Pasieniečių Aviacijos rinktinė mini savo įkūrimo 20-metį

2012-07-20, 06:51
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Aviacijos rinktinės veiklos pradžia – 1992 m. liepos 24 d., kuomet buvo įkurta Vidaus reikalų ministerijos Atskiroji aviacijos tarnyba. Ji nuo 2000 m. sausio tapo VSAT struktūriniu padaliniu – Aviacijos eskadrile. Plečiantis pasieniečių aviatorių veiklos apimtims ir skraidymo aparatų parką papildžius naujiems sraigtasparniams, nuo 2007 m. sausio 1-osios vietoje eskadrilės buvo įsteigta VSAT Aviacijos rinktinė.

Įkūrimo 20-mečio proga jos darbuotojus pasveikins ir ketvirtadienį Vilniuje vykstančios tarptautinės konferencijos dalyviai. Tai Baltijos jūros regiono šalių sienų apsaugos tarnybų aviacijos padalinių vadovai ir atstovai iš Lenkijos, Latvijos, Estijos, Suomijos ir Vokietijos. Renginyje, kurį organizuoja VSAT ir agentūra FONTEX, jie dalinasi informacija apie su aviacijos panaudojimu susijusius pokyčius kiekvienoje šalyje, informacija ir dalyvavimo patirtimi FRONTEX operacijose, tarptautinį bendradarbiavimą šioje srityje.

Jubiliejų mininti VSAT Aviacijos rinktinė penktadienį savo bazėje organizuoja sraigtasparnių parodą ir jų techninių galimybių pristatymą. Į renginį pakviesti pasieniečių aviatorių kolegos ir per tuos du dešimtmečius šiame padalinyje dirbę buvę ir esami tarnautojai.

Šiuo metu VSAT Aviacijos rinktinė įsikūrusi modernioje Aviacijos bazėje Paluknio miestelyje, Trakų rajone.

Rinktinėje tarnaujantys pasieniečiai atlieka skrydžius, susietus su Lietuvos sienos apsauga sausumoje ir jūroje, viešosios tvarkos palaikymu, paieškos ir gelbėjimo darbais. Sienos kontrolė iš oro ir greitas reagavimas yra ypač efektyvūs pasieniečiams saugant sienas su Rusija ir Baltarusija, t. y. išorines ES sienas. Tokių skrydžių metu išaiškinami ir bandymai neteisėtai pažeisti Lietuvos sieną ir kontrabandos gabenimo atvejai, gaunama daug informacijos apie situciją pasienio ruožuose.

Daugelyje VSAT užkardų prie išorinių ES sienų yra įrengtos tūpimo ir kilimo aikštelės VSAT sraigtasparniams, taip pat aviacinio kuro rezervuarai su išdavimo įrenginiais, todėl pasieniečių aviatoriai gali operatyviai per trumpą laiką nuskristi patikrinti ir kontroliuoti visus valstybės sienos taškus.

Nuo pernai pasieniečių sraigtasparniai pagal sutartį su Nacionaliniu transplantacijos biuru yra sėkmingai panaudojami ir donorų organų gabenimui.

Aviacijos rinktinė taip pat vykdo skrydžius siekiant išsiaiškinti sienos pažeidimų atvejus, nelegalių imigrantų ir kontrabandos kelius, pasieniečiai lakūnai stebi pasienio ruožą ir vykdo tikslines prevencines ir sulaikymo operacijas.

Pastaraisiais metais Lietuvos pasieniečiai su savo sraigtasparniais sėkmingai dalyvauja ir FRONTEX organizuojamose tarptautinėse operacijose, ypač Viduržemio jūros regione.

VSAT aviatoriai dalyvauja palaikant viešąją tvarką renginių metu, gesinant gaisrus, ieškant transporto priemonių, padeda likviduoti ekstremalių ir stichinių nelaimių padarinius.

VSAT lakūnai taip pat yra visada pasirengę ateiti pagalbon nelaimės atvejais – jie nesyk pasižymėjo ieškant dingusių žmonių ar nusikaltėlių bei išaiškinant įvairius nusikaltimus ar kitus teisės pažeidimus. Pasieniečių aviacijos pajėgos talkina ir kitoms institucijoms, kuomet prireikia operatyviai reaguoti į ekstremalias ir kriminogenines situacijas.

Šiuo metu VSAT Aviacijos rinktinė, vadovaujama pulkininko Viktoro Račiūno, turi penkis modernius sraigtasparnius bei patruliavimui skirtą lėktuvą „Cessna“. Lietuvos sienos kontrolė atliekama ir kitos užduotys vykdomos naudojant du dvimotorius sraigtasparnius „EC 135“, vieną dvimotorį „EC 145“ ir du vienmotorius „EC 120 B Colibri“. Visi jie pagaminti Vokietijos ir Prancūzijos bendrovėje „Eurocopter“.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos informacija

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24