Tautinių mažumų departamento panaikinimas buvo neteisingas sprendimas, įsitikinęs Premjeras

2014-11-25, 11:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
L24.lt nuotr. L24.lt nuotr.

Tautinių mažumų departamento panaikinimas buvo neteisingas sprendimas, mano Premjeras Algirdas Butkevičius, ir tiki, kad jo atkūrimas padės efektyviau įtraukti tautinių mažumų atstovus į Vyriausybės programos įgyvendinimą.

Pasak A. Butkevičiaus, Tautinių mažumų departamentas numatytas Vyriausybės programoje, tautinių bendrijų tarybos nariai taip pat yra išreiškę norą turėti didesnį nepriklausomumą statusą, aiškią viziją ir strategiją ilgalaikėje perspektyvoje.

"Aš manau, kad laikas parodė, kad šito departamento panaikinimas buvo neteisingas sprendimas ir tai suteiks didesnes galias pačioms tautinėms bendrijoms spręsti kai kuriuos klausimus ir tiesiog įtraukti juos siūlant Vyriausybei savo programą, ką Vyriausybė įsipareigotų įgyvendinti kartu su tuo departamentu", - interviu antradienį LRT radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Ministrų Kabinetas prieš porą savaičių nusprendė, jog nuo kitų metų liepos vėl atgims Tautinių mažumų departamentas. Įstaigos, atskaitingos Vyriausybei, steigimui pritarė Vyriausybės strateginis komitetas. Departamentas palaikys ryšius su tautinių mažumų bendruomenėmis ir vykdys etnopolitikos analizės bei formavimo funkcijas.

Departamentui bus keliama užduotis bendradarbiauti vyriausybiniu lygmeniu su Jungtinių Tautų Organizacija, Europos Taryba (ET), Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija, Europos Sąjungos institucijomis ir kitomis tarptautinėmis organizacijomis, besirūpinančiomis tautinių mažumų padėtimi, ir aktualios informacijos apie Lietuvoje įgyvendinamą tautinių mažumų politiką sklaida.

Tautinių mažumų departamento steigimą paskatino ir šiuo metu svarstomoje ET Patariamojo komiteto nuomonėje dėl Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos įgyvendinimo Lietuvoje ne kartą pabrėžtas faktas, kad, panaikinus Tautinių mažumų ir išeivijos departamentą prie Vyriausybės, kilo neigiamų pasekmių, teigiama Vyriausybės pranešime.

Nuo 2010 m. sausio 1 d. reorganizavus Tautinių mažumų ir išeivijos departamentą, jo funkcijos buvo perduotos Kultūros, Švietimo ir mokslo bei Užsienio reikalų ministerijoms.

Už tautinių bendrijų politiką nuo 2010 m. sausio 1 d. atsakinga Kultūros ministerija. Tautinių mažumų ir išeivijos departamente prie Vyriausybės tautinių bendrijų veiklą koordinavo penkiolika žmonių, o jį panaikinus beliko penki. Kultūros ministerijos Tautinių mažumų reikalų skyriaus atstovavimas yra nepakankamas, ypač tarptautiniu lygmeniu.

2011 m. visuotinio gyventojų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno 154 tautybių atstovai, kurie sudarė 15,8 proc. visų gyventojų.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24