Klaipėda neturi kur blaivinti girtuoklių

2011-10-22, 16:39
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šąlant orams Klaipėdoje vėl prabilta apie blaivyklos būtinybę. Uostamiesčio vadovai sako, kad steigti tokią įstaigą nėra teisinio pagrindo.
Tačiau dar šiemet numatoma skirti lėšų išblaivinimo paslaugoms pirkti, praneša LTV naujienų tarnyba.
Sovietmečiu buvusios blaivyklos uostamiestyje atsisakyta prieš 14 metų. Policija skundėsi lėšų stygiumi jai išlaikyti, be to teigta, kad taip pažeidžiamos žmogaus teisės.

Tačiau jau ne vienerius metus uostamiesčio medikai ir pareigūnai vėl įrodinėja, kad blaivyklos vis dėlto būtinos. Problema – nėra kur dėti viešoje vietoje tįsančių neblaivių asmenų. Tai ypač aktualu žiemą.
„Dabar tie asmenys yra pristatomi į policijos komisariato operatyvaus padalinio patalpas, kurios tam nėra pritaikytos. Nes asmenys ten laikomi apie 3–7 val., kol išblaivėja, ir yra laikomi be medikų priežiūros. O policijos pareigūnai neturi tokių galimybių įvertinti, kad tas pristatytas girtuoklis yra mirtinai apsinuodijęs alkoholiu“, – teigė Klaipėdos viešosios tvarkos biuro viršininkas Andrius Leliuga.
Ant suolo išsėdėti kelias valandas sunku net blaiviam. Pareigūnams tenka ne tik žiūrėti, kad įkaušęs pilietis neprasiskeltų galvos, bet ir taikstytis su ne itin maloniais kvapais. Juos iškęsti tenka ir į priimamuosius atvykusiems pacientams, jei gerokai apgirtęs asmuo atvežamas į ligoninę.
„Tai yra viena problema. Antra problema, kad mes jų neturime po to kur padėti. Jis girtas, jam pagalbos medicininės nereikia. Tai yra ne mūsų funkcija. Jei jis neturi namų arba nežino, kur jie yra, jį reikia laikyti, kol jis išblaivės. Tam reikia personalo, reikia visko, be to, jie dar triukšmingi“, – pasakojo Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.
2008-aisiais Klaipėdoje sulaikyta beveik du tūkstančiai girtų arba alkoholį viešose vietose vartojusių asmenų. Dabar jų per metus, pasak pareigūnų, sulaikoma tūkstančiu daugiau. Uostamiesčio nakvynės namai neblaivių asmenų nepriima.
Miesto vadovai pripažįsta problemą, tačiau teigia, kad nėra įstatymų, reglamentuojančių steigti išblaivinimo įstaigą ar centrą. Problemą Klaipėdos valdininkai žada spręsti numatydami lėšų paslaugai pirkti.
„Galėtų būti panašiai, kaip Vilniuje yra „Salos“ atveju, kada žmonės nuvežami į tuos nakvynės namus tiesiog išsimiegoti ir išsiblaivyti. Kitas atvejis gali būti, kada atskirai tas paslaugas galėtų teikti pačios medicinos įstaigos, su atskiru įėjimu, su tam tikra priežiūra“, – svarstė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.
Jei politikai pritars, jau šią žiemą paslaugai pirkti žadama numatyti apie 100 tūkst. litų.

Asta Kažukauskienė
LTV naujienų tarnyba
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24