Pradėta virti maltiečių Kalėdinė sriuba

2011-12-06, 15:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šiandien maltiečiai Vilniuje paskelbė nacionalinės labdaros iniciatyvos „Maltiečių sriuba“ pradžią.

Simbolines aukas už karštos sriubos dubenėlį ir kitas namines vaišes rinko Dalia Michelevičiūtė, Atlanta ir kitos Lietuvos įžymybės. Ši Maltos ordino iniciatyva jau šeštus metus prieš Kalėdas kviečia Lietuvos žmones dalintis – vaišintis sriuba ir padėti aukomis skurstantiems ir vienišiems senoliams, rašoma organizatorių pranešime spaudai.

Skelbdami aukojimo trumpaisiais numeriais pradžią, maltiečiai surengė kalėdinę šventę Vilniuje globojamiems senoliams „Neringos” restorane. Didelį sriubos puodą išvirė „Virtuvės mitų griovėjų” komanda. Naminių pyragų ir kitų gardumynų paruošė Dalia Michelevičiūtė, Žydrūnas Savickas, Atlanta, Evelina Anusauskaitė, Sasha Song ir kiti. Jie savo atsineštais skanėstais vaišino ne tik susirinkusius senjorus, bet ir Gedimino prospekto praeivius, ragindami paaukoti labdaros projektui „Ištiesk gerumo ranką. Maistas ant ratų“. Už surinktas lėšas maltiečiai visus metus kasdien veža karštą maistą į namus pasiligojusiems garbaus amžiaus žmonėms. Šiuo metu parama teikiama 400 senukų 15 Lietuvos miestų ir miestelių.

„Senjorai yra labiausiai pažeidžiama visuomenės grupė, kurią dažniausiai aplenkia labdaros projektai ir kita parama. Ši problema aktuali dabar, tačiau bus dar aktualesnė ateityje dėl mažo gimstamumo ir ilgesnės gyvenimo trukmės. Taip pat - dėl valstybės negalėjimo užtikrinti pakankamą senjorų globą prastėjančios pasaulio ir Lietuvos ekonomikos aplinkybėmis”, - sakė Maltos ordino ambasadorius Lietuvai grafas Douglas von Saurma Jeltsch.

Apie 80 tūkstančių pensinio amžiaus žmonių Lietuvoje dabar gyvena žemiau skurdo ribos. Ypač tai aktualu vienišiems gyvenantiems senjorams. Pasak Maltos ordino ambasadoriaus, pagalba seniems žmonėms plečiasi ir kita forma. Šiais metais buvo įkurti Senjorų klubai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Taip pat organizuoti mokymai savanoriams, norintiems dirbti su pagyvenusiais žmonėmis. Tikimasi, kad tai dar labiau padidins savanorių skaičių, kurių šiuo metu yra apie 700.

Šiais metais iniciatyva „Maltiečių sriuba” išsiskleis į 21 Lietuvos miestą. Visą gruodžio mėnesį miestų centrinėse aikštėse ir gatvėse vyks spalvingos labdaros akcijos, kurių metu Maltos ordino pagalbos tarnybos savanoriai dalys Lietuvos kariuomenės ir kitų rėmėjų išvirtą sriubą, vyks pasirodymai, koncertai. Iniciatyvą užbaigs finalinis koncertas „Ištiesk gerumo ranką. Maistas ant ratų“ Vilniuje sausio 6 d., kurį tiesiogiai transliuos TV3. Visų šių renginių tikslas ir prasmė – per didžiausias metų šventes sujungti Lietuvos gyventojus kilniam tikslui – pagalbai labiausiai vargstantiems ir skurstantiems pagyvenusiems žmonėms. Šių metų nacionalinės iniciatyvos organizatoriai – Maltos ordino ambasada ir Maltos ordino pagalbos tarnyba bei kūrybos namai ELITAZ.

Aukoti sriubai galima nuo šiandien iki 2012 metų sausio 22 d. trumpaisiais telefonų numeriais: 1416 auka – 2 litai, 1417 – 5 litai, 1418 – 10 litų. Didesnę sumą galima paaukoti internete.


Apie iniciatyvą „Maltiečių sriuba“:

 

„Maltiečių sriuba“ – šeštus metus iš eilės vykstanti kalėdinė labdaringa nacionalinė iniciatyva, kurios tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į būtinumą padėti vienišiems skurstantiems senoliams bei surinkti lėšų jų pagalbos projektams. Gruodžio mėnesį rengiamos akcijos metu praeiviai vaišinami kviečiant paaukoti. Už surinktas lėšas šiltas maistas vienišiems, pasiligojusiems garbaus amžiaus žmonėms visus metus yra vežamas į namus 15 Lietuvos miestų ir miestelių. Juos globoja Maltos ordino savanoriai ir darbuotojai. Kalėdinė iniciatyva išsiplėtė nuo šešių miestų 2006-aisiais į 21 Lietuvos miestą šiemet.


Apie Maltos ordiną:

Maltos ordinas – seniausia pasaulyje labdaros organizacija, įkurta daugiau kaip prieš 900 metų, humanitarinius projektus dabar vykdanti 120-yje šalių. Maltos ordino padalinio Lietuvoje, Maltos ordino pagalbos tarnybos, savanoriška misija – padėti vienišiems, sergantiems senjorams, suteikti jiems paramą maistu ir slaugos priemonėmis. Maltos ordino pagalbos tarnyba Lietuvoje veikia nuo 1991-ųjų metų. Organizacija vykdo įvairius paramos projektus vienišiems seneliams 26-iuose Lietuvos miestuose.


„Maltiečių sriuba” lankysis šiuose miestuose:

 

Ignalina,  gruodžio 9 d.  11-13 val., Laisvės aikštė
Alytus, gruodžio 9 d. 16-18 val., Rotušės aikštė
Kėdainiai, gruodžio 9 d. 16-18 val., Didžioji rinkos aikštė
Kaišiadorys, gruodžio 10 d. 11-13 val., IKI parduotuvės a., Gedimino g. 116
Vilkaviškis, gruodžio 10 d. 09-11 val., Turgaus aikštė
Zarasai, gruodžio 10 d. 14:00 val., Sėlių aikštė
Naujoji Akmenė, gruodžio 11 d. 10-12 val., N.A. turgavietė
Vilnius, gruodžio 11 d. 12-14 val., Prezidentūros kiemas
Vilnius, gruodžio 15 d. 12-14 val., Kudirkos aikštė
Dusetos,  gruodžio 16 d. 16-18 val., Prie eglutės miesto centre
Šiauliai, gruodžio 16 d. 13-15 val., Prisikėlimo aikštė
Visaginas, gruodžio d. 17-19 val., Santarvės aikštė
Kaunas, gruodžio 17 d. 13-16 val., Rotušės aikštė
Panevėžys, gruodžio 17 d. 15–190 val., Laisvės aikštė
Rokiškis, gruodžio 17 d. 10:00 val., Turgaus aikštė
Raseiniai, gruodžio 18 d. 13:00 val., Maironio g.
Kriaunos, gruodžio 20 d. 16:00 val., Miestelio aikštė
Viekšniai, gruodžio 23 d. 11:00 val., Viekšnių gimnazijos kiemelyje

www.lrt.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24