Lenkijos Senato pirmininkas Lietuvos lenkams: „Dėkoju už tai, ką darote“

2018-03-20, 12:29
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Lenkijos Senato pirmininkas Lietuvos lenkams: „Dėkoju už tai, ką darote“ © L24.lt (Fot. Marian Paliuškevič)

Lenkijos Senato pirmininkas Stanisław Karczewski, atvykęs vizito į Lietuvą, susitiko su šalies politikais ir lenkų tautinės mažumos atstovais.

Penktadienio vakarą Senato pirmininkas Lenkų kultūros namuose Vilniuje dalyvavo Vilniaus Lenkų Teatro Studijos pastatyto spektaklio „Maršalas: Dvasios kareivis“ premjeroje, kuri buvo skirta Juzefui Pilsudskiui.

„Santykiai tarp Lietuvos ir Lenkijos labai šlubavo, buvo labai netobuli. Labai norime, kad jie taptų geresni. Mes, politikai, viliamės, kad užsimezgusių santykių dėka pavyktų išspręsti daug Lietuvoje gyvenančių lenkų problemų. Manau, kad šiandieniniai pokalbiai – Lenkijos Prezidento Andrzej Duda, Lenkijos Seimo pirmininko Mareko Kuchcinskio, Lenkijos Premjero Mateuszo Morawieckio – priartina prie šių problemų sprendimo“, – sakė Karczewskis susirinkusiems į spektaklį.

Lenkijos Senato pirmininkas padėkojo Lietuvos lenkų bendruomenei už lenkiškumo puoselėjimą: „Noriu padėkoti už tai, ką darote. Už tai, kad jaučiatės lenkais, kultivuojat Lenkijos istoriją, neužmirštate lenkų kalbos, perduodate ateities kartoms mūsų tradicijas, tikėjimą ir kalbą“, – sakė Stanisław Karczewski.

Jis taip pat džiaugėsi matydamas, kad Lenkų kultūros namai Vilniuje, pastatyti Lenkijos Respublikos Senato lėšomis, gyvuoja lenkų bendruomenės dėka. Senato pirmininkas išreiškė viltį, kad šiuo metu Lvove (Ukraina) statomi Lenkų namai gyvuos taip pat aktyviai  kaip ir Vilniuje.

Stanisław Karczewski padėkojo už spektaklį ir priminė, kad praeitų metų gruodžio 5 dieną, per Juzefo Pilsudskio gimimo 150-ąsias metines, Lenkijoje prasidėjo oficialūs Lenkijos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio renginiai.

„Senatas, kuris globoja Lenkiją, prisimena Jus ir visus lenkus, o tai – 16-20 mln. išsibarsčiusių po visą pasaulį lenkų“, – sakė Senato pirmininkas. Jis išreiškė pasitenkinimą, kad metai iš metų didėja susidomėjimas Lenkija ir už Lenkijos ribų gyvenančių lenkų veikla.

Pasibaigus spektakliui, Lenkijos Senato pirmininkas susitiko su Lietuvos lenkų atstovais.

„Dėkojame už atvykimą, nes kiekvienas Senato pirmininko, kuris tradiciškai globoja Poloniją ir lenkus, gyvenančius už Lenkijos ribų, atvykimas yra mums nepaprastai svarbus“, – Lietuvos lenkų vardu Senato Pirmininką sveikino Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas, europarlamentaras Valdemar Tomaševski.

Susitikime su Lenkijos Senato primininku dalyvavo Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas Michal Mackevič, Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugijos „Macierz szkolna“ pirmininkas Juzef Kviatkovski, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos Seimo frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė, seniūnės pavaduotoja Vanda Kravčionok, šios frakcijos nariai Jaroslav Narkevič ir Česlav Olševski, Vilniaus ir Šalčininkų rajonų merai Marija Rekst ir Zdzislav Palevič, LLRA-KŠS frakcijos Vilniaus miesto taryboje nariai, dvasininkai, harceriai, mokyklų direktoriai, jaunimas ir Lietuvos lenkų žiniasklaidos atstovai.

„Lietuvos lenkų bendruomenė stipriai laikosi savo lenkiškų šaknų, yra vieninga ir solidari“, – sakė Valdemar Tomaševski. Jis atkreipė dėmesį į kai kuriuos paskutinius Lenkijos bendruomenės laimėjimus. Be kita ko, LLRA-KŠS Vilniaus mieste kuria koaliciją, o dėl vilniečių ryžto ir  Lenkijos valstybės pagalbos pavyko apginti lenkų švietimą Lietuvoje. Šiandien Lietuvoje yra 36 gimnazijos lenkų ugdomąja kalba, t.y. 10 proc. visos valstybės mastu.

„Norėčiau padėkoti Senato pirmininkui ir Lenkijos valstybei už paramą, kurią mes gauname ir kurią mes vis dar jaučiame“, – sakė LLRA-KŠS lyderis.

Ateinančių Velykų proga Lenkijos Senato pirmininkui Valdemar Tomaševski įteikė tradicinę Vilniaus verbą ir Aušros vartų Dievo Motinos atvaizdą.

Lenkijos Senato pirmininkas patikino, kad Lenkija palaikys Lietuvos lenkus puoselėjant ir stiprinant lenkiškumą: „Ne tik Lenkijos Senatas, bet taip pat Lenkijos Prezidentas ir Ministras Pirmininkas bei visų valdžios institucijų atstovai teikia didelę reikšmę palaikant ryšius su užsienyje gyvenančiais lenkais“, – sakė Stanisław Karczewski.

Lenkijos Senato pirmininkas yra ketvirtasis Lenkijos valdžios atstovas, viešėjęs Lietuvoje per paskutinį mėnesį. Prieš savaitę Lenkijos Seimo pirmininkas Marek Kuchcinski Vilniuje dalyvavo Lietuvos nepriklausomybės dienos minėjime. Keliomis dienomis ankščiau į Vilnių oficialaus vizito atvyko Lenkijos ministras pirmininkas Mateusz Morawiecki, o prieš mėnesį su trijų dienų vizitu Lietuvoje lankėsi Lenkijos Prezidentas Andrzej Duda ir jo žmona Agata Kornhauser-Duda. Prezidentinė pora dalyvavo Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmečio minėjime. Reikšminga tai, kad Lenkijos Prezidentas su žmona savo trijų dienų viešnagę Vilniuje pradėjo nuo susitikimo su Lietuvos lenkų bendruomene Lenkų kultūros namuose, o pirmojo savo oficialaus vizito Lietuvoje išvakarėse Lenkijos Prezidentas savo rūmuose Varšuvoje susitiko su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderiu, europarlamentaru Valdameru Tomaševskiu.

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24