Gerosios pandemijos praktikos: Lietuvai uždarius sienas, žaibiškos reakcijos pareikalavę Migracijos departamento sprendimai

2020-10-15, 12:15
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
asociatyvi iliustracija asociatyvi iliustracija Fot. pixabay.com/RainerPrang

Prasidėjusi koronaviruso pandemija gerokai pakoregavo užsieniečių migraciją į Lietuvą ir iš jos. Lietuvai uždarius sienas, užsieniečiams tapo sudėtinga kirsti sieną, nes į šalį įleisti tik Lietuvos piliečiai, krovinių vežėjai, nuolat Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai, diplomatai ir NATO kariai. Reaguodamas į situaciją, Migracijos departamentas į virtualią erdvę perkėlė net tokias sudėtingas procedūras kaip Lietuvos Respublikos pilietybės, leidimo laikinai gyventi šalyje išdavimas.

„Esminis apribojimas tiek karantino metu, tiek vėlesniu laikotarpiu – nesant papildomų aplinkybių iš trečiųjų šalių į Lietuvą atvykti nebuvo galima. Palaipsniui apribojimai, aišku, buvo mažinami ir šiuo metu situacija yra žymiai geresnė, nepaisant didesnio susirgimų skaičiaus. Mūsų politika dėl užsieniečių atvykimo remiasi tuo, kad žmonėms, čia turintiems ilgalaikių arba trumpalaikių, tačiau labai svarbių tikslų, reikia sudaryti sąlygas atvykti. Juk tokiame globaliame pasaulyje niekas negali būti užsidaręs labai ilgai“, – apie esminius migracijos pokyčius užsieniečiams pasakoja vidaus reikalų viceministras Tautvydas Tamulevičius.

Persikelti į Lietuvą tapo paprasčiau

Evelina GUDZINSKAITE fot Migracija.LRV.ltNuo rugsėjo mėnesio prašymai dėl Lietuvos Respublikos pilietybės teikiami ir elektroniniu būdu. Tokia sistema klientams leidžia greitai ir patogiai pateikti el. prašymus dėl Lietuvos Respublikos pilietybės įgijimo, priesaikos Lietuvos Respublikai, lietuvių kilmę ar teisės atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę patvirtinančių pažymėjimų išdavimo, taip pat susitvarkyti vaikų Lietuvos Respublikos pilietybės ir kitus klausimus.

Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė pažymi, kad tokie pokyčiai padeda užtikrinti sklandžią laikų rezervavimo sistemą, kuo mažesnį kontaktą su žmonėmis.

„Žmonės būtų turėję atvykti su popieriais, užtrukti ilgiau, daugiau laiko praleisti departamente – daugiau negu 20 rekomenduojamų minučių. Ta informacinė sistema be galo padėjo prisitaikyti“, – kalba E. Gudzinskaitė.

Be to, užsieniečiams, kurie Lietuvoje ketina dirbti aukštos kvalifikacijos reikalaujantį darbą (išduodama „mėlynoji kortelė“) arba tyrėju, sudaryta galimybė dar neatvykus į šalį dėl leidimo laikinai gyventi Lietuvoje kreiptis nuotoliniu būdu. Migracijos departamento vadovės teigimu, taip sumažinamas kontaktų skaičius, o persikėlimo į Lietuvą procedūra tampa greitesnė.

„Bendravimas su klientais vyksta elektroniniu būdu, žmogus tik du kartus ateina į departamentą – vieną kartą atiduoti biometrinių veido atvaizdo atspaudų, kitą kartą ateina jau atsiimti pagamintos kortelės.

Baltarusijos piliečiams ir kitiems užsieniečiams sudėtinga kirsti sienas, nes įleidžiami tik užsieniečiai, turintys nacionalines vizas arba leidimus gyventi. Pasikeitusi sistema patogi ir užsienio piliečiams – elektroniniu būdu kreipiantis į departamentą ir priėmus sprendimus, tai jau yra pagrindas gauti nacionalinę vizą atvykti į Lietuvą ir jau nebereikia papildomo leidimo leisti kirsti išorės sieną. Tai nuima papildomą apribojimą, kurį mes, deja, turime dėl koronaviruso“, – dėsto E. Gudzinskaitė.

Problemų dėl koronaviruso pandemijos kilo ir Lietuvoje gyvenantiems užsieniečiams. Daliai jų karantino metu baigėsi vizos ar baigė galioti leidimai laikinai gyventi Lietuvoje, pasakoja vidaus reikalų viceministras.

„Dėl uždarytų sienų, dėl to, kad nebuvo skrydžių ar į tą šalį nebuvo galima patekti, Lietuvoje buvę užsieniečiai negalėjo grįžti į savo gimtąsias valstybes. Mes tokius atvejus sprendėme racionaliai ir visiems, kam baigėsi vizos, leidimai laikinai gyventi Lietuvoje, buvo pratęsti terminai. Mes pritaikėme bendrą taisyklę, kad tai yra nelaikoma nelegaliu buvimu“, – pasakoja T. Tamulevičius.

Baltarusijos piliečiams – supaprastinta vizų išdavimo tvarka

Migracijos ribojimai sąlygojo tai, jog užsieniečiai „įstrigo“ Lietuvoje, Šengeno vizų išdavimas sustojo, o nacionalinių vizų išdavimas ženkliai sumažėjo, sako Migracijos departamento vadovė.

„Dabar vizų skaičius po truputį sugrįžo į anksčiau buvusias vėžias. Tai priklauso nuo to, kad darbą užsienyje pradėjo Lietuvos atstovybės, išdavinėjančios nacionalines vizas. Dabar, žinoma, situacija dar labiau gerėja, kai Lietuva pritaiko naują tvarką Baltarusijos piliečiams – jie gali gauti vizas humanitariniu pagrindu“, – pažymi E. Gudzinskaitė.

Dėl situacijos Baltarusijoje jų piliečiams ir šeimos nariams suteikta galimybė gauti nacionalinę vizą supaprastinta tvarka. Tam, pasak pašnekovės, reikia pateikti įrodymą, kad pilietis turi pakankamai lėšų pragyventi šalyje ne mažiau kaip 3 mėnesius, arba Lietuvos Respublikos juridinio asmens įsipareigojimą užtikrinti tokių pajamų gavimą.

Vidaus reikalų ministerijos inf.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24