Eugenijus Gentvilas sako, kad rezervai pratęsti žemės pardavimo užsieniečiams draudimą jau yra išnaudoti - 7 metus galiojęs draudimas vieną kartą jau buvo pratęstas trejų metų laikotarpiui, iki 2014 m. gegužės mėnesio.

"Reikėtų tiesiai šviesiai pasakyti, kas slypi už pseudopatriotinių norų pratęsti draudimus - tai yra siekis, kad žemės sklypų savininkai ir toliau neturėtų pasirinkimo bei žemę pardavinėtų pusvelčiui asmenims, susijusiems su stambiaisiais žemvaldžiais. Dėl apribotos žemės pardavimo rinkos Lietuvos žmonės per pastaruosius dešimt metų jau buvo nuskurdinti. Dabar norima tą nuskurdinimą dar kartą legalizuoti", - sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos narys E. Gentvilas.

Liberalai atkreipia dėmesį, kad Žemės ūkio ministerijos Žemės politikos departamento vadovai neseniai pripažino, kad nutolinti sprendimą ir antrą kartą pratęsti žemės pardavimo užsieniečiams draudimo laikotarpį yra neįmanoma.

Valstybės įmonės "Registrų centras" duomenimis, 2001-2012 m. Lietuvoje parduotos žemės ūkio paskirties žemės plotas siekia 1,86 milijono hektarų. Liberalų duomenimis, didelę dalį žemės įsigijo 10 didžiausių Lietuvos kapitalo bendrovių, kurios 2011 m. valdė daugiau nei 100 tūkst. hektarų žemės.

ELTA

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24