Nemenčinės pranašumai traukia investuotojus. Svarbiausia – žmonių pasitikėjimas

2021-01-15, 12:50
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Nemenčinė – vienintelis miestas Vilniaus rajone – gera vieta gyventi Nemenčinė – vienintelis miestas Vilniaus rajone – gera vieta gyventi fot. Nemenčinės seniūnijos archyvo

„Savivaldybės tarybos sprendimą laikyti Nemenčinės miesto teritoriją prioritetine Vilniaus rajono plėtros teritorija priėmiau džiugiai, tačiau tai tiek mums, tiek rajono valdžiai naujas dalykas ir šio sprendimo rezultatų, ko gero, reikės šiek tiek palaukti“, – sako vienintelio Vilniaus rajono miesto seniūnas Artur Komarovski. Tačiau priduria, kad miestas yra atviras ir gali pasiūlyti kelis projektus, kuriuos reikėtų įgyvendinti.

Kol kas šiuo metu seniūnija turi pakelti kasdienybės keliamus iššūkius, tarp tų – likviduojant įsismarkavusios žiemos sukeltus padarinius. Kaip informavo seniūnas, valant miesto gatves nuo sniego didesnių problemų nėra, tačiau gausus sniegas pridarė žalos kapinėse. „Daug medžių šakų nuo sniego lūžo, apgadindamos tvorą ar antkapius. Būtina jas sutvarkyti“, – vardijo A. Komarovski. Pridūrė, kad avarinės būklės šimtametės pušys buvo nupjautos jau anksčiau ir darbai juos šalinant – prieš tai suderinus darbus su atitinkamomis tarnybomis – bus tęsiami. Nemenčinės kapinės nuolat plečiasi ir šiuo metu kartu su Nemenčinės kaimiškąja seniūnija bus įgyvendinamas projektas, dėl kurio atsiras dar 300 laidojimo vietų. Pavasarį dalyje kapinių po žeme esančių kabelių planuojama juos perkelti į kitą vietą. Tai leistų praplėsti kapinių teritoriją ir vietos klebono kun. Arūno Kesilio vertinimu, patenkintų poreikius mažiausiai penkeriems metams. „Ateityje turėtų būti priimtas sprendimas dėl naujų kapinių, tačiau mieste laisvos žemės nėra ir sklypą reikės rasti kaimyninėje seniūnijoje.“  

Artur Komarovski Artur Komarowski fot.L24.lt Wiktor JusielSeniūnas atkreipė dėmesį, kad Nemenčinė yra svarbus komunikacinis mazgas, pasižymintis dideliu eismo intensyvumu. „Netolimoje ateityje kai kuriose sankryžose iškils būtinybė įrengti šviesoforus, o jau netrukus priemiestyje atsiras dar viena žiedinė sankryža“, – pranešė seniūnas. Pasidžiaugė, kad Nemenčinėje praktiškai neliko neišasfaltuotų gatvių. „Beliko keli nedideli ruožai, kurie šiemet bus užasfaltuoti, o darbai, prižiūrint gatvių dangą, atliekami nuolat.“ A. Komarovski patenkintas pabrėžė, kad pernai naujai išasfaltuotas gana didelis Lauko gatvės ruožas. Darbai pareikalavo nemažai darbo ir lėšų, o viskas – dėl kanalizacijos šulinių ir lietaus šulinėlių, kurių čia yra daugiau nei 30. „Kelininkai sakė, kad pagal remonto darbų sudėtingumą Nemenčinės Lauko gatvę galima buvo lyginti su Vilniaus Kalvarijų gatve, – teigė A. Komarovski, pridurdamas, kad gatvės asfaltavimas bus tęsiamas ir šiemet. „Svarbu išsaugoti darbų tęstinumą, ir šiuo principu vadovaujamės, todėl šiais metais planuojame įrengti automobilių stovėjimo aikštelę Lauko ir A. Mickevičiaus gatvių sankryžoje, bus tęsiami darbai keičiant ir klojant naujus šaligatvius. Darbai bus vykdomi pagal savivaldybės nustatytus prioritetinius kriterijus“, – vardijo seniūnas. Pabrėžė, kad prieš tai praktikuotas skylių lopymas neduodavo laukiamo rezultato ir efektyviau yra keisti visą dangą. Visos šalies problema yra tai, kad vieni kelius remontuoja, o kiti juos gadina įsivesdami vandentiekį ar dujotiekį, kaip buvo T. Kosciuškos gatvės daugiabučių namų atveju.

