Gimnazistų iš Nemenčinės nuotykiai Sicilijoje

2014-10-19, 17:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gimnazistų iš Nemenčinės nuotykiai Sicilijoje K.Parčevskio gimnazijos nuotr.

Rugsėjo 21-28 dienomis moksleivių ir mokytojų grupė iš Nemenčinės Konstanto Parčevskio gimnazijos viešėjo Sicilijoje, kur kartu su dalyviais iš Vokietijos, Čekijos, Turkijos bei Italijos dalyvavo Comenius projekto "Friendship Via Flavour" tarptautiniame susitikime Caltanissetta mieste.


Projekto tikslas - pažinti kitų šalių kultūras, jų kulinarinį paveldą bei tradicijas. Taigi susipažinome su italų kulinarijos ypatumais, ragavome įmantrius žuvies ir jūros gėrybių patiekalus, drožinėjome daržovių skulptūras stalo papuošimui, ruošėme sicilietiškus patiekalus. Sužinojome, kad sicilietiška pica turi būti storapadė. Itališko restorano virtuvėje visi kartu gaminome patiekalą „Arangini„ – tai lyg lietuviški kukuliai su mėsa, kepėme „Cassatelle" pyragėlius, kur vietoj mums įprasto aguonų įdaro – itališkas sūris.

Nors svečiavomės tik savaitę, tačiau per šį trumpą laiką pamatėme daugiau negu galime įsivaizduoti – mūsų Italijos partneriai pasistengė mums parodyti gražiausius savo salos miestus: saulėtą kurortą Cefalu, stulbinantį naktinį Palermo, viduramžių dvasia dvelkiantį Mozzarino. Būdami Italijoje jautėmės tarsi apsilankę Graikijoje, mat Agrigento šventyklos, kurios buvo pastatytos 500 m prieš Kristų, yra likusios dar nuo graikų kolonistų.

Projekto prezentacijų metu kiekvienos šalies komandos pristatė savo namų darbus: italai - stalo etiketo ypatumus, vokiečiai ir čekai - vestuvių tradicijas. Mūsų gimnazijos mokiniai papasakojo, kaip vyksta "Derliaus šventė" Lietuvoje, parodė, koks turtingas yra lietuviškas ruduo. Po prezentacijų projekto dalyviai vaišino savo šalies tradiciniais patiekalais bei gėrimais. Nuo mūsų stalo greit dingo gira, ne mažiau patiko ir duona, mėsos gaminiai, medus. Didelį susidomėjimą sužadino mūsų atvežtos džiovintos vaistažolės, obuoliai, grybai.

Projekto metu patyrėme daugybę nuotykių. Pabuvome Katanijoje prie jūros, maudėmės, besigrožėdami aukščiausiu Europoje vulkanu Etna. Tai buvo tiesiog nuostabus vasaros pratęsimas. Tačiau svarbiausia yra tai, jog susipažinome su puikiais žmonėmis. Manau, jog projekto dalyviai norėjo dar pasisvečiuoti, tačiau atėjo laikas atsisveikinti.


Dabar mes su nekantrumu lauksime projekto dalyvių atvykstant į Lietuvą vasario mėn.

Edgar Krivelis G3B kl.mokinys

Vilniaus rajono Konstantino Parčevskio gimnazijos nuotr.

Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas ir finansuoja Europos Komisija.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24