Ministras D. A. Barakauskas: potvynio zonoje būtina užtikrinti gyventojų saugumą ir sklandų susisiekimą

2013-01-08, 10:00
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas šeštadienį lankėsi potvynio zonose Šilutės rajono ir Pagėgių savivaldybėse, kur susipažino su susidariusia situacija, susitiko su vietos gyventojais ir savivaldos atstovais.„Šioje situacijoje svarbiausia atsižvelgti į vietos gyventojų interesus – būtina užtikrinti gyventojų saugumą ir sklandų susisiekimą,  taip pat galimybę specialiosioms tarnyboms pasiekti gyventojus,“ – sakė ministras D. A. Barakauskas.

Pasak vidaus reikalų ministro, būtina atsakingiau ir veiksmingiau vykdyti dar 2006 m. Vyriausybės nutarimu patvirtintą Klaipėdos ir Tauragės apskričių pasirengimo potvyniams ir potvynių padariniams šalinti 2007–2015 m. programą ir iš esmės spręsti estakados kelyje Šilutė–Rusnė statybos klausimą.

Vidaus reikalų ministras D. A. Barakauskas atkreipė dėmesį į tai, kad pasirengimo potvyniams 2007–2015 m. programai įgyvendinti iki šiol skirta tik penktadalis lėšų – iki 2013 m. programa įgyvendinta 19,6 proc., ilgalaikės priemonės – 21,6 proc., trumpalaikės priemonės – 14,5 proc.

Ministras D. A. Barakauskas apsilankė potvynio zonoje prie Rusnės pylimų bei Pagėgiuose, taip pat Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinėje ir Pagėgių priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje.

Pagėgių savivaldybėje įvyko Lietuvos Respublikos Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos pirmininko išvažiuojamasis posėdis, kurio metu aptarta potvynio zonose susidariusi situacija. Posėdyje taip pat dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis, vidaus reikalų viceministras Žimantas Pacevičius, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM) direktorius vidaus tarnybos generolas Remigijus Baniulis, Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie VRM vadas generolas Vainius Butinas, Šilutės rajono ir Pagėgių merai, ekstremalių situacijų komisijos nariai.

Posėdyje priimtas protokolinis sprendimas artimiausiame Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje apsvarstyti 2007–2015 m. programos įgyvendinimą. Siūloma aptarti aplinkos ir geriamojo vandens užteršimo klausimą, pasienio ruožo kelių būklės remontui išskirtinai teikti pirmumą dėl čia vykdomos sienos saugumo užtikrinimo veiklos, pylimų būklės atnaujinimo darbus įtraukti į 2014–2020 m. Europos Sąjungos (ES) programos projektus.

Įvertinant šalies finansines galimybes, siūloma peržiūrėti esamą situaciją ir atliktus darbus dėl estakados statybos keliui į Rusnę, spręsti klausimą dėl stebėjimo posto Šilutės rajone prie Kuršių marių statybos, Nemuno gilinimo darbus potvynio zonoje siūloma įtraukti į ES lėšomis finansuojamu  projektus.

Be to, posėdžio dalyviai  priėmė sprendimą siūlyti Vyriausybei atnaujinti potvynio zonoje dirbančią Pagėgių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos gelbėjimo techniką ir priemones, spręsti klausimą dėl ugniagesių komandos įsteigimo Rusnės miestelyje bei apsvarstyti galimybę papildyti Civilinės saugos įstatymą atskiru potvynio skirsniu, numatant gyventojų, esančių potvynio zonoje, atsakomybę dėl jų saugumo.

Taip pat nutarta siūlyti Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje aptarti su potvyniu susijusių priemonių finansavimo planavimą ateinančių metų biudžeto rengimo metu.

Šilutės rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija dėl potvynio grėsmės sausio 3 d. paskelbė ekstremaliąją situaciją Šilutės rajono savivaldybės Usėnų, Juknaičių, Šilutės, Rusnės, Saugų ir Kintų seniūnijose. Pagėgių savivaldybė šiandien dėl potvynio taip pat paskelbė ekstremaliąją situaciją.

www.vpgt.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24