Po reformos kariai į darbą bando grįžti per teismus

2012-05-30, 08:35
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pertvarkant Karo prievolės administravimo tarnybą atleista apie 40 karių. Krašto apsaugos ministerija teigia, kad tarnybos darbą perėmus Savanorių pajėgoms, pakanka triskart mažiau darbuotojų. Tačiau, praneša „Panorama“, po reformos dalis atleistųjų per teismus bando grįžti į tarnybą.

Viena iš 10 per teismus siekiančių grįžti į tarnybą – Jūratė Valiukevičienė. Ji prieš dvejus metus atleista iš Karo prievolės administravimo tarnybos Kauno skyriaus mažinant etatus. Tačiau pareigos nepanaikintos ir į jas pretendavo keli karininkai, kartu ir ji pati.

Atrankos komisija turėjo laikytis ministrės įsakyme numatytų kriterijų, atsižvelgti į pretendentų kvalifikaciją,kitus reikalavimus.

„Tik šių metų pradžioje pamatėme lentelę, kad į mano pareigas yra paskirtas žmogus, kuris ir mažesniais balais įvertintas, ir kvalifikacija žemesnė“, – „Panoramai“ sakė pareiškėja J. Valiukevičienė.

Pasak Karių teisių gynimo centro vadovo Laimono Jako, numatytų kriterijų nesilaikyta ir atleidžiant nepasiūlius naujų pareigų ir kitiems teismuose teisybės ieškantiems karininkams. Esą tai patvirtina ir teisme liudijęs buvęs atrankos komisijos pirmininkas.

„Tie kriterijai, kuriuos nustatė ministrė savo įsakymu dėl reorganizacijos, tai, pavyzdžiui, metai iki pensijos ir dar kažkas. Aš kaip komisijos pirmininkas galėjau nesivadovauti nustatytais kriterijais,   nes man tai nebuvo pagrindinis dalykas. Teisėja ar – neprivaloma? Ministrės įsakymas yra privalomas, bet jei nevykdau, aš turiu tam argumentą“, – sako buvęs atrankos komisijos pirmininkas plk. ltn. Aleksandras Kucharevas.

„Šiuo atveju, plk.leitenantas Kucharevas vykdydamas atranką nesivadovavo įsakymu, kurio pagrindu buvo atleista keliasdešimt karių, tarp jų ir ginama pareiškėja. Tokiu požiūriu į ministrės įsakymą plk.leitenantas diskredituoja Krašto apsaugos sistemą ir žemina kario vardą“, – sako Karių teisių gynimo centro vadovas.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė teigia, kad situacijos nenorinti komentuoti dėl to, jog vyksta teismo procesas. Tačiau ministrė atmetė Seimo opozicijos priekaištus dėl provincijoje naikinamų Karo prievolės administravimo centrų. Pasak jos, „kiekviename miestelyje tikrai nereikia kurti tarnybų, kad dėl to keli žmonės gautų atlyginimą“.

Dabar mūsų kariuomenė – viena mažiausių tarp NATO šalių. Numatoma, kad per artimiausius šešerius metus kariuomenė turėtų padvigubėti – iki 19 tūkstančių karių. Iš jų pusė bus profesionalai, o kiti savanoriai, privalomąją karo tarnybą atlikę ir mokymuose parengti rezervo kariai. O karininkų šiek tiek mažės.

Salomėja Pranaitienė
LTV „Panorama“

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24