Spausdinti šį puslapį

Vilniaus rajone aidėjo Tautiška giesmė

2020-07-07, 22:49
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Vilniaus rajone aidėjo Tautiška giesmė Organizatorių nuotr.

Liepos 6-ąją Lietuvoje yra švenčiama kunigaikščio Mindaugo vainikavimo karaliumi šventė – Valstybės diena. Tą dieną, taip pat yra švenčiama oficialiai patvirtinta Tautiškos giesmės diena. Šių svarbių švenčių proga, vakarėjant, Vilniaus rajono gyventojai rinkosi iškilmingam, bendram Tautiškos giesmės giedojimui. Jau tapo tradicija, kad mūsų rajone liepos 6-ąją himnas aidi nuo aukščiausios Lietuvos Juozapinės kalvos ir Nemenčinės piliakalnio.

Juozapinės kalvoje, kur nuo 1990 m. stovi paminklinis akmuo skirtas Lietuvos karaliui Mindaugui, susirinkusių laukė turininga kultūrinė programa – įvairių kolektyvų pasirodymai. Pasirodė folklorinis ansamblis „Verdenė“ (vad. Rasa Kauzonaitė) ir vyrų vokalinis ansamblis „Seni draugai“ (vad. Petras Garšva), ansamblis „Gija“ (vad. Leonas Pamerneckis) bei mišrusis choras „Pagirių dainoriai“ (vad. Janina Pamarnackienė). Šventės svečiai galėjo išgirsti šių ansamblių atliekamas patriotines dainas apie Lietuvą, šeimą, motiną, jauną lietuvaitę ir kt. Šventinio koncerto metu buvo galima išgirsti pamąstymus apie Mindaugo vaidmenį Lietuvos valstybingumo istorijoje, Palemono legendą, sužinoti apie jo kilmę ir šeimą, prisiminti krikšto aplinkybes ir šio įvykio reikšmingumą.

Šventės kulminacija tapo bendras Tautiškos giesmės giedojimas, kurį paskelbė iškilmingi ir rūstūs trimitų garsai.

Giedoti Lietuvos himną ant Juozapinės kalno susirinko ir garbingi svečiai: Lietuvos Respublikos Seimo narys nuo LLRA-KŠS Česlav Olševski, Vilniaus rajono mero pavaduotoja Teresa Demeško, Vilniaus rajono savivaldybės tarybos nariai Gediminas Kazėnas ir Artūras Želnys, Medininkų seniūnijos seniūnė Renata Bogdanovič.

Česlav Olševski džiaugėsi būdamas šią ypatingą dieną kartu su Vilniaus rajono gyventojais. „Tikiuosi, kad kiekvienas iš mūsų šią dieną iškabino valstybinę vėliavą, kaip simbolį meilės savo šaliai ir pagarbos jos istorijai“, – sakė seimo narys.

Gediminas Kazėnas savo kalboje visus pasveikino su valstybine švente. „Labai svarbu puoselėti savo tradicijas, nepamiršti savo šaknų, dainuoti lietuviškas dainas ir tada Lietuva gyvuos dar ilgai“, – teigė tarybos narys.

Pusantros valandos prieš Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės“ giedojimą prie Nemenčinės piliakalnio taip pat aidėjo šventinis koncertas. Čia Valstybės dieną šventė ir jaunimas, ir vyresnio amžiaus žmonės, ir šeimos su vaikais. Renginys priviliojo būrį puikiai nusiteikusių vietos gyventojų ir svečių. Kai kurie buvo pasipuošę Lietuvos vėliavos spalvomis. Čia susirinkusių pasveikinti su švente atvyko Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narys Zigmont Ždanovič, Vilniaus rajono savivaldybės mero patarėja Danuta Jancevič, Savivaldybės Kultūros, sporto ir turizmo skyriaus vedėja Lilija Andruškevič.

Pirmoje koncerto dalyje savo kūrinius atliko vokaliniai kolektyvai „Inventum“ ir „Bez słów“, solistė Elena Sartatavičiutė. Savo dainas susirinkusiems skyrė Lietuvos estrados žvaigždės Liveta ir Petras Kazlauskai.

Artėjant 21 val. piliakalnio papėdėje uždegtas simbolis laužas, visi buvo raginami pakilti ant Nemenčinės piliakalnio, kur vyko iškilminga vėliavos pakėlimo ceremonija. Sugiedojus Tautišką giesmę su viso pasaulio lietuviais nors ir lietui lyjant, nemenčiniečiai skirstytis neskubėjo. Po himno tęsėsi šventinis koncertas.

Šventinį minėjimą ant Juozapinės kalvos organizavo Rudaminos daugiafunkcinis centras ir Medininkų seniūnija. Ant Nemenčinės piliakalnio šventę rengė Nemenčinės daugiafunkcinis kultūros centras, Nemenčinės seniūnija ir Lietuvos kariuomenės generolo A. Ramanausko kovinio rengimo centras. Organizatoriai nuoširdžiai dėkoja visiems susirinkusiems nepaisant permainingo oro ir lietaus.

Liepos 6-ąją Tautiška giesmė nuvilnijo ir per Valstybės sienos apsaugos tarnybos (toliau - VSAT) Vilniaus pasienio rinktinės padalinius. VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Lavoriškių pasienio užkardos vadas A. Kirilovas pasiūlė Liepos 6-ąją Lietuvos himną giedoti vieningai, t.y. užkardų sandūrose. Ši graži idėja suvienijo padalinius. Lavoriškių pasienio užkarda inicijavo akcijos „Tautiška giesmė“ atlikimą kartu su Vilniaus pasienio rinktinės Pavoverės pasienio užkarda iš abiejų krantų prie Neries upės, kuri šioje vietoje įteka ir toliau vingiuoja jau Lietuvos platybėse. Akcijoje dalyvavo ir tądien nedirbantys pareigūnai kartu su šeimos nariais.

----

Liepos 6 d. lygiai 21 val. vietos laiku lietuviai visame pasaulyje gieda „Tautišką giesmę“. Idėja visiems kartu vienu metu giedoti savo šalies himną gimė 2009-aisiais. „Tūkstantmečio odisėjai“ pakvietus, viso pasaulio lietuviai vienu metu giedodami „Tautišką giesmę“ pirmą kartą kelioms istorinėms akimirkoms Žemės rutulį apjuosė gyva balsų grandine. Taip garsiai ir išdidžiai buvo pranešta pasauliui, kad Lietuvos vardui – 1 000 metų.

Ši unikali iniciatyva, palaikoma pavienių žmonių ir aktyvių bendruomenių, vos per dešimtmetį tapo gyva tradicija. 2019 m. Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė liepos 6-ąją, Valstybės dieną, ne tik Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo, bet ir „Tautiškos giesmės“ diena.

Šiemet „Tautiška giesmė“ vienu metu visame pasaulyje skambėjo jau 12-ąjį kartą.

Parengta pagal RDKC, NDKC, VSAT Vilniaus pasienio rinktinės ir tautiskagiesme.lt informaciją
Nuotraukos: RDKC, VSAT Vilniaus pasienio rinktinė, Zigmont Ždanovič ir Marijan Dzvinel

Komentuoti