Pelenuose ieškos sudegusių vertybių

2012-03-13, 06:34
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Tytuvėnuose pradėjo dirbti archeologų, juvelyrų ir restauratorių komanda. Sudegusio muziejaus liekanose ieškoma išlikusių vertybių.

Nors nuo gaisro pradžios jau prabėgo pusantro mėnesio, pareigūnai kol kas negali pasakyti nei tikslios gaisro priežasties, nei kurioje vietoje jis kilo, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Iki šiol gaisravietėje aptikta apie trečdalis vertybių. Jos buvo surūšiuotos, atpažintos ir perduotos pareigūnams. Tačiau didžioji dalis meno kūrinių vis dar guli sudegusio muziejaus liekanose, jų ieškant nuspręsta naudoti archeologinius metodus.

Pirmadienį į Tytuvėnus atvyko archeologų komanda, kuri nuodėgulius rūšiuos kelias savaites. Pasak, specialistų laukia sunkus darbas: patalpa didelė, o kiekvieną nuolaužą teks atrinkti rankomis.

„Ta patalpa įšalusi, neaišku, koks gruntas apačioje – pelenai, degėsiai. Ko gero, jie taip pat bus sušalę, tad gali būti, kad tas tyrimas užsitęs. Sunku pasakyti, kiek viskas truks – tris savaites, mėnesį“, – kalbėjo Kultūros paveldo departamento Kontrolės skyriaus vedėjas Rimantas Kraujelis.

Rastas vertybes ketinama pervežti į Vilniuje esantį Ekspertizių centrą. Čia specialistai nustatys jų kilmę ir autentiškumą.

„Kad būtų galima ištirti, surasti ir konstatuoti, kad jos niekur nepradingę, neišvogtos, nepadirbtos, kad viskas originalu, bet, deja, po ugnies sunykę ar apgadinta“, – kam tokių tyrimų reikia aiškino Tytuvėnų bažnyčios klebonas Rimantas Žaromskis.

Tyrimą dėl kilusios gaisro yra pradėjusi Šiaulių apygardos prokuratūra. Jau pusantro mėnesio pareigūnai aiškinasi, dėl ko užsiliepsnojo baroko perlas, tačiau   priežastys kol kas nežinomos.  

„Specialistams, ekspertams paskirta ne viena užduotis, ir šiuo metu jos dar nėra baigtos, nėra gauti atsakymai. Tiriamos įvairios versijos tiek gaisro, tiek galimos vagystės“, – sakė Šiaulių apygardos prokuratūros atstovas spaudai Martynas Povilaitis.

Ir bažnyčioje, ir vienuolyne išvalyti nuodėguliai. Šiuo metu bažnyčios stogas tvirtinamas, o vienuolyno laikinasis uždengtas praėjusią savaitę.

Kol kas gaisro padariniams šalinti išleista per 300 tūkst. litų, tačiau restauruoti stogus ir sutvarkyti aplietas patalpas, manoma, gali kainuoti ne vieną milijoną litų. Per 100 tūkst. litų bažnyčiai suaukojo ir žmonės.  

Jevgenijus Bardauskas
LTV „Šiandien“

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24