LLS Šalčininkų rajono skyriaus 25-metis

2014-03-02, 11:39
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nepaprastai gražioje, raudona ir balta spalvomis papuoštoje, scenoje kovo 1 dieną Šalčininkų kultūros centre vyko iškilmingas Lietuvos lenkų sąjungos Šalčininkų rajono skyriaus 25-mečio minėjimas.

Šventė pasidėjo Šv. Mišiomis, kurias aukojo Šalčininkų parapijos klebonas Vitold Zuzo, Zdzislav Bochniak, Juzef Narkun ir Valdemar Ulčukevič. Susirinkusieji dėkojo Dievui už LLS įkūrimą ir  raidą, meldėsi už LLS narius ir už anapilin iškeliavusius Lietuvos lenkų sąjungos įkūrėjus.

Šalčininkų rajono kultūros centre iškilmės prasidėjo sugiedojus Lietuvos ir Lenkijos himnus. Garbingų svečių vietas sausakimšoje salėje užėmė Europos Parlamento narys, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemar Tomaševski, Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas Michal Mackevič, kultūros viceministras Edvard Trusevič, Lietuvos Respublikos Seimo narys Leonard Talmont, Lenkijos Respublikos Seimo narys Jarosław Jagiełło, Lenkijos Respublikos ambasados konsulinio skyriaus patarėja Iwona Frączek, draugijos „Wspólnota Polska“ Lomžos skyriaus pirmininkė Hanka Gałązka.

Šalčininkų rajono LLS skyriaus atsiradimas siejamas su 1988 metų gegužės 5-ąja, kai iniciatyvinė grupė, kurią sudarė žurnalistai, visuomenės veikėjai ir lenkų kilmės švietimo įstaigų atstovai, susirinko Vilniuje tam, kad įsteigtų visuomeninio, kultūrinio pobūdžio draugiją. Tai ir buvo Lietuvos lenkų visuomeninės ir kultūrinės draugijos, kuri po metų buvo pavadinta Lietuvos lenkų sąjunga, steigiamasis susirinkimas.

Pirmasis Šalčininkų rajono iniciatyvinės grupės susirinkimas įvyko 1988 vasarą Zavišonių darželyje. Januš Obločinski, Zdzislav Palevič, Josif Rybak, Sofija Griaznova, Regina Butko, Irena Šablinskaitė, a.a. Stanislav Davlidovič ir Ryšard Maceikianec diskutavo tuomet apie būtinybę darželiuose ir mokyklose steigti lenkiškas grupes ir klases, aptarinėjo politinę situaciją ir tautinio atgimimo būtinybę. Tų pačių metų rugsėjo 30 d. kultūros centro salė vos sutalpino į Šalčininkų rajono skyriaus LLS steigėjų susirinkimą atvykusius 450 asmenų. Šiandien šis skyrius turi apie 1200 narių, kurie buriasi 48 poskyriuose.

Organizacijos atsiradimo istoriją pristatė renginio vedėjai: Irena Svorobovič ir Zdzislav Palevič (jaunesnysis). Apie veiklos pradžią, šiandien kylančius iššūkius ir organizacijos ateitį kalbėjo LLS Šalčininkų rajono skyriaus pirmininkas Zdzislav Palevič. 

– Susirinkome šiandien paminėti LLS atsiradimo 25-mečio jubiliejų. Esame kilę iš įvairių aplinkų, turime įvairių pomėgių, jungia mus viena organizacija – Lietuvos lenkų sąjunga, ir vienas tikslas – stiprinti ir remti lenkiškumą. 25 metai organizacijos veiklos - tai istorinė epocha, kai būta ir iššūkių, ir problemų. Kita vertus, tai buvo nepaprastai įdomus laikotarpis, kuris apibrėžė, kur mes esame kaip bendruomenė, kaip Lietuvos lenkai. Tūkstančių žmonių darbas nenuėjo perniek. Išaugo nauja lenkų jaunimo karta, sustiprintos krikščioniškos tradicijos, atgimė švietimas ir kultūra, užmegzti bendradarbiavimo ryšiai su Lenkija. Noriu padėkoti tiems, kurie ruošė dirvą ir kūrė lenkiškumo atmosferą, pradėjo permainas mūsų rajone. Asmenys, apie kuriuos kalbu – tai Janušo Obločinskio vadovaujami steigėjai, mokytojai, kunigai, LLS poskyrių pirmininkai. Dėkoju taip pat visiems, kurie mūsų organizaciją kuria ir jai padeda šiandien – LLRA pirmininkui Valdemarui Tomaševskiui ir LLS pirmininkui Michalui Mackevič, visoms organizacijoms iš Lenkijos. Dėkoju ir linkiu mums visiems įdomios ir vaisingos tolesnės veiklos – sakė Šalčininkų rajono LLS pirmininkas Zdzislav Palevič.

Kaip ir dera garbingam jubiliejui, netrūko pasisakymų ir apdovanojimų. Apie didelius LLS pasiekimus ir dar didesnius iššūkius susirinkusiems pasakojo Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski.

– Privalome vienytis su mūsų tautiečiais, gyvenančiais gretimuose rajonuose. Šioje srityje Šalčininkų rajono LLS jau turi apčiuopiamų rezultatų: bendradarbiauja su Varėnos rajonu ir Baltarusijos Varanavo rajonu. Esame jiems tautinės savimonės atgimimo pavyzdys, privalome pasidalyti su jais savo sukaupta patirtimi. Svarbiausia mūsų užduotis yra puoselėti katalikiškų ir kultūros tradicijų. Dėkoju visiems už darbą ir pasiaukojimą mūsų bendram tikslui, tikiu, kad mūsų visų laukia dar nemažai garbingų jubiliejų – sakė europarlamentaras V. Tomašeski.

LLS pirmininkas Michal Mackevič už aktyvią veiklą Šalčininkų rajono LLS skyriuje garbės diplomais apdovanojo LLS Šalčininkų rajono poskyrių pirmininkus, o Šalčininkų rajono LLS įteikė Auksinį ordiną už nuopelnus puoselėjant lenkiškumą Lietuvoje.

Į jubiliejų atvykusiems Šalčininkų rajono LLS skyriaus nariams ir svečiams renginio organizatoriai parengė įvairiaspalvį, tiesiogine ir perkeltine to žodžio prasme, koncertą. Šalčininkų mokyklų ir muzikinių grupių atliekamų  šiltų tautinių dainų skambesį, taip pat emocijų kupiną ir energingą populiariosios muzikos skambesį sustiprino salėje besiplaikstančios baltai-raudonos vėliavėlės ir audringi susirinkusiųjų aplodismentai. Koncertinę jubiliejinio minėjimo dalį vainikavo Lenkijos televizijos programos „Jaka to melodia?” muzikinės grupės  pasirodymas, kuomet skambėjo žinomiausi Lenkijos estrados hitai. Salėje susirinkę jubiliejaus svečiai noriai niūniavo skambėjusių dainų posmus.

Irena Kolosovska

Salcininkai.lt



Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24