Spausdinti šį puslapį

Lenkijos Prezidentas pirmojo savo oficialaus vizito Lietuvoje metu pirmiausia susitiko su Lietuvos lenkais

2018-02-15, 21:28
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Lenkijos Prezidentas pirmojo savo oficialaus vizito Lietuvoje metu pirmiausia susitiko su Lietuvos lenkais © L24.lt (Fot. Marijan Paliuškevič)

Lenkijos Prezidentas Andrzej Duda pirmojo savo oficialaus vizito mūsų šalyje metu pirmiausia susitiko su Lietuvos lenkais.


„Esu Jums dydžiai įsipareigojęs už tai, kad visą laiką esate lenkais ir rūpinatės, kad Jūsų vaikai lenkiškumo neužmirštų, kad mokėtų kalbą, lenkų kultūrą, lenkų literatūrą, lenkų poeziją“, – Lenkų kultūros namuose Vilniuje sakė Lenkijos Prezidentas Andrzej Duda.

Lenkijos Prezidentas Andrzej Duda kartu su žmona Agata Kornhauser-Duda ketvirtadienį pradėjo tris dienas truksiantį vizitą Lietuvoje. Vos atvykus į Lietuvos sostinę Lenkijos Prezidentas Vilniaus lenkų kultūros namuose susitiko su Lietuvos lenkų bendruomene. Susitikimo metu Andrzej Duda įteikė valstybinius apdovanojimus aktyviems Lietuvos lenkų bendruomenės atstovams.

„Lietuvos lenkai – tai ne Polonija, tai ne emigrantai. Tai lenkai, gimę čia, šiose žemėse. Jie visada čia buvo ir niekada iš čia neišvažiavo. Ir todėl pas juos šiandien atvyko Lenkijos Respublikos Prezidentas“, – sveikindama Lenkijos Prezidentą ir visus susirinkusius tautiečius kalbėjo Lenkijos Ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska.

Andrzej Duda dėkojo už galimybę susitikti su tautiečiais, kurių Tėvynė yra Lietuva. „Čia gimėte, čia gyvenate ir čia esate lenkais, Lietuvos piliečiais“, – sakė Lenkijos Prezidentas.

Lenkijos Respublikos Prezidento dėkojo, kad Lietuvos lenkai, būdami gerais ir lojaliais Lietuvos Respublikos piliečiais, skleidžia gerą žinią apie lenkus. „Tokiu būdų skleidžiate žinią, kad esame darbštūs, patikimi, sąžiningi, tie, kurie gerbia artimą ir šalį, kurioje gyvena“, – sakė Andrzej Duda.

Lenkijos Prezidentas pažymėjo, kad atvyko į Vilnių nepaprastai svarbiais Lietuvai ir Lenkijai metais – metais, kai sukanka 100 metų nuo Lietuvos Valstybės atkūrimo ir Lenkijos nepriklausomybės atgavimo 1918 metais.

„Šiandien esu čia, kad švęsčiau kartu su Jumis, kartu su Lietuvos piliečiais, kartu su Lietuvos valdžia, taip pat esu čia tam, kad susitikčiau su Jumis ir pasakyčiau: ačiū. