Takas medžių viršūnėmis patinka ne visiems

2011-11-28, 07:11
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Planai kraštovaizdžio draustinyje netoli Puntuko akmens sumontuoti virš medžių net iki 25 metrų iškilusį apžvalgos taką jau sulaukė kritikų vertinimų.

Metalo ir medžio konstrukcijų pažintinis takas-pėsčiųjų kelias turėtų pakilti virš Anykščių šilelio ir vingiuotų beveik pusę kilometro, praneša LTV „Panorama“. Jis sujungtų numatytą pastatyti apžvalgos bokštą ir informacijos centro pastatą.

Tačiau dar nepradėtas įgyvendinti projektas jau sulaukė kritikos.

„Pateikiami argumentai, kad tai šventa vieta. Tai tas projektas išsiskirtų tai šventai vietai parodyti, įprasminti ir panašiai. Tai ekologinis takas tik šiek tiek kitoks, pakeltas virš žemės. Kiekvienas regioninis, nacionalinis parkas turi savo ekologinius takus ir niekam niekada nėra kilę jokių abejonių“, – teigė Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius.

Pasak mero, unikalus takas prie Puntuko akmens nepadarys žalos. Tačiau neigiamą nuomonę dėl šio projekto pareiškė ir anykštėnų bendrija, vienijanti po pasaulį išsibarsčiusius šio krašto šviesuolius. Jiems pritaria ir kraštotvarkos specialistai.

„Mano giliu įsitikinimu, tai pažeidžiama šilelio dvasia. Ją reikia jausti širdimi, kaip sakoma, reikia su žemėm turėti ryšį, o ne kažkur tai medžių konstrukcijomis laipioti. Nėra būtina šioje vietoje šito daryti, nes tai labai smarkiai pakeis aplinką“, – įsitikinęs Vilniaus universiteto Geografijos ir kraštotvarkos katedros profesorius habil. dr. Paulius Kavaliauskas.

Daugeliui anykštėnų – tai sakralinė vieta, kur kasmet, lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno žūties naktį, susirenka šimtai šalies gyventojų ir prisimena jų tragišką skrydį.

„Mes esame pasirengę ieškoti ir kitų vietų kur tai galėtų iškilti, bet šiai dienai Puntuko aplinka būtų pati geriausia vieta. Bet neradus sutarimo su visuomene, neradus bendrumo, ieškosime kitos vietos“, – žada regioninio parko direktorius Kęstutis Šerepka.

Apžvalgos tako projekto įgyvendinimas kainuotų 5 mln. litų. Didžiąją dalį šios sumos sudarytų Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos, dalis – iš valstybės biudžeto. Jei projektas būtų įgyvendintas, takas medžių viršūnėmis primintų žalčio judėjimą Anykščių šilelyje.

Skirmantas Pabedinskas, Virginija Motiejūnienė
LTV „Panorama“

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24