Gražiausios iš gražiausių sodybų Šalčininkų rajone

2020-07-17, 07:34
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Gražiausios iš gražiausių sodybų Šalčininkų rajone salcininkai.lt nuotr.

„Gražiausia Šalčininkų rajono sodyba“ – tai tradicinis konkursas, kuriame varžosi ne tik sodybų šeimininkai, bet ir gėlės, pavėsinės, medeliai, dekoracijos ir, žinoma, išmonė ir kūrybiškumas.

Dvi dienas „Gražiausia Šalčininkų rajono sodyba“ vertinimo komisija lankėsi gražiausiose seniūnijų išrinktose sodybose ir turėjo progą pamatyti, kaip šauniai savo valdas tvarko rajono gyventojai. Šis konkursas – tai proga atskleisti žmonių darbštumą ir pastangas, įvertinti išskirtinius sprendinius ir dalytis gražia patirtimi. Komisijai teko nelengva užduotis – išrinkti gražiausią iš gražiausių. Iš tiesų, Šalčininkų rajono žmonės yra be galo rūpestingi ir gražiai puoselėja gyvenamąją aplinką.

Komisijos nariai balus skyrė už tradicinės planinės sodybos struktūros išsaugojimą ir atskirų elementų (sodas, daržas, gėlynai, vejos, poilsio zonos, takeliai) išdėstymą, sodybos originalumą, spalvų ir medžiagų, būdingų regionui panaudojimą, pavėsinių, vandens telkinių, šulinių įrengimą, aplinkos švarą, sodybos tvarkingumą, buitinių atliekų, komposto duobių tvarkingumą, sodybos gyvenamosios aplinkos tvarkymą, kai kartu prižiūrimos pakelės, pamiškės, vandens telkinių pakrantės, augalijos įvairovę, želdinių būklę, inkilų, gandralizdžių, bitynų buvimą ir pan.

Pirmoji diena ir 15 sodybų Šalčininkų, Poškonių, Dieveniškių, Akmenynės, Turgelių, Jašiūnų ir Baltosios Vokės seniūnijose. Akį traukia gėlių gausa, apgalvoti gėlynai ir vejos, takai, mažosios architektūros elementai, vandens telkiniai, tvarkingai auginamos daržovės, išpuoselėti daržai ir šiltnamiai. Antroji diena buvo nemažiau įdomi ir stebinanti - 9 aplankytos sodybos. Komisija lankėsi Gerviškių, Butrimonių, Eišiškių, Kalesninkų, Dainavos, Pabarės seniūnijose. Ir vėl svetingi ir besišypsantys šeimininkai, laimingi veidai. Kiekvienas aplankytas kiemas buvo išskirtinis ir kažkuo išsiskiriantis. Per dvi dienas komisija apžiūrėjo 24 sodybas. Verdiktas vienareikšmiškas: Šalčininkų rajono žmonės puoselėja kraštovaizdžio tvarkymo ir gražinimo tradicijas. Ne vienoje sodyboje buvo pastebėta, kad ir jų kaimynai kažkada dalyvavo konkurse, vieni laimėjo, kiti gavo padėkos raštą. Matyt, geras pavyzdys visgi užkrečia! O kiek dar vertų dėmesio sodybų pastebėta pro automobilio langą! Gražios sodybos – nepavaldžios amžiui. Smagu matyti, kad jose tvarkosi skirtingo amžiaus žmonės, jaunos šeimos stato namus ir kruopščiai planuoja aplinkos gražinimo darbus, vyresnio amžiaus žmonėms perplanuoja savo sodybų teritorijas, stengiasi eiti koja kojon su laiku.

Komisijos pirmininko Stanislavo Lebedžio teigimu, tam, kad sodybos aplinka būtų patraukli, ne visada reikia didelių investicijų, bet darbo reikia įdėti daug. Grožis iš niekur neatsiranda – miklios sodybų šeimininkų rankos turi spėti visur: nupjauti žolę, išravėti gėlynus, mulčiuoti medelius ir krūmus, laistyti daržus, o kur dar ūkio rūpesčiai, kai reikia prižiūrėti laikomas vištas, ožkas arba kitus naminius gyvulius.

Iš tiesų, konkursas „Gražiausia Šalčininkų rajono sodyba“ numato, kad jos renkamos dviejose kategorijose – kaimo ir miesto, todėl ir nugalėtojų bus dvigubai daugiau. Tiesa, kasmet jie buvo skelbiami ir apdovanojami tradicinėje Derliaus šventėje. Šiemet dar neaišku, ar ji bus surengta, tačiau Šalčininkų rajono savivaldybė suras progą: paskelbs konkurso rezultatus ir įteiks konkurso dalyviams padėkos raštus, o nugalėtojams – pelnytas dovanas.

Inesa Suchocka

salcininkai.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24