Lenkų mokyklą Vilniuje užsiundė policininkais

2015-06-09, 16:38
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Danuta Silienė Danuta Silienė © L24 (Viktoro Juselio nuotr.)

Vakarykštę popietę į lenkų Vilniaus V. Sirokomlės vidurinę mokyklą atvyko dvi policijos pareigūnės iš Vilniaus miesto pirmojo policijos komisariato Prevencijos poskyrio. Atvyko, kaip pačios pareiškė, tirdamos anoniminio policijai atsiųsto laiško aplinkybes.

Kaip mus informavo mokyklos direktorė Danuta Silienė, anoniminis laiško autorius reikalauja „nubausti tėvus už tai, kad š.m. birželio 3 dieną neleido savo vaikų į mokyklą".

Kaip žinia, tądien Vilniaus ir priemiestinių rajonų mokyklose lenkų mokomąja kalba vyko įspėjamasis streikas. Mokyklų, kurioms gresia uždarymas, mokiniai, tėvai ir su jais besisolidarizuojantys asmenys, reaguodami į protesto akcijos prieš tautinių mažumų švietimo žlugdymą organizatorių kvietimą, Vilniaus šv. Dvasios bažnyčioje dalyvavo šv. Mišiose, laikomose už lenkų švietimo Lietuvoje išsaugojimą ir plėtrą.

- Policijos pareigūnės teiravosi manęs protesto akcijos organizatorių pavardžių ir tų mūsų mokyklos atstovų, kurie joje dalyvavo. Atsakiau, kad mitingą rengė iš tėvų sudaryti streiko komitetai ir Lenkų mokyklų mokinių tėvų forumas, o tuo laiku mokykla dirbo įprasta tvarka: mokytojai, kaip įprasta, atėjo į darbą, 1-5 klasių mokiniai buvo išvykę į vasaros stovyklą, 10 klasės mokiniai atėjo į konsultacijas prieš matematikos egzaminą, o dvyliktokai dalyvavo konsultacijose prieš geografijos egzaminą – pasakoja V. Sirokomlės mokyklos direktorė D. Silienė, paklausta apie policijos atstovių apsilankymo priežastis.

- Pareigūnės teiravosi, kiek mokinių tądien neatėjo į mokyklą ir kodėl. Atsakiau joms, kad toks pasiūlymas buvo paskelbtas piketo metu ir tėvai, gindami savo pilietines teises, priėmė sprendimą pasinaudoti juo. Pasiteiravau policininkių, kokiu pagrindu norima nubausti 780 mokinių tėvus už tai, kad tą dieną neleido savo vaikų į mokyklą – mūsų portalo žurnalistams pokalbio su policijos pareigūnėmis eigą pasakoja direktorė.

Deja, šis klausimas, kaip ir kiti lenkų mokyklos direktorės suformuluoti klausimai liko be atsakymo, kad ir tas, kas parašė policijai laišką.

Anonimo parašytą laišką nagrinėjančios policininkės liko nieko nepešusios, nesužinojo jos ir mitingo organizatorių pavardžių, nors keista, kad jos to nežino, juk šią temą žiniasklaida nušvietė itin plačiai.

Direktorė D. Silienė taip pat informavo mus, kad specialistės iš Vilniaus miesto pirmojo policijos komisariato domėjosi ir jos dalyvavimu birželio 1-ąją prie LR Vyriausybės rūmų vykusioje protesto akcijoje.

- Būdama laisva pilietė, laisvu nuo darbo laiku juk turiu tam teisę? – argumentavo direktorė.

Negalima atmesti galimybės, kad anoniminis laiškas, tendencingai televizijos laidos „Savaitė" komentatorių pristatytas lenkų švietimo Lietuvoje klausimas, Alberto Narvoiš kaltinimas neva pažeidus profesinės etikos normas – tai tik vis nauji bandymai šmeižti ir įbauginti Lietuvos lenkus ir atgrasinti juos nuo kovos dėl... Būtent – kovos dėl ko? Ogi dėl to, dėl ko neturėtų kovoti iš tikrųjų demokratinės valstybės piliečiai, tai yra už teisės aktuose įtvirtintas garantijas.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24