Nemenčinės seniūną džiugina tai, kad miestu domisi nemažai investuotojų: atsidarė naujos parduotuvės „Vynoteka“ ir „Norfa“, suremontuota „Maxima“, pradėjo veikti nauja kepykla. Be to, atidarytas Vilniaus rajono savivaldybės administracijos sporto mokyklos administracinis pastatas. „Faktiškai visi dideli prekybos tinklai norėtų atidaryti savo parduotuves mūsų mieste, tačiau problematiška rasti vietą. Susidomėjimą rodo ir sporto klubai, medicinos paslaugas teikiančios bendrovės, komercinės įmonės ir t. t“, – vardijo A. Komarovski. Pridūrė, kad pernai gautas rekordinis paraiškų skaičius (daugiau nei 160) dalyvauti tradicinėje Nemenčinės Kaziukėlio mugėje. Deja, renginys dėl koronaviruso pandemijos buvo atšauktas, o prekybininkai neslėpė savo nusivylimo. „Netrūksta norinčiųjų įsigyti butus ar namą Nemenčinėje, tačiau paklausa gerokai viršija pasiūlą.“ Anot seniūno, miesto prie Neries pranašumai – tai ir vaizdingas ir patogus jo išsidėstymas, grynas oras, miškai, upės ir ežerai, Maža to, veikia daugiakultūrinio sugyvenimo tradicijos.

Seniūnas pasidžiaugė, kad pastaruoju metu Nemenčinė gavo kelias rimtas investicines injekcijas, todėl dabar vyksta daugiafunkcio kultūros centro ir Konstanto Parčevskio gimnazijos renovacijos. Be to, miestas laimėjo konkursą sporto inventoriui ir dirbtinio sniego mašinoms pirkti. „Įgyvendinimo laukia du dideli projektai – riedlenčių parko įrengimas prie Vilniaus rajono savivaldybės sporto mokyklos ir miesto centro rekonstrukcija,  sutvarkant turgų, skverą ir įrengiant fontaną“, – su džiaugsmo gaidele balse kalbėjo A. Komarovski. Anot jo, pandemija pakoregavo daug planų, o tarp jų – daug suplanuotų kultūros renginių, tapusių tradiciniais miesto kultūriniame gyvenime.

Gatvės mieste apšviestos energiją taupančiais LED šviestuvais. Juos įrengus pagerėjo ne tik apšvietimo kokybė, bet beveik perpus sumažėjo išlaidos gatvių apšvietimui. „Papildomai įrengėme 150 LED šviestuvų ir tai netapo mums našta“, – pabrėžė pašnekovas.

Sprendimo kol kas laukia automobilių parkavimo prie daugiabučių namų problema – trūksta vietų. Žmonės parkuoja automobilius ant šaligatvių, o policija išrašo baudas. Kyla nemažai įtampos ir konfliktų. Gyventojų nepasitenkinimą kelia ir miesto gatvėmis dažnai pravažiuojanti sunki karinė technika. „Šios problemos gerai žinomos ir dirbame ties jų sprendimu. Jei ne koronaviruso pandemija, tikriausiai pavyktų jas išspręsti greičiau, tačiau į procedūrą įtraukta daug institucijų, su kuriomis turime rasti bendrą vardiklį“, – aiškino A. Komarovski.  

Nerimą kelia ir tai, kad miestas traukiasi, t. y. mirštančių yra daugiau nei gimstančių. Šiuo metu Nemenčinėje yra 5084 registruoti gyventojai.

Anot seniūno, didžiausiu iššūkiu, kantrybės ir ištvermės išbandymu tiek gyventojams, tiek jam pačiam buvo tapęs priverstinės Nemenčinės izoliacijos laikotarpis. „Viskas tuomet buvo nauja, kildavo nemažai neaiškumų ir klausimų. Be to, kartumo taurę perpildė Lietuvos žiniasklaidos šališkumas, kuri laikė Nemenčinės gyventojus kone raupsuotaisiais. Tačiau garbingai atlaikėme šį išbandymą, išėję iš jo su nauja patirtimi, – pabrėžė A. Komarovski, seniūno pareigas einantis jau daugiau nei trejus metus. Kaip sakė, jam svarbiausias yra žmonių pasitikėjimas ir parama. – Jaučiu tą paramą ir ji man svarbi, nes motyvuoja tolimesniam darbui. Norėčiau taip pat pabrėžti, kad nesu vienišas savo darbe – savo patarimais ir siūlymais mane remia seniūnaičiais, seniūnijos darbuotojai ir gyventojai.“

Zygmunt Ždanovič
Vilniaus krašto savaitraštis

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24