Spausdinti šį puslapį

Vilniuje duris atvėrė socialinė parduotuvė

2012-01-16, 06:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sostinėje pradėjo veikti pirmoji šalyje socialinė parduotuvė, kur už simbolinį mokestį galima įsigyti dar tinkamų vartoti maisto produktų.

Šie produktai – ne itin geros prekinės išvaizdos arba besibaigiančio galiojimo laiko. Parduotuvės steigėjai tokiu būdu sugalvojo padėti prasčiau gyvenantiems, tačiau nenorintiems būti socialinės paramos gavėjais, žmonėms.

Vilniaus universiteto Tarptautinėje verslo mokykloje studijuojanti Sigita apie tai, kad už simbolinį 4 litų mokestį gali įsigyti maždaug tris kilogramus neturinčių prekinės išvaizdos, tačiau tinkamų vartoti maisto produktų, sužinojo visai atsitiktinai, perskaičiusi interneto tinklapyje „Sočiai“.

„Parašiau motyvacinį laišką. Nors abu mano tėvai yra dirbantys, tačiau abu gauna pakankamai žemas algas. Be to, aš turiu brolį, o sostinėje išlaikyti du vaikus – nelengva. Tuo labiau, kad mūsų universitete nemokamos skatinimo stipendijos, nesvarbu, kaip gerai mokaisi, taigi tokių papildomų pinigų iš šalies – nėra“, – pagrindines priežastis, kodėl sumanė kreiptis į socialinę parduotuvę, vardijo studentė Sigita Dzedzickaitė.

Socialinės parduotuvės idėja kilo paramą maistu dalijantiems savanoriams, stebėjusiems, kaip elgiasi ją gaunantys žmonės. Pasirodė, kad kai kuriems, dažniausiai studentams, pragyventi iš turimų pajamų sunku, tačiau jie nenori būti ir paramos gavėjais, nes tai esą ne prestižas.

Dar tik antrą mėnesį dirbanti parduotuvė jau turi maždaug 120 klientų, kurie maisto pirkti ateina čia kartą per savaitę. Kam paramą suteikti, o kam – ne, parduotuvės steigėjai sprendžia iš motyvacinių laiškų. Paramą gaunančiųjų skaičius ribotas –   planuojama aptarnauti tik 40 žmonių per dieną.

„Jeigu bus labai daug klientų, tuomet teks lyginti naujai užsiregistravusį klientą su esamais. Jeigu mes manysime, kad jam paramos reikia labiau, tai kažkuriam jau esančiam klientui, deja, parama nebebus teikiama. Paslaugą stengsimės suteikti tiems, kuriems labiausiai jos reikės“, – aiškino VšĮ „Sočiai“ atstovas Darius Kvedaras.

Maisto produktus socialinė parduotuvė gauna iš „Maisto banko“.

„Maistas, kuris yra naudojamas socialinėje parduotuvėje, yra gaunamas iš maisto gamintojų ir prekybininkų. Mes tokio maisto visoje Lietuvoje iš viso kasdien surenkame apie 10–12 tonų. Jis nėra tinkamas pardavimui, bet vartojimui – dar tinkamas“, – kalbėjo „Maisto banko“ direktorė Deimantė Žebrauskaitė.

„Maisto bankas“ paramą produktais teikia dar 178 organizacijoms 32 miestuose. Vilniuje tokių organizacijų yra 50.

Virginija Motiejūnienė
LTV „Šiandien“
www.lvcom.lt

Komentarai  

 
#1 Vaclovas 2012-01-23 15:41
Viešoji įstaiga „Sočiai“
Verkių g. 43-7A, Vilnius 09109 (įėjimas iš kiemo pusės)
Telefonas: 8 659 82900 – Darius Kvedaras
El paštas:
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti