R. Juknevičienė: sistema nėra gydoma iš esmės

2012-03-12, 07:11
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė apgailestauja, kad Kovo 11-ąją pasitikome su rimtų negalių teisėsaugoje paūmėjimu.

„Šią Kovo 11-ąją pasitikome su rimtų negalių mūsų teisėsaugoje, specialiosiose tarnybose paūmėjimu. Įsisenėjusi sisteminė liga nėra gydoma iš esmės, todėl jos padariniai vėl, kaip ir po Valstybės saugumo departamento tyrimo 2007 m., labai rimti. Ir taip menkas piliečių pasitikėjimas valstybe, jos institucijomis gali priartėti prie visiškos nevilties.

Dauguma žmonių nesupranta, kas vyksta. Žiniasklaidoje – vėl operatyvinės informacijos lavina, televizijose – politikai ir visuomenės veikėjai su savo tiesomis ir paslaptimis, o žmogus kitapus ekrano – su vieninteliu klausimu: kas vyksta valstybėje? Vėl sąmokslų teorijos, įžeidinėjimai nesirenkant žodžių, arogancija ir demagogija. Toks paveikslas labai liūdina“, – sekmadienį iškilmingame Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjime Seime sakė R. Juknevičienė.

O juk visai neseniai, pasak jos, buvo daug vilčių, kad pasimokėme, kad gyvensime kitaip, kad ūgtelėjome ir augsime toliau.

„Tačiau kai nuveji šalin emocijas, supranti, kad ir čia Lietuva nėra išimtis. Diktatūros sąlygomis kokių nors skandalų su specialiosiomis tarnybomis iš principo nebūna, nes ten viskas vienose rankose, tarnybos dirba vienam žmogui ar nedidelei jų grupei – ir tarnyboms, ir valdantiems ten viskas aišku. Bet ar norime taip gyventi, į ten sugrįžti?“, – klausė politikė.

Pasak jo, juk sukurti demokratiją su stipria, efektyviai ir – svarbiausia – teisingai veikiančia teisėsauga yra labai sunkus darbas. Bene sunkiausias darbas per šiuos dvidešimt dvejus metus.

„Demokratinės valstybės Europoje, Jungtinės Amerikos Valstijos taip pat yra išgyvenusios nelengvus sukrėtimus su panašiomis tarnybomis, kol suprato, kad turi būti sukurta patikima specialiųjų tarnybų, visos teisėsaugos veiklos kontrolės sistema – nuo specialaus, iš didžiausią pasitikėjimą ir patyrimą turinčių parlamentarų sudaryto komiteto parlamente, kaip yra JAV Kongrese, iki specialios, pasitikėjimo pagrindu sukurtos, nuolat veikiančios atitinkamų tarnybų kontrolės institucijos. Man sunku rasti kitą demokratine save vadinančią valstybę, kur prokuratūra ar mūsų Valstybės saugumo departamento analogai pagal institucinę sąrangą būtų valstybės valstybėje“, – sakė R. Juknevičienė.

Ji apgailestavo, kad visuomenė ir jos rinkti atstovai iš esmės yra atskirti nuo teisingumo vykdymo kontrolės.

„Sisteminės bėdos, kai dėl parlamentinės demokratijos gležnumo teisėjai susikūrė įstatymus sau, advokatai su prokurorais – sau, atvedė į šiandienos komplikacijas, kai visuomenė, jos rinkti atstovai iš esmės atskirti nuo teisingumo vykdymo kontrolės. Turime rasti savyje valios daug ką pakeisti. K

ol nebus efektyvios ir gerai apgalvotos demokratinės kontrolės, tol skandalai ir visuomenės netikėjimas teisingumu bus mūsų kasdienybė, tol pareigūnai, matydami savo kolegų likimus, svarstys, ar verta stengtis, rizikuoti, gal geriau tiesiog neišsišokti, neužkliūti“, – sakė R. Juknevičienė.

Krašto apsaugos ministrė dar kartą priminė, kad istorija nesibaigė, bet ji – mūsų rankose.

„Aplinkybės kol kas palankios – spėjome išauginti jau po Kovo 11-osios gimusius žmones su kitokiu istorijos, demokratijos supratimu, mačiusius pasaulio. Daug padaryta, bet dabar svarbiausia – nesustoti, neišsigąsti, nenusivilti, nepaskęsti antraeiliuose dalykuose“, – sakė ji.

R. Juknevičienės nuomone, svarbiausi artimiausios ateities iššūkiai – išeiti iš sovietinės energetinės sistemos, sukurti tikrai demokratišką, ne sąskaitas tarp verslo grupių suvedinėjančią, ne manipuliuojančią, bet žmones informuojančią, analizuojančią viešąją erdvę, matančią ir tai, kas vyksta už mūsų sienų.

„Svarbu atkurti žmonių tikėjimą, kad šita valstybė gali būti teisinga, taigi sudėti visus reikalingus pamatus taip stipriai, kad Nepriklausomybė būtų nepajudinama “ , – sakė ji.

R.   Juknevičienės teigimu, mes, atkūrusieji Nepriklausomybę prieš dvidešimt dvejus metus, turime unikalią galimybę šį kartą savo valstybę turėti amžiams.

„Turime ir nelengvus iššūkius, kuriuos privalome įveikti patys – mažiau dejuodami, daugiau padėdami vieni kitiems, o ypač tiems, kuriems tikrai nėra lengva. Su Kovo 11-ąja! Darbuokimės“, – baigė kalbą iš istorinės Kovo 11-osios salės tribūnos R. Juknevičienė.

www.lrt.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24