Spausdinti šį puslapį

Jau galima iškeldinti smurtautojus

2011-12-16, 07:51
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nuo ketvirtadienio įsigaliojo pavasarį priimtas apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas, leidžiantis iškeldinti smurtautoją iš namų.

Įstatymas ne tik leidžia smurtautoją iškeldinti iš namų, bet   policijai suteikia galimybę pradėti ikiteisminį tyrimą net neturėdama aukos pareiškimo. Vos ketvirtadienį įsigaliojęs įstatymas jau pritaikytas pirmiesiems 6-šiems smurtautojams, praneša LTV naujienų tarnyba.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis nuo 24 valandos, kai pradėjo galioti apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas Lietuvoje užfiksuoti 36 pranešimai apie galimus buitinio smurto atvejus, tačiau iš jų tik 6 vyrams pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Dėl kitų pranešimų informacija esą nepasitirtino. Tačiau pasak pareigūnų, ar šio įstatymo įgyvendinimui policija pasirengusi tinkamai paaiškės tik po kelių savaičių, kai išryškės daromos klaidos.

„Mes būsime ne tik aktyvūs šio įstatymo vykdytojai, bet ir aktyvūs jo vertintojai, bandysime ieškoti tam tikrų silpnų vietų, na o šiai dienai yra tam tikros tvarkos ir manau, įstatyme aiškiai yra sudėliota, kad užfiksavus smurto pasireiškimo faktą mes privalom pradėt ikiteisminį tyrimą“, – sako policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla.

Pasak pareigūnų, daug priklausys ir nuo to, ar darbais apkrauti teismai per dvi paras sugebės išnagrinėti smurtautojams keliamas bylas ir kokį sprendimą priims. Galimi sprendimai – smurtautoją iškeldinti, arba įpareigoti jį išsikelti.

Pareigūnai sako, kad smurtautojas gaus informaciją apie nakvynės vietas ir ten galės glaustis. Tuo metu moterų organizacijų atstovai sako, kad kur jis gyvens, visuomenei neturėtų rūpėti.

„Iki šiol mes neklausėm, kur ta moteris, prieš kurią buvo smurtaujama ir su visais vaikais, kartais 5, kaimo vietovėse, per polaidį, per mišką pas motiną nakvoti keliaudavo. Ir mes neklausdavom, ar čia gerai, ar čia blogai. Dabar neklauskime lygiai taip pat, prisimindami savo gražią praeitį, kur dėsis šitas smurtautojas“, – argumentuoja Vilniaus moterų namų Krizių centro vadovė Lilija Vasiliauskaitė.

Policija sako per metus dėl konfliktų šeimoje sulaukianti per 40 000 pranešimų.

Nevyriausybinių organizacijų duomenimis, nuo smurto šeimoje kasmet Lietuvoje žūva apie 20 moterų.

Virginija Motiejūnienė
LTV „Šiandien“

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti