Spalio 16-oji – Pasaulinė maisto diena

2012-10-17, 06:06
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Spalio 16-ąją nuo 1979 metų minima Pasaulinė maisto diena. Šią dieną siekiama informuoti visuomenę apie pasaulio maisto problemą ir stiprinti žmonių solidarumą kovojant su badu, prasta mityba bei skurdu. Minint Pasaulinę maisto dieną rengiamos nemokamo maitinimo ir paramos akcijos, siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į sveiką mitybą.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, netinkama mityba ir padidėjusi tarša yra didėjančio žmonių mirtingumo priežastis. Skaičiuojama, kad pasaulyje dėl nepakankamos mitybos silpsta per milijardą žmonių, didžioji jų dalis – vaikai. Tačiau, kai vieni žmonės badauja, kiti – kenčia nuo persivalgymo, nutukimo ir jo sukeliamų ligų.

Mityba yra bene svarbiausia žmogaus sveikatai ir gyvenimo kokybei. Netinkama mityba turi įtakos lėtinių neinfekcinių ligų, tokių kaip kraujotakos sistemos ligos, antrojo tipo diabetas, kai kurių tipų vėžys, skeleto ir raumenų sistemos ir net įvairūs psichikos sveikatos sutrikimai, išsivystymui. Atliktų tyrimų duomenimis, mažiau nei pusė Lietuvos moksleivių kasdien vartoja vaisius, daržoves, pieno produktus, tačiau net trečdalis jų kasdien valgo saldumynus bei geria gazuotus saldžius gėrimus.

Minint Pasaulinę maisto dieną, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ragina vartotojus daugiau dėmesio skirti sveikesnės mitybos įpročiams ugdyti. Derėtų prisiminti bendras sveikos mitybos rekomendacijas:

maistui vartoti kuo įvairesnių šviežių maisto produktų, domėtis jų sudėtimi ir rinktis tuos, kuriuose yra kuo mažiau konservantų, dažiklių ir saldiklių;

valgyti visada tuo pačiu laiku;

stengtis, kad dienos raciono pagrindą sudarytų grūdiniai produktai;

valgyti daugiau sezoninių daržovių, uogų ir vaisių, kai jie pigiausi, o skonis – pats geriausias;

pirmenybę teikti augaliniams riebalams ir tinkamai pasirinkti užkandžius: vaisius, riešutus ar sumuštinį su grūdėta duona ir žuvim, liesa mėsa ar mažiau riebiu sūriu;

rinkis mažiau druskos turinčius maisto produktus ir valgyti mažiau saldumynų;

kasdien išgerti 6-8 stiklines vandens;

nepersivalgyti ir stengtis skaičiuoti kalorijas – suvartojamas jų kiekis turi atitikti normą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos informacija

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24