Spausdinti šį puslapį

Rečiausi naujagimių vardai Šalčininkų rajone ir kita įdomi statistika

2021-01-15, 12:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Rečiausi naujagimių vardai Šalčininkų rajone ir kita įdomi statistika pixabay.com asociatyvi nuotr.

Naujųjų metų pradžia – tai puikus laikas apibendrinti praėjusių metų tendencijas ir apžvelgti 2020 m. Civilinės metrikacijos skyriaus statistiką.

Gimstamumas ir vaikų vardai

2020 m. Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriuje sudaryti 276 gimimo įrašai, tačiau tai nereiškia, kad būtent tiek vaikų gimė Šalčininkų rajone 2020 m. Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus vaiko gimimas gali būti registruojamas pagal vieno iš tėvų deklaruotą gyvenamąją vietą arba pagal gimimo vietą, todėl dažnas atvejis, kad sostinėje gimusį kūdikį tėvai registruoja Vilniaus miesto civilinės metrikacijos skyriuje.

Iš 276 Civilinės metrikacijos skyriuje užregistruotų vaikų berniukų gimė 151, mergaičių – 125. Analizuojant ankstesnių metų statistiką, matyti, kad kiekvienais metais gimsta daugiau berniukų. 2019 metais iš visų 273 gimusių vaikų buvo 153 berniukai ir 120 mergaičių, o 2018 metais iš visų 298 užregistruotų buvo 154 berniukai ir 144 mergaitės.

2020 m. daugiausia gimimo įrašų sudaryta kovo, lapkričio ir spalio mėnesiais.

Civilinės metrikacijos skyriaus gimimų įrašų registracija atskleidžia, kad populiariausių 2020 m. vardų tendencijos lieka tos pačios. Populiariausi 2020 m. naujagimių vardai - Dominik ir Sofija, šie vardai registre pasikartojo po aštuonis kartus. Antroje vietoje pagal populiarumą Milanos vardas, jis suteiktas šešioms mergaitės, o Adraino vardas - penkiems berniukams.

Praėjusiais metais tėvai suteikė vaikams tokius vardus: Mark, Patryk, Lukas arba Lukaš, Pavel, Maksim, Gabriel, Nikita, Kiril, Denis, Domas, Kasper, Edvin, Adriana, Emilija, Maja, Glorija, Kornelija, Gabriela, Nikolė, Milena, Silvija, Alisa, Eliza. Registracijoje šie vardai kartojasi po kelis kartus.

2020 m. rečiausi berniukų vardai: Emir, Nazar, Leo, Einoras, Gordon, Orestas, Astin, Albin, Natan, Rafel.

2020 m. rečiausi mergaičių vardai: Marcelina, Teona, Eminė, Evita, Mia, Estela, Viviana, Oktavija, Aja, Lukrecija, Izabela.

Taip pat pastebėta, kad į madą vėl grįžta tokie vardai kaip: Alicja, Andžej, Jan, Michal, Kristina, Jokūbas, Ąžuolas, Felicija, Ivan.

Džiaugiamės ir tuo, kad 2020 metais įregistruota viena dvynukų pora.

Iš 276 gimimo įrašų – 28 gimimo įrašai sudaryti Lietuvos Respublikos piliečių vaikams, gimusiems užsienio valstybėse. Dažniausiai tai Jungtinė Karalystė, Airija, Vokietija, Baltarusija, Norvegija ir Švedija.

Santuokų tendencijos

2020 m. Šalčininkų rajone iš viso sudarytos 145 santuokos: 71 - bažnytinė santuoka, 10 – santuokų, registruotų užsienio valstybėse ir 7 – sudarytos santuokos pasirinktoje vietoje.

Galimybė susituokti ne Civilinės metrikacijos skyriuje, o šventės vietoje arba gamtoje vis populiarėja. Šalčininkų rajono vietos – tai pobūvių salės „Era Richi“ ir „Paupis“. Apsikeisti žiedais jaunavedžiai dažniausiai renkasi pamėgtas turistines vietas, tokias kaip Norviliškių pilis, Jašiūnų dvaras ir Paulavos respublika. Civilinės metrikacijos skyriaus specialistai pastebi, kad šia paslauga dažniausiai naudojasi ne Šalčininkų rajono gyventojai.

„Įvestas karantinas ir griežtos jo sąlygos neturėjo įtakos jaunavedžių planams. Jaunieji tikrai nebijojo karantino. Buvo tik kelios poros, kurios perkėlė santuokos sudarymo ceremoniją dėl to, kad negalėjo atvykti iš užsienio. Visi kiti kaip ir planavo, tai ir davė įžadus. Žinoma, santuokos ceremonija atrodė kitaip nei visi pratę matyti. Iškilmėse galėjo dalyvauti tik 5 žmonės: pora jaunųjų, pora liudininkų ir fotografas arba vertėjas. Žinoma, visi su kaukėmis. Pagal suteiktas rekomendacijas ceremonija trūko iki 15 minučių“, – pasakoja Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Irina Smykovskaja.

Pasak jos, labiausiai pasikeitė ir daugiausiai nepatogumų karantinas atnešė Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojams, kurių darbas vyko nuotoliniu būdu. Įrašų registravimas ar dokumentų išdavimas užtrukdavo ilgiau nei įprastai.

Skyriaus duomenimis, jauniausia 2020 m. ištekėjusi nuotaka buvo 17 metų, o jaunikis – 19 metų. Santuokos įžadais tarpusavyje susipynę ir vyriausia pora: nuotakai – 70 metų, jaunikiui – 74.

Visuotinis karantinas neturėjo įtakos 2020 m. užregistruotų santuokų nutraukimų statistikai. Pagal skyriaus duomenis, 2019 m. išsiskyrė 84 poros, o 2020 m. skyrybų buvo mažiau – išsiskyrė 63 poros.

salcininkai.lt

Komentuoti