Spausdinti šį puslapį

Melstasi už Katynės žudynių ir Smolensko katastrofos aukas

2018-04-10, 20:15
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Melstasi už Katynės žudynių ir Smolensko katastrofos aukas © L24.lt (Fot. Marian Paliuškevič)

Kovo 10 dieną minėjome Katynės žudynių 78-ąsias ir Smolensko katastrofos 8-ąsias metines. Šių nelaimių aukų atminimą pagerbė po visą pasaulį išsibarstę lenkai. Lietuvos lenkai taip pat prisimena nužudytuosius Katynėje ir žuvusiuosius Smolensko katastrofoje.

Antradienį Vilniaus šv. Rapolo bažnyčioje buvo aukojamos šventosios Mišios, kurių metu melstasi už dviejų skaudžių Lenkijos istorijos įvykių aukas. Šventąsias Mišias aukojo šv. Rapolo parapijos klebonas Miroslav Grabovski.

„Prieš aštuonerius metus įvyko baisi tragedija. Man susidaro įspūdis, kad nuo to momento vyksta mano asmeninis gedulas. Gedulas taip pat tęsiasi ir Lenkijoje, nes mes praradome daugybę iškilių valstybės veikėjų, ir šiandien mums jų labai trūksta“, – sakė Lenkijos Respublikos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska.

Lenkijos ambasadorė pažymėjo, kad Vilniuje jaučia palaikymą iš valstybės, lenkų bendruomenės, Bažnyčios ir Lietuvos valdžios. „Tikiuosi, kad a.a. Prezidentas Lechas Kaczynskis, kuriam Lietuva buvo labai brangi, artima jo širdžiai, ir toliau globos mūsų – Lenkijos ir Lietuvos – santykius“, – sakė Urszula Doroszewska.

Žuvusiųjų atminimą paminėjo ir Vilniaus krašto gyventojai, veteranai, skautai, Lenkijos Respublikos ambasados Vilniuje konsulinio departamento vadovas Marcin Zieniewicz, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos Seimo frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė, šios frakcijos nariai: Vanda Kravčionok, Jaroslav Narkevič ir Česlav Olševski, Vilniaus miesto vicemerė Edita Tamošiūnaitė, Vilniaus rajono mero pavaduotoja Teresa Demeško, Šalčininkų rajono mero pavaduotoja Jadviga Sinkevič su delegacija, Vilniaus rajono administracijos direktorė Liucina Kotlovska, Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugijos „Macierz Szkolna“ pirmininkas Juzef Kvetkovskij, kitų lenkų organizacijų Lietuvoje atstovai.

Mišiose taip pat dalyvavo LR Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Pasibaigus pamaldoms, jis kreipėsi į susirinkusius, pabrėždamas, kad „mes kalbame viena kalba – širdies kalba, todėl visi prisimena šį įvykį prieš aštuonerius metus“. Kaip Mišių metu sakė parapijos klebonas: „pabūkime tyloje“. „Šiandien būtent taip buvo Lietuvos Seime, prisiminti žuvusieji katastrofos metu“, – pridėjo Pranckietis.

2010 m. balandžio 10 d., 8.41 val., netoli Smolensko oro uosto sudužo specialus lėktuvas „Tu-154M“, kuriuo Lenkijos prezidentinė pora Lechas ir Maria Kaczynskiai skrido į Katynę, paminėti Katynės žudynių 70-metį. Kartu su pirmąja Lenkijos pora žuvo dar 94 žmonės, įskaitant daugelį aukšto rango valstybės pareigūnų, kariuomenės vadų bei dvasininkų.

Komentuoti