Šalčininkų rajone per metus gimė 265 vaikai

2022-01-18, 17:22
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Šalčininkų rajone per metus gimė 265 vaikai Hollie Santos / Unsplash nuotr.

Naujų metų pradžioje paprastai apibendriname praėjusius metus, peržiūrime skaičius, įvertiname tendencijas. Kasmet Civilinės metrikacijos skyrius pateikia įdomiąją statistiką ir visi sužinome, kiek gi naujų Šalčininkų rajono gyventojų gimė, kokie jų vardai, kiek porų sukūrė šeimas.

Gimimai ir vardai

Pagal galiojančius teisės aktus vaiko gimimas gali būti registruojamas ne tik pagal vieno iš tėvų deklaruotą gyvenamąją vietą, bet ir pagal gimimo vietą. 2021 m. Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos civilinės metrikacijos skyrius sudarė 265 gimimo įrašus: užregistravo 120 berniukų ir 145 mergaičių gimimus. Žinoma, be galo įdomu, kokius vardus jiems suteikė tėvai.

2020 m. populiariausi vardai buvo Dominik ir Sofija, jie statistikoje pasikartojo po aštuonis kartus. Antroje vietoje pagal populiarumą buvo Milanos vardas, jis suteiktas šešioms mergaitėms, o Adriano vardas - penkiems berniukams.

2021 m. tendencija kiek pasikeitė: populiariausias berniuko vardas – Evan, kuris pasikartojo šešis kartus, antroje vietoje Adrian ir Alan, vardai suteikti penkiems berniukams, o Dominiko vardas pernai suteiktas tik vienam berniukui. Mergaičių vardų statistikoje vėl pirmauja Sofija, tačiau kartu su ja - Emilija, vardai pakartoti po aštuonis kartus, antroje vietoje pagal populiarumą vis dar Milanos vardas, o kartu ir Gabijos. Tokius vardus tėvai suteikė penkioms naujagimėms.

2021 m. Šalčininkų rajone užregistruoti keturi Danieliai ir Damianai, trys Natanai, Adamai, Davidai, Jokūbai, Emiliai, keturios Elijos, Uljanos, Amelijos, Patricijos, Arinos, trys Karinos, Evos, Majos, Alisos, Aleksandros, Olivijos, Lėjos, kiti vardai pasitaiko po vieną – du kartus. Nemažai vardų iš E raidės, pavyzdžiui, Elmir, Ermin, Evald, Eitan, Eidan, Edvard, Elina, Emilijus, Emanuel, Elvita, Emanuela, Estela, Elinga.

Praėjusių metų suvestinėje puikuojasi tokie berniukų vardai: Henryk, Rafal, Olgierd, Maksymilian, Leonard, Bogdan, Jan, Marek, Andžej, Konrad, Mindaugas, Marius, Orestas, Augustas, Motiejus ir kt.

Mergaičių suvestinėje pastebimi tokie vardai: Agata, Austėja, Liepa, Aurelija, Joana, Jordana, Kornelija, Agneška, Kaja, Sabina, Patricija, Valerija, Monika ir kt.

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Irina Smykovskaja teigia, kad dėl pandemijos apribojimų pernai užregistruota mažiau užsienyje gimusių vaikų, nes dalis tėvų dėl karantino negalėjo atvykti į Lietuvą.2021 m. sudaryti 22 užsienyje gimusių vaikų gimimo įrašai, jiems tėvai suteikė tokius vardus: Keitė, Niko, Liamas, Ksenia, Konstancja Maria, Anna Mariia ir kt.

Tiesa, pernai Šalčininkuose gimė dvynukai– broliai Norbert ir Darian.

Vienišų mamų yra 29, jauniausiai mamai – 18 metų, jauniausiam tėčiui vaiko gimimo metu taip pat buvo 18 metų.

Santuokos - ištuokos

Praėjusiais metais 129 Šalčininkų rajono poros sukūrė šeimas: penkios poros susituokė užsienyje, 63 santuokos sudarytos bažnytine tvarka. Ne paslaptis, kad jaunavedžiai gali tuoktuvėms pasirinkti nebūtinai Civilinės metrikacijos skyrių, santuokos įžadus jie dali duoti ir jų pasirinktoje vietoje, todėl skyriaus specialistai vyko į sodybą „Deimagra“ ir Jašiūnų Balinskių dvarą. Populiariausi santuokos mėnesiai yra birželis, liepa ir rugpjūtis, nepopuliariausi – vasaris, kovas ir spalis. Tiesa, neišvengta ir skyrybų. Skirtingais gyvenimo keliais pernai pasuko 80 porų, keturios išsiskyrė užsienyje.

- Pandemija pakoregavo tuoktuvių sąlygas. Deja, tačiau ceremonijoje galėjo dalyvauti tik 5 asmenys: jaunavedžiai, liudininkai ir fotografas. Visi turėjo dėvėti kaukes, o pati ceremonija buvo sutrumpinta. Vėliau su galimybių pasu dalyvių skaičius buvo padidintas iki dešimties. Kai kurios poros perkėlė vestuvių datą, nes dalis jaunavedžių negalėjo atvykti dėl pandemijos iš užsienio šalių arba norėjo sulaukti momento, kai galės pakviesti svečius į pokylį, - pasakoja Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Irina Smykovskaja.

Mirtys

Tenka apgailestauti, tačiau 2021 m. netekome 678 Šalčininkų rajono gyventojų, vienuolika gyventojų mirė užsienyje.

salcininkai.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24