Lenkų antikvarai į Lietuvą atvežė retų sendaikčių

2012-03-23, 10:27
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šiandien Kaune prasidedančiame senturgyje „Laiko ratu“ šurmuliuos ne tik lietuvių kolekcininkai, bet ir didelis būrys svečių iš užsienio. Pirmą kartą atvyksiantis gausus lenkų būrys pasiūlys įsigyti anksčiau šiame senturgyje nematytų XX a. Lenkijos armijos ekipuotės detalių, latviai – autentiškų XIX a. viduryje išleistų romanų.

Latvijos antikvarų gildijos narys Aleksandras Kitmanovs, su savo restauruotais sendaikčiais nuolat keliaujantis po visą Europą, šį kartą į Kauną atsivežė keliolika 1840-1860 m. išleistų romanų, įvairių dekoracijų namų interjerui, paveikslų, iki Pirmojo pasaulinio karo pagamintų pypkių.

Tačiau labiausiai latvis didžiuojasi, galėdamas pristatyti elegantišką 1848 metais pagamintą anglišką indelį pienui, kurį, gerdami arbatą, naudojo anglų aristokratai. Apie šio sendaikčio vertę kalba ir jo kaina – 250 eurų.

Pasak A. Kitmanovo, Lietuva latvių sendaiktininkams išlieka patraukli šalis ne tik todėl, kad mūsų šalį mažiau palietė ekonominė krizė, bet ir todėl, kad Latviją neseniai sukrėtė sendaikčių klastočių skandalas, kuris metė šešėlį ir ant sąžiningai dirbančių prekiautojų.

Jei dauguma latvių sendaiktininkų į Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, vykstantį senturgį atvyksta nebe pirmą kartą, tai lenkai Lietuvą dar tik atranda.

Vienas iš pirmą kartą į Lietuvą atvykusių lenkų sendaiktininkų tiki, kad lietuvius sudomins tarpukario ir XX a. antros pusės Lenkijos armijos ekipuotės detalės: gertuvės, diržai ir kita. Jis ir jo kolegos taip pat atsivežė senoviškų lenkiškų šaukštų, grafinų, lėkščių bei porceliano statulėlių iš Italijos.

„Džiaugiamės, kad svečiai iš Lenkijos dar labiau praturtino mūsų senturgio asortimentą ir atvežė anksčiau čia nematytų sendaikčių. Tikimės, kad nuo šiol gausų lenkų sendaiktininkų būrį matysime kiekviename renginyje“, - sako prekybos miestelio „Urmas“ rinkodaros vadovas Jonas Plenta.

Į šį sendaikčių turgų Kaune iš viso susirinko apie 300 sendaiktininkų, antikvaro kolekcininkų, bukinistų, numizmatų ir filatelistų.

Senturgyje gausu įvairių instrumentų, knygų, baldų ir namų apyvokos daiktų, karinės atributikos ir netgi senovinių ginklų. Dauguma daiktų yra pagaminti prieškariu, tarpukariu ir pokariu, bet yra ir siekiančių XIX ar net XVIII amžių.

Pirmasis sendaikčių turgus šiais metais prasideda šiandien, penktadienį, kovo 23 d., ir tęsis visą savaitgalį.

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24