Jaunimo eitynėse neišvengta neramumų (FOTO)

2012-03-12, 07:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną sostinėje surengtas patriotiškai nusiteikusio jaunimo eitynės.

Tradicija tapusiose eitynėse žygiavo ne tik Lietuvos tautininkai, bet ir kaimynai lenkai, latviai, baltarusiai, svečiai iš Vokietijos bei kitų šalių. Eitynes saugojo itin gausios policijos pajėgos, tačiau neišvengta ir incidentų.

Eitynės startavo Katedros aikštėje. Čia plevėsavo ne tik trispalvės, bet buvo matyti ir Latvijos, Estijos, Lenkijos ir kitų šalių vėliavos. Viešąją tvarką prižiūrėjo iki pusės tūkstančio pareigūnų. 

Nešini vėliavomis, plakatais („Didžiuojuosi, jog esu lietuvis!“ ir „Lietuviais norime ir būt...“; „Skin head už gimtąją Lietuvą, rasę ir tautą“; „Ne - Rytams ir Vakarams“, „Lietuva – Lietuvos vaikams“, „Lietuva – lietuviams“) bei skanduodami įvairius šūkius eitynių dalyviai pajudėjo nuo Katedros aikštės Gedimino prospektu link Lukiškių aikštės, kur buvo sakomos kalbos ir giedamas himnas.

Nepaisant tvarkingai prasidėjusių eitynių, jų dalyviams praėjus Vinco Kudirkos aikštę staiga į minią iššoko keli asmenys ir taip mėgino sutrukdyti eitynes. Pastaruosius sulaikė policijos pareigūnai. Dar prieš tai kelią pastojo grupelė jaunuolių, nešinų plakatais su užrašais „Vakar juden raus, šiandien Lietuva – lietuviams“, „Fašizmui – ne“.

Prie Kudirkos aikštės eitynių dalyvių dėmesį mėgino patraukti čia susirinkę Algirdo Paleckio vadovaujamo Socialistinio liaudies fronto nariai.

Policijos duomenimis, eitynėse dalyvavo 2,5 tūkst. žmonių. Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybė buvo išdavusi leidimą 2 tūkst. žmonių. 2011-aisiais, skaičiuojama, eitynėse dalyvavo 1,2 tūkst. žmonių.

Patriotiškai nusiteikusio jaunimo eitynės Kovo 11-ąją Vilniuje rengiamos ne pirmus metus. Labiausiai jos išgarsėjo 2008-aisiais, kai buvo surengtos nesankcionuotos eitynės, o praėjusiais metais jos įvyko be didesnių incidentų.  

Eitynių organizatoriai – Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga (LTJS) ir Lietuvių tautinis centras (LTC) – šias eitynės vadina patriotinio jaunimo laisvės proveržiu, iššūkiu viso pasaulio globalistams bei kosmopolitams, siekiantiems suniveliuoti, sunaikinti tautas, nacionalines kultūras, paversti laisvas ir išdidžias Europos tautas pilka mase be savo istorijos, be kalbos, be identiteto, be šaknų.

LTJS ir LTC organizuojamos eitynės – ne vienintelės sekmadienį Vilniuje. Alternatyvias eitynes rengia ir Žmogaus teisių stebėjimo institutas.

Vytenis Radžiūnas
www.lrt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24