J. Brazaičio palaikai – Lietuvoje

2012-05-18, 07:30
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Ketvirtadienį į Lietuvą iš JAV pargabenti 1941 metų Laikinosios vyriausybės vadovo Juozo Ambrazevičiaus-Brazaičio palaikai.

Iš JAV atgabenti palaikai, šį sekmadienį bus perlaidoti Kaune, praneša LTV naujienų tarnyba.

Laikinoji Vyriausybė veikė tik 6 savaites, ji vertinama dėl pastangų atkurti sovietų okupacijos sunaikintą Lietuvos valstybingumą.

Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, atsitraukiant sovietams įvyko vadinamas birželio 23-osios sukilimas, per radiją paskelbta Lietuvos nepriklausomos valstybės atkūrimo deklaracija, sudaryta laikinoji šalies vyriausybė už kurios vairo teko stoti Juozui Brazaičiui. Mat priešintis sovietų režimui sukurto Lietuvių aktyvistų fronto ministru pirmininku numatytam Kaziui Škirpai Vokietijos valdžia neleido grįžti į Lietuvą.

Laikinoji Vyriausybė veikė tik 6 savaites – atsisakiusi tapti vokiečių patikėtinių taryba, ji rugpjūčio 5 dieną savo veiklą sustabdė.

Po karo Juozas Brazaitis išvyko į Ameriką, kur 1974 metasi mirė. Po mirties – 2009 metais apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Didžiuoju kryžiumi – tai aukščiausias mūsų šalies apdovanojimas.

Urna su velionio palaikais išvežta į Kauną, Kristaus prisikėlimo bažnyčią, kur bus laikoma iki sekmadienio, kai vyks perlaidojimas.

Salomėja Pranaitienė
LTV naujienų tarnyba

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24