Baiminamasi, kad Tytuvėnų bažnyčia gali sugriūti

2012-02-23, 07:18
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Antradienį vakare vėjui atplėšus Tytuvėnų bažnyčios stogo skardas ir baiminantis, kad pastatas nepradėtų griūti, buvo paskelbtas ekstremalus įvykis.

Pasak Kelmės savivaldybė administracijos direktoriaus Zenono Mačerniaus, skubiai sukviesta rajono ekstremalių situacijų komisija kreipėsi į ugniagesius ir pranešė, kad bažnyčios pastato būklė grėsminga.

Skardų plėšimas buvo sustabdytas, o stogas dangstomas, kad per susidariusius plyšius neprilytų.

Z. Mačerniaus teigimu, seną bažnyčios stogą reikia skubiai sutvarkyti, šiems darbams jau buvo gauta per pusantro milijono litų iš Popiežiaus Jono Pauliaus II piligrimų kelio programos, tačiau iki gaisro nespėta panaudoti.

 

A. Gelūnas: darbai juda ne taip greitai, kaip norėtųsi

 

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas trečiadienį žurnalistams sakė, kad darbai juda ne taip greitai, kaip norėtųsi.

„Mes tikrai už kokybišką, greičiau nei skubų sutvarkymą, nes turim reikalą su unikaliu paveldo objektu, tai nesinori ekspertams pirštu nurodinėti, ką jie turi daryti. Aš tikiu, kad tikrai specialistai mobilizavosi ir kartu su vietos bendruomene sprendžia, bet jei draudimo kaštams ar gaisro priežasties išsiaiškinimui reikia ilgesnio laiko, mes tikrai negalim skubinti atlikti greičiau“, – aiškino ministras.

A. Gelūnas negalėjo atsakyti, ar į trečiadienio naujienas apie galimą Tytuvėnų bažnyčios pastato griūtį buvo tinkamai sureaguota, tačiau yra įsitikinęs, kad visi suinteresuoti kuo greičiau šią problemą išspręsti.

„Aš tikiuosi, kad Kultūros paveldo departamento ekspertai, bendradarbiaudami su vietiniais ekspertais, ras prevencijos priemonių“, – sakė jis.

A. Gelūnas patvirtino, kad Vyriausybė jau skyrė paramą – 200 tūkst. litų – nelaimės pasekmėms likviduoti.

„Čia tie greitieji pinigai, kaip sakė Premjeras, likviduoti patiems skubiausiems avarijos padariniams tos nelaimės, bet abu pastatai buvo apdrausti ir draudimas tikrai neišsižada padengti didesnę dalį gaisro nuostolių“, – sakė ministras.

Po gaisro apie 400 tūkst. litų pervedė pastatą apdraudusi bendrovė.

Gaisras Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje kilo sausio 26 dieną, išdegė apie 1000 kv. metrų stogo, apanglėjo bažnyčios stogo konstrukcijos, liepsnos sunaikino dalį vertingų apskrities bažnytinio paveldo muziejaus eksponatų.

Lietuvos radijas ir ELTA

www.lvcom.eu

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24