Dar viena moderni ekspozicija saugomų teritorijų lankytojams

2012-12-07, 06:26
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Aukštadvario regioninio parko Lankytojų centre oficialiai atidaryta nauja šiuolaikiška ekspozicija, supažindinanti su šios saugomos teritorijos gamtos ypatumais ir kultūros vertybėmis. Pagrindinė jos tema: Aukštadvaris – Karališkojo vieškelio kryžkelė. XVII amžiaus pradžioje šis vieškelis vedė į Trakų ir Birštono pilis.

Ir dabar Aukštadvario regioninio parko Lankytojų centras yra šalia svarbaus kelio. Keliautojai čia dažnai stabteli pasiklausti, kur yra neišsenkantis Verknės šaltinis, garsioji Velnio duobė, Nikronių akmuo ar Aukštadvario piliakalnis. Originalioje Lankytojų centro ekspozicijoje pateikiami kelionių dviračiais ir pėsčiomis maršrutai, gamtos pažinimo galimybės, atskleistas šio regioninio parko savitumas.

Vienas svarbiausių ekspozicijos akcentų – Karališkąjį vieškelį primenanti instaliacija iš akmenų, kuri leidžiasi žemyn ir tampa keliu. Juo lankytojas eina prie pagrindinių informacinių stendų ir terminalų. Kadangi Aukštadvario regionas išsiskiria itin raiškiu reljefu, Lankytojų centro erdvėje sukurtos lubos atkartoja tarsi apverstą jo kraštovaizdį, kalveles ir klonius, net vadinamąsias velniaduobes.

Ekspozicijoje bus rodomi šviečiamojo pobūdžio filmukai. Moksleivius turėtų sudominti interaktyvi senovinio žemėlapio dėlionė ar velniaduobės modelis. Kaip sakė Aukštadvario regioninio parko direktorius Vaclovas Plegevičius, numatyta galimybė lengvai atnaujinti informacinių terminalų duomenų bazes, papildyti juos nauja informacija ar vaizdine medžiaga.

Tokios gamtos ir kultūros paveldo vertybėms atskleisti skirtos modernios ekspozicijos jau yra įrengtos 19 Lankytojų centrų  -  Aukštaitijos ir Dzūkijos nacionaliniuose parkuose, Anykščių, Aukštadvario, Biržų, Gražutės, Kauno marių, Krekenavos, Neries, Nemuno kilpų (Prienuose ir Birštone), Pajūrio, Rambyno, Sartų, Tytuvėnų ir Varnių regioniniuose parkuose, taip pat Žuvinto biosferos rezervate,  Kamanų ir Čepkelių valstybiniuose gamtiniuose rezervatuose.

Aplinkos ministerijos informacija

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24