Už tautinę diskriminaciją kurstančius komentarus - rekordinė bauda

2014-07-23, 10:44
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
M.Paliuškevič nuotr. M.Paliuškevič nuotr.

Europos žmogaus teisių fondas (EFHR) praneša, kad jau keletą metų vykdo kampaniją ir aktyviai stebi kibernetinę erdvę, ieškodamas neapykantą ir diskriminaciją kurstančių pranešimų bei komentarų.

Per visą EFHR veiklos laikotarpį pavyko laimėti jau 40 bylų, susijusių su tautinės diskriminacijos skatinimu internete, tačiau nė viena laimėta byla savo bausmės dydžiu neprilygo Marijampolės rajono apylinkės teismo priimtam nuosprendžiui. Už tautinės nesantaikos skatinimą Lietuvos Respublikos pilietis V. V. buvo nubaustas 3900 litų bauda.

Interneto naujienų tinklapyje www.lrytas.lt po straipsniu „Varšuvos nacionalistai vyks ginti Vilniaus lenkų", paskelbtu 2012 m. kovo 3 d., V. V., naudodamas „PROTO" slapyvardį, parašė komentarą: „Atvyksta gynti??? Tai juos reikia jau dabar pradeti naikinti, kad nebutu ka ginti, kas spes i lenkija pabegt tas spes, bet Lietuvis nemoka pries kitus gyntis, tik savus pult"(kalba netaisyta). Kitą dieną tas pats vyras, šį kartą pasivadinęs „620.100", parašė: „asile tu asile, nestos sakai pasienyje, cia tau ne 15amzius, sedau ant zirgo ir lekiu kur noriu, ar tu isivaizduoji kas butu jei nesustotu,klaune tu o as isvis policijei paraciau jeigu prasidetu reuses saudyt be perspėjimo, paprasciausiai prasidetu karas o tada kas lietuva puola sudlenkiai o juos reikia naikinti,verkia jie, kad lietuviai lenkus saude,reiškias per mazai issaudem.reikia užbaigt pradeta darba"(kalba netaisyta). Abiem atvejais teismas pripažino, kad šie komentarai kurstė panaudoti prievartą ir ragino fiziškai susidoroti su lenkų tautos žmonių grupe.

Kaltinamasis V. V. į jam pareikštus kaltinimus atsakė, jog šiuos komentarus rašė realiai nenorėdamas sukurstyti fiziškai susidoroti su lenkų tauta, tiesiog rašė pykčio vedinas. Komentarų autorius pripažino savo kaltę ir dėl savo poelgio labai gailėjosi, kas teismo buvo pripažinta kaip lengvinančios aplinkybės.

Šiuo metu EFHR yra viena aktyviausių nevyriausybinių organizacijų Lietuvoje, kovojanti su teisę bei žmogaus orumą pažeidžiančiais komentarais. Fondas siekia, kad kiekvienas pilietis suprastų, jog už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už įžeidžiančius ir tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius komentarus gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Kiekvienoje demokratinėje valstybėje garantuojama saviraiškos laisvė turi ne slopinti, o skatinti toleranciją ir tarpusavio supratimą įvairių tautų, religijų, lyčių ir kitų socialinių grupių atžvilgiu.

Komentarai  

 
#1 Agne 2014-08-12 10:06
Manau, kad tokia veikla tikrai padidina Lietuvos gyventoju samoninguma. O baudu dydis kaip matau tikrai nevertas tu paistaliojimu.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24