Vilniuje vyko Baltijos jūros regiono valstybių kovos su organizuotu nusikalstamumu projekto renginiai

2012-11-23, 07:26
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniuje įvyko baigiamasis Baltijos jūros regiono valstybių kovos su organizuotu nusikalstamumu projekto (angl. Baltic Sea Task Force on Organised Crime - BSTF) vyriausybių vadovų asmeninių atstovų organizuoto nusikalstamumo kontrolės klausimais (vertinimo grupės) posėdis ir Operatyvinio planavimo ir koordinavimo komiteto (OPC) susitikimas. Šiam projektui 2011-2012 m. pirmininkauja Lietuva.

Renginiuose dalyvavo dešimties Baltijos jūros regiono valstybių (Danijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Rusijos, Suomijos, Švedijos ir Vokietijos) teisėsaugos institucijų pareigūnai, svečias iš Jungtinės Karalystės, Norvegijos Karalystės ambasadorius Lietuvoje, taip pat Europolo, Interpolo, Europos Komisijos ir Baltijos Jūros Valstybių Tarybos atstovai. Lietuvos delegaciją sudarė Vidaus reikalų ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, policijos ir muitinės atstovai.

„Tarpvalstybinio ir regioninio bendradarbiavimo stiprinimas yra labai svarbi kovos su organizuotu nusikalstamumu kryptis. Siekdami užkirsti kelią esamiems ir galimiems tarptautinio nusikalstamumo iššūkiams, turime efektyviai panaudoti visas galimas bendradarbiavimo formas. Viena iš jų – Baltijos jūros regiono valstybių kovos su organizuotu nusikalstamumu projektas“, – sveikindamas susitikimo dalyvius pabrėžė vidaus reikalų ministras Artūras Melianas.

Pagrindiniai prioritetai Lietuvos pirmininkavimo šiam projektui metu – BSTF veiklos plėtojimas, remiantis žvalgybos informacija grindžiamos veiklos principu, taip pat policijos, sienos apsaugos tarnybų ir muitinės bendradarbiavimo stiprinimas, tuo prisidedant prie Europos Sąjungos Baltijos jūros regiono strategijos įgyvendinimo.

„Tikiuosi, kad šiuos prioritetus, kaip ir „Baltic Sea Task Force“ strategijos tikslus ir uždavinius, Lietuvai kartu su kitų valstybių ir Europos Komisijos parama pavyko sėkmingai įgyvendinti. Manau, kad per šiuos dvejus metus šis projektas patvirtino ir išlaikė savo, kaip veiksmingo regioninio bendradarbiavimo mechanizmo, statusą“, – pažymėjo vidaus reikalų ministras.

Susitikimo metu buvo aptartos 2011 m. gruodžio 1–2 d. Vilniuje įvykusio metinio strateginio BSTF susitikimo išvados, pristatyta Lietuvos pirmininkavimo BSTF 2011–2012 m. darbo programos įgyvendinimo ataskaita, pirmininkavimą iš Lietuvos perimsiančios Norvegijos Karalystės 2013–2014 m. BSTF darbo programa ir kiti klausimai.

Šiam Baltijos jūros regiono valstybių atstovų susitikimui pirmininkavo vidaus reikalų viceministras Mindaugas Ladiga. Vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo politikos departamento direktorius Tomas Žilinskas susitikimo metu pasisakė apie Prekybos žmonėmis projektą „ADSTRINGO: kova su prekyba žmonėmis priverstiniam darbui plėtojant partnerystę, tobulinant identifikavimą ir įgyvendinant organizacines priemones“. Lietuvos kriminalinės policijos biuro Tarptautinių ryšių valdybos viršininkas Edmundas Jankūnas pateikė ataskaitą apie BSTF projekte vykdytą veiklą bei Lietuvos pirmininkavimo BSTF 2011–2012 m. darbo programos įgyvendinimą bei pasiektus rezultatus.

BSTF įkurtas 1996 m., remiantis Baltijos Jūros Valstybių Tarybos narių vyriausybių vadovų nutarimu. Šio projekto tikslas – stiprinti regiono valstybių gebėjimus kovojant su organizuotu nusikalstamumu, skatinant glaudų bendradarbiavimą tarp valstybių narių teisėsaugos institucijų. Iš viso per 2011–2012 m. įvyko du metiniai strateginiai BSTF vertinimo grupės posėdžiai ir aštuoni Operatyvinio planavimo ir koordinavimo komiteto susitikimai, kuriems pirmininkavo Lietuva.

www.vrm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24