Spausdinti šį puslapį

Pradės veikti numerio 112 mobilioji programėlė

2020-06-26, 19:08
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Pradės veikti numerio 112 mobilioji programėlė Organizatorių nuotr.

Nuo šių metų liepos 1 d. pradės veikti Skubiosios pagalbos tarnybų telefono numerio 112 mobilioji programėlė. Klausos negalią turintiems asmenims skirta programėlė šiandien pristatyta Vidaus reikalų ministerijoje, Baltojoje salėje.

Mobilioji programėlė sudaro galimybę klausos negalią turintiems asmenims dvipusiu realaus laiko vaizdo ir teksto ryšiu susisiekti su Bendruoju pagalbos centru ir pranešti apie staiga iškilusią grėsmę gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui ir išsikviesti skubiosios pagalbos tarnybas, t. y. policiją, priešgaisrines gelbėjimo pajėgas, greitosios medicinos pagalbos tarnybą ir aplinkos apsaugos pajėgas.

Programėlė taip pat leidžia, naudojant pasaulinės palydovinės navigacijos sistemos ir kitas telefono jutiklių vietos nustatymo funkcijas, pakankamai tiksliai nustatyti pagalbos prašančio vartotojo buvimo vietą.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė sako, kad valstybės pareiga – užtikrinti, jog visi visuomenės nariai maksimaliai jaustųsi saugesni. Būtent speciali pagalbos programėlė, pasak ministrės, padės šį tikslą įgyvendinti – įvykus nelaimei kurtieji turės galimybę apie ją pranešti kuo greičiau.

„Mobilioji programėlė – tai šiuolaikiškas įrankis, siekiant kokybiškai ir laiku suteikti klausos negalią turintiems žmonėms skubią pagalbą. Visi žinome, kad pirmosios minutės po nelaimingo atsitikimo yra kertinės – tarnyboms svarbu kuo greičiau gauti pranešimą ir atvykti į įvykio vietą“, – teigia ministrė R. Tamašunienė.

Nuo anksčiau veikusios bandomosios „GPIS 112“ programėlės naujoji programėlė skiriasi tuo, kad ji turi vaizdo skambučio funkciją ir užtikrina pilnavertį bendravimą su klausos negalią turinčiu pranešėju lietuvių gestų kalba. Gavus tokį vaizdo skambutį, skambučių operatoriams ir programėlės naudotojams susikalbėti padės Bendrajame pagalbos centre budintys gestų kalbos vertėjai.

Klausos negalią turintys programėlės vartotojai su Bendrojo pagalbos centro operatoriais galės bendrauti ir realaus laiko tekstinėmis žinutėmis. Tokį susirašinėjimą jiems palengvins iliustruotas pagalbos išsikvietimo vedlys. Vartotojo patogumui taip pat numatyta galimybė aktyvuoti ir įprastą balso skambutį.

Norint naudotis mobiliąja programėle būtinas Lietuvos kurčiųjų draugijos suteiktas autorizacijos kodas ir išankstinė registracija.

Mobilioji programėlė buvo kuriama siekiant įgyvendinti klausos negalią turinčių asmenų teisę išsikviesti skubią pagalbą gimtąja lietuvių gestų kalba. Užtikrinti galimybę klausos negalią turintiems asmenims susisiekti su Bendruoju pagalbos centru alternatyviomis telefono skambučiui priemonėmis Lietuvą įpareigojo Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos.

Lietuvos Respublikos Vyriausybei skyrus lėšų investicijų projektui „Bendrojo pagalbos centro teikiamų paslaugų prieinamumo kurtiesiems tobulinimas“, 2018 metais buvo atliktas viešasis pirkimas ir pasirašyta sutartis su informacinių technologijų paslaugas teikiančia įmone „Lexita“ dėl mobiliosios programėlės pirkimo. Sutartis apėmė ne tik pačios programėlės, bet ir specialių kompiuterizuotų skambučių operatoriaus darbo vietų sukūrimą, įskaitant visą techninę įrangą. Bendra pirkimo vertė - 121 tūkst. eurų.

Bendrojo pagalbos centro 112 informacija

Komentuoti