Karališkoji Valstybės diena Jašiūnų dvaro parke

2022-07-07, 09:49
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Karališkoji Valstybės diena Jašiūnų dvaro parke salcininkai.lt nuotr.

Valstybės diena – tai ypatinga diena Lietuvos istorijoje. Beveik prieš 800 metų karalius Mindaugas suvienijo Lietuvos žemes ir buvo karūnuotas Lietuvos karaliumi. Daug vandens nutekėjo, dar ne vieną šimtmetį mūsų Tėvynė įrodė esanti stipri, vieningą ir laisva šalis.

Šalčininkų kultūros centras pakvietė giedoti Tautišką giesmę Jašiūnų dvaro parke. Būtent taip ir prasidėjo šventinis vakaras. Organizatoriai apgalvojo ne tik koncertinę programą, kartu vyko ir edukacinės dirbtuvės. Renginio dalyviai galėjo pasigaminti amuletą iš gintaro, odinę apyrankę, aitvarą, tautinę juostą arba ženkliuką, o taip pat apžiūrėti Lietuvos kariuomenės parodą. Be to, pagrindiniame parteryje puikavosi Šalčininkų kultūros centro kolektyvo sukurta simbolinė trispalvė karūna, kuri traukė smalsius svečių žvilgsnius.

Sugiedojus Tautišką giesmę Jašiūnų dvaro galiniame parteryje pasirodė Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa. Parodomoji programa buvo įdomi ir įspūdinga, žvangėjo ginklai, iššautos salvės. Į publiką kreipęsis Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Josif Rybak pabrėžė Mindaugo karūnavimo reikšmę Lietuvai ir jos istorijai.

- Gerbiami rajono gyventojai ir svečiai, turiu garbės pasveikinti Jus su mūsų Valstybės diena. Prieš daugelį metų karalius Mindaugas padovanojo mums iš tiesų karališką dovaną – suvienijo mūsų žemės ir įkūrė mūsų valstybę. Svarbu, kad priimdamas krikščionybę jis nutiesė tiltus ir kelius į Europą, į Vakarų pasaulį. Ir mes, Lietuva, tapome tos civilizacijos neatskiriama dalimi. Šiemet, kai pasaulyje vyksta siaubingi dalykai, mes parodome, kad esame vieningi, ir kovojame, kaip ir per amžius, už Jūsų ir mūsų laisvę. Tai kartu mūsų pareiga – padėti mūsų valstybei, ginti ją, saugoti. Tad šiandien švęskime Lietuvą, švęskime Laisvę ir nepamirškime, kad esame jos dalis, - pasakė Josif Rybak.

Dvaro balkone įsikūrė scena. Pirmiausia savo programą pristatė Lietuvos kariuomenės orkestras, kaip visada sudominęs žiūrovus atliekamais kūriniais. Grupė „Art of Music“ šįvakar pristatė Lietuvai, gimtinei, Tėvynei skirtas dainas, kartu dainavo Karolina Michailovska ir Justyna Klemiato.

Renginio kulminacija – meninė šviesų instaliacija, leidusi pasinerti į spalvų ir muzikos gelmes. Jašiūnų dvaras tapo šviesų teatru, kuriame žiūrovai tapo gyvo šviesų spektaklio dalyviais. Ant dvaro fasado publika išvydo Gediminaičių stulpus, Vytį, Šalčininkų rajono herbą. Kuo labiau leidosi saulė, tuo labiau ryškėjo spalvos ir šviesos. Kelias valandas renginio svečiai galėjo mėgautis Šalčininkų kultūros centro staigmena - iš tiesų karališka dovana.

salcininkai.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24