Augant koronaviruso užsikrėtimų skaičiui raginama nepamiršti plauti rankas ir dėvėti kaukes

2020-10-14, 10:55
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Augant koronaviruso užsikrėtimų skaičiui raginama nepamiršti plauti rankas ir dėvėti kaukes © Organizatorių nuotr.

Augantys užsikrėtimo koronavirusu skaičiai neramina gyventojus ir kelia klausimus, ar tai jau antroji pandemijos banga, ir, jei taip, ko iš jos tikėtis. Specialistai intensyviai ieško sprendimų, kaip būtų geriausia kontroliuoti situaciją, ir ramina teigdami, kad tam tikros pamokos, palengvinsiančios susidūrimą su antrąją banga, jau išmoktos. Tuo tarpu darbas iš namų, dažnas rankų plovimas bei dezinfekavimas, kaukės dėvėjimas bei kitos praktikos tapo įprastos, kurių epidemiologai ragina ir toliau laikytis.

Ruošimasis naujoms koronaviruso bangoms ir galimos prognozės

Antrosios bangos ilgai laukti nereikėjo: Lietuvoje užsikrėtimo koronavirusu atvejų daugėja. Sveikatos apsaugos ministerija reaguoja į besikeičiančią situaciją, todėl kiekvienos savaitės pradžioje, atsižvelgiant į naujus sergamumo rodiklius, Sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimu nustatoma, kurioms savivaldybėms reikia suintensyvinti testavimą.

Robertas Petraitis fot nvsc.lrv.lt Atitinkamai daugiau atliekama ir epidemiologinių tyrimų.  NVSC direktorius Robertas Petraitis sako, kad šiuo metu pagrindinis centro uždavinys yra lokalizuoti židinius ir užkirsti kelią tolesniam koronaviruso plitimui.

„Patvirtinus užsikrėtimo koronaviruso atvejį, NVSC specialistai susisiekia su susirgusiuoju ir aiškinasi užsikrėtimo aplinkybes – kur per pastarąsias 14 dienų žmogus lankėsi, su kuo bendravo bei kitas susijusias detales. Analizuojant šias aplinkybes nustatoma, ar žmogus yra susijęs su jau tiriamu židiniu, ar tai – naujas užsikrėtimo atvejis. Pastaruoju metu didžioji dalis atvejų yra susiję su jau tiriamais židiniais. Todėl galime teigti, kad vyksta plitimas šalies viduje“, – vieną iš situacijos valdymo krypčių aiškina R. Petraitis. NVSC skaičiuoja, kad šiuo metu saviizoliacijoje yra 14 tūkst. žmonių.

Kad viruso infekcija nepatektų į šalį, kas savaitę yra tvirtinamas sąrašas paveiktų šalių, iš kurių grįžus ar atvykus būtina izoliuotis. „Labai svarbu, kad visi iš užsienio atvykę ar grįžę asmenys užsiregistruotų, t. y., pateiktų savo duomenis NVSC. Tai yra būtina tam, kad susirgus iš užsienio atvykusiam žmogui būtų galima susisiekti su visais kartu keliavusiais asmenimis ir juos įspėti apie riziką“, – sako NVSC direktorius.

Epidemiologai pastebi, kad artėjant gripo sezonui, visuomenėje galimai išaugs sergamumas įvairiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis bei gripu. Būtent tai, pasak R. Petraičio, gali daryti nemažą įtaką koronaviruso plitimui.

 „Vis daugiau laiko praleisime uždarose patalpose, kuriose sąlygos įvairiems virusams plisti tarp žmonių yra palankesnės nei atviroje erdvėje. Tikėtina, kad visa tai turės įtakos ir sergamumui koronavirusu“, – prognozuoja NVSC direktorius.

Nors nėra griežtų apribojimų, skatinama išlikti budriems

Ramunas Matonis fot policija.lt 01Pandemijos proveržis jaučiamas, bet reikalavimai gyventojams nėra sparčiai griežtinami. Tačiau, kad situacija būtų kontroliuojama, į pagalba pasitelkiama Lietuvos policija, kuri tikrina, ar gyventojai nepamiršta laikytis saugumo viešumoje.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis sako, kad šiuo metu kontrolė nėra tokia griežta, o ir pačių pažeidimų skaičius gerokai mažesnis. Vis dėlto, tikrinimai vis tiek vyksta.

„Policija šiuo metu vėl labiau kontroliuoja, kaip žmonės laikosi saviizoliacijos reikalavimų. Tų pažeidimų fiksuojama, bet tai nėra labai dideli skaičiai, todėl darbas vyksta pakankamai įprastai“, – sako R. Matonis.

NVSC direktorius pastebi, kad žmonės atidžiau seka, kaip keičiasi reikalavimai, o toks gyventojų sąmoningumas prisideda prie sėkmingesnio pandemijos kontroliavimo. „Į NVSC skambinantys žmonės dažniausiai teiraujasi, kokios procedūros taikomos atvykstant į Lietuvą iš užsienio, ar jiems bus privaloma izoliuotis, ar ne, ar atlikus koronaviruso tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą, galima nutraukti saviizoliaciją ir pan.

Daug skambučių sulaukiame ir iš sąlytį turėjusių žmonių. Dėkojame, kad žmonės skambina, taip palengvinamas epidemiologų darbas, kai ieškoma, su kuo susirgęs asmuo turėjo sąlytį. Šiuo metu apie tai pranešti galima ir mūsų interneto puslapyje“, – aiškina  R. Petraitis.

Ir R. Matonis, ir R. Petraitis sako, kad iš pirmosios viruso bangos buvo išmokta nemažai pamokų, todėl antroji viruso banga turėtų būti suvaldyta gana sėkmingai.

„Dabar jau – daug lengviau, kai jau tiek kelio praeita, pradedant nuo tų pačių apsaugos priemonių, kurių esame įsigiję pusei metų, o kai kurių – net metam į priekį, iki teisinių dalykų. Galbūt prognozės buvo baisesnės, buvom pasiruošę planą, kas atsitiktų, jeigu pusė policijos susirgtų, kaip turėtume dirbti, bet to pavyko išvengti“, – sako R. Matonis.

Tuo tarpu NVSC direktorius gyventojus skatina nepamiršti elementarių saugumo reikalavimų, kurie daugeliui tapo įprasti. „Manau, kad esame šio to pasimokę iš pirmosios pandemijos bangos – išmokome dirbti nuotoliniu būdu, išmokome dažnai ir teisingai plauti rankas, jas dezinfekuoti, esame pripratę susibūrimuose dėvėti kaukes. Kviečiu žmones būti atsakingais, nepamiršti šių priemonių, taikyti jas laiku. Tikiu, kad mes bendromis jėgomis įveiksime šį virusą“, – kalba R. Petraitis.

Vidaus reikalų ministerijos inf.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24