44 proc. gyventojų mano, kad Kovo 11-osios nacionalistų eitynės daro gėdą Lietuvai

2012-03-11, 09:04
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

44,4 proc. gyventojų smerkia kasmetines eitynes su šūkiu „Lietuva – lietuviams“ ir mano, kad jos daro gėdą Lietuvai. Eitynių šūkiams pritaria tik 13,3 proc. gyventojų, o 41 proc. neturi nuomonės.

Tokius rezultatus parodė DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ vasario pabaigoje atlikta apklausa.

„Spinter tyrimai“ pastebi, kad neigiamai Kovo 11-osios eitynes dažniau vertina 25-45 metų amžiaus, aukštąjį išsilavinimą turintys ir didesnes pajamas gaunantys gyventojai. Taip pat pastebima, kad eitynes dažniau smerkia didmiesčių gyventojai.

Tuo tarpu jaunimas iki 25 metų vieningos nuomonės neturi – šioje amžiaus grupėje panašus kiekis respondentų ir smerkia eitynes, ir pritaria jų šūkiams.

Vyresnio amžiaus, vidutinių pajamų bei kaimo gyventojai dažniau nurodė neturintys nuomonės šiuo klausimu.

Kaip vertinate kelintą kartą iš eilės vykstančias nacionalistų eitynes, kuriose ryšimi raiščiai su lietuviška svastika ir skanduojama „Lietuva – lietuviams“?

 Proc.

Teigiamai, Lietuva turi priklausyti lietuviams

13,3

Neigiamai, tokios eitynės daro gėdą Lietuvai

44,4

Neturiu nuomonės

41,0

Neatsakė

1,3

Iš viso:

100

 

V.Valentinavičius: linkiu, kad tokių žmonių būtų dar daugiau

 

Premjero patarėjas Virgis Valentinavičius DELFI teigė palaikantis nuomonę, jog Kovo 11-osioseitynės daro gėdą Lietuvai.

„Džiaugiuosi, kad tiek daug žmonių taip mano. Ir Kovo 11-osios šventės proga linkiu, kad tokiu žmonių būtų dar daugiau“, - sakė V. Valentinavičius.

Pats premjeras Andrius Kubilius, ketvirtadienį komentuodamas artėjančias eitynes, teigė apgailestaujantis, kad Kovo 11-oji tampa „neapykantos kažkam diena“.

„Man kartais skaudu ir gaila, kad ši šventė,kuri turėtų būti tiesiog meilės Lietuvai šventė, vis dažniau tampa neapykantos kažkam diena. Aš tikrai su tokio posūkiu Kovo11-osios šventėje nenoriu sutikti“, - „Žinių radijo“ eteryje sakė A. Kubilius.

Jis pažymėjo norįs, kad Kovo 11-oji „ išliktų tokią, kokią ją mes matėme nuo pat pradžių – meilės Lietuvai diena“. „Bet meilės, pagrįstos iš tikrųjų šiltu jausmu, o ne neapykanta kažkam, kas kam nors atrodo, kad yra ne toks“, - pridūrė premjeras.

Beje, organizuojant Kovo 11-osios eitynes aktyviai dalyvauja ir Gintaro Songailos vadovaujama Tautininkų partija, neseniai atskilusi nuo A. Kubiliaus vadovaujamų konservatorių.

Tautininkų lyderis G. Songaila teigia nesuprantantis, kodėl Kovo 11-osios eitynės tapatinamos su tautinės, rasinės ar kitokios neapykantos kurstymu.

„Kovo 11-osios jaunimo eitynių šūkis „Lietuva –lietuviams!“ atkreipia dėmesį į tai, kad Lietuva privalo būti apginta, kad ji turi išlikti lietuvių žeme. Lietuvių tauta ir lietuviškoji kultūra sudaro gyvybinį valstybės pagrindą. Nors šiais laikais mėginama piršti net ir tokias ideologijas, kad esą tautos – tai menami ar dirbtiniai konstruktai, tačiau mūsų pačių istorija įrodo visai ką kita. Ji pateikia tautos vienybės, bendradarbiavimo, pasišventimo tautos bendrajam gėriui pavyzdžius. Užtenka prisiminti kad ir Sąjūdžio kūrimąsi. Lietuvių tauta tuomet parodė, kad yra gyva, kad tebeturi savo stuburą. Jei neturėtų, nebūtų nei šios valstybės, nei jos „pilietinės visuomenės“, - šią savaitę paskelbtame komentare teigia parlamentaras.

G. Songailos žodžiais, eitynių šūkis„kviečia pažinti ir puoselėti savo šaknis“.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ šių metų vasario 20-28 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 75 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1008 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida– 3,1 proc.

DELFI, „Spinter tyrimai“

 

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24