Sostinės Tarybos nariai dėl Tautos namų projekto įgyvendinimo kreipiasi į Seimą ir Vyriausybę

2013-02-16, 16:47
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Rotušėje  vykusiame iškilmingame miesto Tarybos posėdyje, skirtame Lietuvos valstybės atkūrimo 95-mečiui, sostinės Tarybos nariai pritarė kreipimuisi į Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininką ir Ministrą Pirmininką, prašydami tarpininkauti, kad būtų sudarytos sąlygos Tautos namų projektui įgyvendinti.

Miesto taryba šiuo dokumentu  įsipareigoja rūpintis Vilniaus miesto indėliu į šį projektą ir įpareigoja Vilniaus miesto merą dėl projekto įgyvendinimo teikti konkrečius pasiūlymus LR Seimui ir Vyriausybei.

Pagrindinė kliūtis įgyvendinti Tautos namų projektui yra iki šiol neišspręsta buvusių Profesinių sąjungų kultūros rūmų  privačios priklausomybės ir Pamėnkalnio visuomeninės paskirties prieštara. Šią prieštarą sukūrė 1993 m. ir 2000 m. LR Seimo priimti teisės aktai, atvėrę kelią minėto pastato privatizavimui. Kaip žinoma, LR Konstitucinis Teismas 2003 m. tuos teisės aktus pripažino neatitinkančiais LR Konstitucijos.

Prieš metus Vilniaus miesto savivaldybės taryba iškilmingame posėdyje pritarė rezoliucijai, kuria įsipareigojo  įgyvendinti Tautos namų projektą Lietuvos Nepriklausomybės 100-mečiui, tai yra  iki 2018 metų. Šiai nuostatai, kad iki 2018 m. būtų  įgyvendinta Tautos namų idėja, 2011 m. birželio mėn. įvykusio pasitarimo metu pritarė ir Vyriausybės kancleris.

Pirmasis Tautos namų idėją 1907 metais pristatė J. Basanavičius. Šią idėja taip pat puoselėjo modernios Lietuvos valstybingumo kūrėjai – Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, Martynas Yčas, Kazys Grinius, Antanas Smetona, Juozas Tumas-Vaižgantas, Petras ir Jonas Vileišiai ir kiti. 1911-1912 metais už suaukotas lietuvių bendruomenės lėšas buvo įsigytas Pamėnkalnis (Tauro kalnas), kuris iki šiol išliko visuomeninės paskirties

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, 1992 metais atgimė ir Tautos namų idėja, apie kurią primena 2007 m. vasario 16 d. atidengtas paminklinis akmuo, skelbiantis, kad šioje vietoje turi stovėti  Tautos namai, kurie turi tapti daugiafunkciu kultūros centru su tarptautinius standartus atitinkančia koncertų sale.

www.vilnius.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24