Žada, kad langus drebinantys sprogimai nutils gruodį

2011-10-20, 06:30
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kudirkos Naumiesčio gyventojai ir toliau krūpčioja nuo sprogdinimų garso kaimyninės Kaliningrado srities poligonuose. Pasienyje skilinėja gyvenamųjų namų sienos, dūžta langų stiklai. Ne kartą Rusijos atstovų reikalavęs spręsti šią problemą, dabar Lietuvos užsienio ministras žada, kad sprogimai baigsis gruodį, praneša LTV „Panorama“.

Už Širvintos upės beveik 25 kilometrus palei Lietuvos ir Kaliningrado srities sieną tęsiasi rusų karinis poligonas, kur ir drioksi sprogimai.
Jie pastarosiomis dienomis dar padažnėjo ir sustiprėjo. Dreba ne tik už šimto metrų šalia sienos esančio Kudirkos Naumiesčio namai, trūkinėja telefono ir interneto ryšys. Sprogimai juntami net ir   Šakiuose.
„Blokinį namą išjudina, susidaro tarpai. Lipi laiptais, tai kai duoda baisus trenksmas“, – teigė Kudirkos Naumiesčio gyventojas Jonas Jaseliūnas.
„Išsigąsti, lyg tai karas prasidėtų. Triukšmas, garsas sunku pasakyti koks. Nuskilinėję sienos, langai, durų stiklas yra suskilęs, vaikai atsibunda naktį“, – pasakojo Kudirkos Naumiestyje gyvenanti Birutė Gudiškienė.
„Jau kad duoda, tai net durys trinksi mūsų. Nemalonu tikrai. Turėtų kažką padaryti valdžia, kiek gali skųstis žmonės“, – sako Kudirkos Naumiesčio gyventoja Edita Butkienė.
Šakių rajono savivaldybė prieš pusę metų kreipėsi į aukščiausias šalies institucijas, kad būtų nutraukti sprogdinimai, neigiamai veikiantys ir žmonių sveikatą.
Kudirkos Naumiesčio seniūnas sako, kad jei sprogimai tęsis, tai kapinaitėse stovinti koplyčia po dar vienos jų serijos nugrius.
„Jeigu jie ten dirba savo darbą, sprogmenis sprogdina, mes tikriausiai nežinom, ar ką galim padaryt. Reiktų bent susitarti taip, kad nekrūpčiotų vaikai maži, kad neskiltų sienos ir nepradėtų griūti pastatai“, – kalbėjo Kudirkos Naumiesčio seniūnas Vincas Alfredas Puida.
„Darėm daug žygių, kad ta problema būtų sprendžiama aukščiausiu lygiu. Mes kreipėmės į visas institucijas, pirmiausiai – į Užsienio reikalų ministeriją“, – tikino Šakių rajono meras Juozas Bertašius.
Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis sako oficialiuose susitikimuose ne kartą reikalavęs sustabdyti sprogdinimų virtinę.
„Tai liečia ir jų piliečius, juk kitoje pusėj tai ir Rusijos piliečiai gyvena. Jie žada, kad imsis priemonių. Šį pirmadienį Rusijos ambasadorius informavo mūsų Premjerą, kad nuo gruodžio mėnesio šitie sprogdinimai liausis ir daugiau tokiu būdu tie sprogmenys nebus naikinami“, – sakė ministras.
Kaliningrado srities žiniasklaida skelbia, kad Kutuzovo poligone sprogmenų naikinimas baigsis lapkritį.

Rūta Lankininkaitė
LTV „Panorama“
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24