Gyvosiomis dovanomis paremtos dar šešios šeimos (FOTO)

2012-05-29, 07:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Mus ne kartą džiugino Tados Blindos noras padėti sunkiai gyvenantiems ar ištiktiems bėdos. Ne vienas braukėme ašaras, matydami, kaip drąsusis ir gailestingasis Tadas karvės netekusiai šeimai dovanoja pinigų, jog šie įsigytų naują karvę – šeimos maitintoją. Juk kaimo žmogui kiekvienas gyvuliukas yra svarbus ir reikalingas.

Šiemet jau antrą kartą Musninkų (Širvintų raj.) kaimo bendruomenė, pasinaudojusi „Heifer“ fondo parama, sunkiausiai gyvenančioms šeimoms dovanojo po veršingą telyčią. Šį kartą jas gavo šeimos, kurių neaplenkė sunkumai ir bėdos: dviejų šeimų karvės krito nuo ligų, viena šeima laukiasi ketvirtosios atžalos, dar kita – ant rankų sūpuoja naujagimį ir stengiasi kaime leisti savo šaknis. Karvę gavo ir benamė, kuriai pastogę suteikė Musninkų seniūnė. Ilgą laiką klaidžiojusi ir stogo virš galvos neturėjusi moteris, sužinojusi, kad ir jai bus dovanojama karvė, braukė ašaras ir negalėjo patikėti: „ man, visiškai ubagei, dovanos tokį brangų gyvulį...“ Ir ji tikrai nemelavo, juk geros veislės karvė kainuoja apie 3000 Lt, o benamei tai neįsivaizduojami pinigai.

Musninkų kaimo bendruomenės pirmininkė Jadvyga Kieklienė tvirtina, kad stengiamasi paremti tas šeimas, kurios, kad ir sunkiai gyvendamos, bet laikosi bendruomeniškumo principo, stengiasi šeimai ir visuomenei, negirtauja. Žinoma, lengviausia būtų retsykiais tokioms šeimoms nunešti pieno, sūrio. Bet tai nepakeis situacijos. Juo labiau, kad kaime didžiulis nedarbas. Karvė ne tik maitins šeimą, bet ir padės prasigyventi. Juk nuo šeimos stalo atlikusį pieną žmonės galės parduoti pieno perdirbėjams, o gal ir patys bandys gaminti ir realizuoti savo produkciją. Tokiu būdu gavę paramą žmonės gauna ir gyvulį, ir maisto, ir darbo.

Prieš dvejus metus bendruomenė taip pat dovanojo karves. Šeimininkai iki šiol džiaugiasi, nes jau užaugino po telyčaitę, kuri keliaus į kitą šeimą. Taip šeima taps ne tik paramos gavėja, bet ir jos davėja. Ir nuo tos minutės karvės taps tikra šeimos nuosavybe.

Išdalijusi karves (o rudenį – triušius, bulves sėklai, aviečių daigus) bendruomenė nuolat lankosi tose šeimose. Stebima, ar gyvuliai prižiūrėti, ar jie tinkamai šeriami, mokomi jų šeimininkai, gyvulius atidžiai prižiūri ir veterinaras Kazys Stankevičius. J. Kielienė prasitaria ir apie tai, kad pirmą kartą išdaliję gyvulius ir patikėję, kad viena šeima pasitaisys, suklydo. Deja, karvė buvo laikoma alkana, tad bendruomenė skubiai surado jai kitus šeimininkus ir perdavė.

„Heifer Internacional“ fondas pasaulyje veikia jau daugiau kaip 60 metų, Musninkų kaimo bendruomenė skaičiuoja kur kas kuklesnius gyvavimo metus, tačiau tai netrukdo rūpintis savo kaimynu, artimu. Juk svarbiausia, kad ištiktas bėdos žmogus žinotų, kad jis ir jo šeima kažkam rūpi.

Neringa Tuškevičienė

Nuotr. autorės


Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24