Lipantiems iš alkoholizmo liūno ranką tiesia savivaldybė

2012-02-23, 06:43
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Augant socialinės rizikos šeimų skaičiui, savivaldybės ieško būdų, kaip padėti šeimoms, piktnaudžiaujančioms alkoholiu.

Alytaus rajono savivaldybė pradėjo programą ir skyrė pinigų priklausomybių mažinimui, praneša LTV „Panorama“.

Butrimonių seniūnijoje gyvena 20 socialinės rizikos šeimų, piktnaudžiaujančių alkoholiu. Skaičiuojama, kad mažiausiai keturios dešimtys vaikų nuolat mato girtaujančius tėvus ar net senelius.

Pastebima, kad tėvai dažniausiai prageria socialines išmokas ir pašalpas, vaikams skirtus pinigus.

Su tokiomis šeimomis dirba socialiniai darbuotojai: jos įtraukiamos į bendruomenių renginius, kviečiamos į ekskursijas, tačiau rezultatai, pasiekti per penkerius metus, nedžiugina.

„Sakykime, geria iš tikrųjų mažiau, bet kad visiškai negertų šeima ir galima būtų pasakyti, kad ji pasikeitė, tai tas įvyksta labai retai. Yra šiuo metu dvi moterys, lankančios anoniminių alkoholikų susirinkimus“, – teigė Butrimonių seniūnijos socialinė darbuotoja Laimutė Sudvajienė.

Tokioms šeimoms pagalbą pasiūlė Alytaus rajono savivaldybė. Taryba skyrė 17 tūkst. litų kovai su alkoholizmu. Viena šeima pareiškė norą gyventi kitaip ir kodavosi už savivaldybės lėšas.

„Pirmas etapas – kad žmogus suprastų, patikėtų, pripažintų, kad jis yra ligonis. Antras etapas – darbas su psichologais, bendruomenės nariais, socialiniais darbuotojais. Ir trečias – jau iš tiesų yra specialiosios priemonės“, – vardijo Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

„Kai žmogui nurodomos gairės, paskui jis gali dirbti su socialiniu darbuotoju, jis suranda psichoterapines savitarpio pagalbos grupes. Tada tai yra visa komanda, kuri dirba kartu. Kai žmogus meta gėręs, jam atsiranda begalė laisvo laiko“, – kalbėjo Alytaus Raudonojo Kryžiaus skyriaus socialinė darbuotoja Gema Laukevičienė.

Norą atsikratyti priklausomybės nuo alkoholio jau pareiškė penki rajono gyventojai. Rajone 131 šeima įrašyta į rizikos šeimų sąrašą, 80 iš jų – girtaujančios.

Atsiradus daugiau pageidaujančiųjų, siūloma įkurti centrą, kuriame mėnesį žmogus gyventų, su juo dirbtų psichologai ir psichiatrai ir nuo to prasidėtų žmonių naujas gyvenimo etapas.  

Rūta Lankininkaitė
LTV „Panorama“

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24