Didysis šeimos gynimo maršas ir mitingas Vingio parke. Akcija tradicinei šeimai apginti

2021-05-15, 20:24
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Didysis šeimos gynimo maršas ir mitingas Vingio parke. Akcija tradicinei šeimai apginti © L24.lt (Katarzyna Szot)

Tarptautinę šeimos dieną, gegužės 15-ąją, Lietuvoje vyko „Didysis šeimos gynimo maršas“. Daugiau nei 10 tūkst. žmonių protestavo prieš Stambulo konvencijos ratifikavimą, kuri, anot maršo dalyvių, smogia tradicinės šeimos modeliui ir vertybėms. „Didįjį šeimos gynimo maršą“ – iš Klaipėdos ir kitų šalies regionų į Vilnių atvykusią 3 tūkst. autotransporto priemonių koloną – vainikavo šeimų mitingas sostinės Vingio parke.

„Apginsime savo šeimas, vaikus, jaunimą, vaikų darželius ir mokyklas nuo prievarta brukamos išsigalvotų socialinių lyčių propagandos. Vieningai pasisakysime prieš rengiamą Stambulo konvencijos ratifikavimą Seime“, – parašyta akcijos organizatorių, tarp jų yra ir neseniai įsteigtas Šeimų sąjūdis, pranešime.

Akcija prasidėjo prieš vidurdienį Klaipėdoje, iš ten automobiliai ir autobusai pajudėjo į daugiau nei 300 km kelią Vilniaus link. Pakeliui prie kolonos prisijungdavo automobiliai iš kitų miestų ir regionų. Vėlyvą popietę į Vilnių įvažiavo apie 3 tūkst. Autotransporto priemonių su „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ dalyviais. Akcijos kulminacija įvyko vakare sostinės Vingio parke, kur, policijos paskaičiavimais, susirinko daugiau nei 10 tūkst. Žmonių. Kreipdamiesi į susirinkusiuosius renginio organizatoriai apgailestavo, kad Tarptautinę šeimos dieną tenka ginti tradicinės šeimos modelį. Mitingo dalyviams buvo parodytas prezidento Gitano Nausėdos sveikinimo įrašas Tarptautinės šeimos dienos proga. „Žmonės iš įvairių Lietuvos kampelių šiandien renkasi Vilniuje, nes nori kalbėti apie tai, kas jiems svarbu – šeimą, paramą jai. Prisipažinsiu, šeimų labui mes vis dar padarėme per mažai. Taip, turime vaiko pinigus, vienkartines išmokas, plačiau atveriame švietimo galimybes nepasiturinčių šeimų vaikams. Tačiau jaunos šeimos susiduria su milžiniškomis problemomis derindamos darbą ir vaikų auklėjimą, ypač dabar, kai pandemija baigia išgręžti mūsų kantrybę ir jėgas. Valstybė privalo joms padėti!“ – kalbėjo prezidentas.

Diskusijos apie šeimos modelį Lietuvoje pagyvėjo prieš kelis mėnesius, kai Seimo vadovybė paskelbė apie ketinimus ratifikuoti vadinamąją Stambulo konvenciją – Europos Tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto šeimoje prevencijos ir kovos su juo – ratifikavimo Lietuvos Seime laukia nuo 2018 metų. Šio dokumento įsigaliojimo mūsų šalyje priešininkai tikina, kad jis pakeis socialinę tvarką ir tradicinį šeimos supratimą, teigia, kad visos svarbios nuostatos dėl moterų apsaugos nuo smurto turi būti įrašytos Lietuvos įstatymuose. Lietuvos politikai iš valdančiosios konservatorių-liberalų koalicijos ir Vyriausybės atstovai vengė komentarų dėl „Didžiojo šeimos gynimo maršo“. Palaikymą jam išsakė kai kurios opozicinės partijos, tarp jų – Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS). Partijos pirmininkas, europarlamentaras Valdemar Tomaševski praėjusią savaitę vykusios spaudos konferencijos metu pabrėžė, kad partija visada rėmė akcijas, kurių tikslas – stiprinti tradicinę šeimą. Nes, kaip pabrėžė, šeima yra svarbiausia. „Mūsų prigimtis ir mūsų partijos programos bei veiklos pagrindinė kryptis yra tradicinės šeimos institucijos stiprinimas. Mūsų partijos pavadinimas labai aiškus: „Krikščioniškų šeimų sąjunga“. Šeima yra svarbiausia institucija valstybėje“, – vertina politikas.

Lietuvos vyskupų konferencija paskelbė pranešimą, kuriame informavo, kad buvo gautas kvietimas dalyvauti akcijoje, tačiau pabrėžė, kad Bažnyčios hierarchai joje nedalyvaus. Savo pritarimą akcijai išreiškė daug kunigų.

Vilniaus krašto savaitraštis

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24