Lenkai protestuoja prieš tautiečių diskriminavimą Lietuvoje

2015-05-08, 13:42
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Tai jau ne pirmas kartas, kai Varšuvoje rengiamos protesto akcijos prieš lenkų diskriminavimą Lietuvoje Tai jau ne pirmas kartas, kai Varšuvoje rengiamos protesto akcijos prieš lenkų diskriminavimą Lietuvoje Nuotr. iš M. Dworczyko archyvo

Šeštadienį, gegužės 9-ąją, 12.00 val. prie Lietuvos Respublikos ambasados Varšuvoje rengiamas piketas protestuojant prieš lenkų diskriminavimą Lietuvoje. Lenkai Varšuvoje priešinsis dar vienam bandymui smogti į jautriausią lenkų mažumos vietą – švietimą.

Organizatoriai kviečia atvykti į protesto akciją dėl, kaip pabrėžia, Lietuvos Respublikos valdžios bandymo išnaudoti sudėtingą padėtį Ukrainoje kaip dūmų uždangą siekiant kirsti lenkų švietimui.

„2011-aisiais įvykdžius antilenkišką švietimo reformą, dėl kurios lenkų mokyklų skaičius iš 120 sumažėjo iki apie 70, diskriminacinės politikos vykdytojai vėl planuoja smogti. Jie vykdo „mokyklų reorganizavimo planą" taikydami tokius reikalavimus, kuriuos faktiškai galėtų atitikti tik lietuviškos mokyklos. Dėl to lenkų mokyklų dalis bus degraduota iš vidurinių iki pagrindinių statuso. Tokiu būdu tiesioginė grėsmė iškilo 10 lenkų mokyklų mokiniams, pavyzdžiui, trims šimtams Vilniaus Antakalnio mikrorajone esančios Joachimo Lelevelio vidurinės mokyklos mokinių", - rašoma protesto akcijos rengėjų išplatintame pranešime.

Kviesdami į piketą, organizatoriai primena apie ankstesnius į lenkų bendruomenę nukreiptus Lietuvos valdžios veiksmus.

„Viena iš daugelio lemtingų anksčiau priimto sprendimo pasekmių buvo lenkų kalbos eliminavimas mokant kai kurių dalykų mokyklose. Dėl egzamino suvienodinimo lenkų mokyklų mokiniams pradėti taikyti tokie pat reikalavimai, kaip ir lietuvių mokiniams – nepaisant skirtingų mokymosi programų. Lenkų jaunimas neturi šansų išlaikyti tokio pat lygio egzaminą, nes lenkų jaunuoliai turėjo 800 valandų lietuvių kalbos pamokų mažiau. Jei kas palūš – suponuojama galimybė rinktis lietuvių mokyklą. Tai – tik keletas iš pastarojo meto veiksmų siekiant sunaikinti lenkų švietimą Lietuvoje. Nevardiname begalybės kitų veiksmų švietimo srityje. Neminime ir daugybę kitų lenkų diskriminavimo ir žmogaus teisių pažeidimo Lietuvoje formų. Griežtai protestuojame prieš naują sumanymą, t.y. mokyklų „reorganizaciją", dėl kurios gali būti uždaryta dar daugiau lenkų mokyklų", - rašo organizatoriai kviesdami atvykti į piketą, kuris vyks šeštadienį, gegužės 9-ąją, 12.00 val. prie Lietuvos Respublikos ambasados Varšuvoje (Al. Ujazdowskie 12 ir 14).

Dėl taip vadinamosios mokyklų „reorganizacijos" šiuo metu uždarymas gresia keliolikai lenkų mokyklų Lietuvoje, kuriose mokymo procesas vyksta nuo 1 iki 12 klasės.

Lenkai Lietuvoje yra pasiryžę kovoti už lenkų švietimą, kuris čia veikia jau kelis amžius ir atlaikė netgi tragišką tautai XX amžių.

Komentarai  

 
#1 lech 2015-05-08 14:35
Niech zyje idiotyzm!
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24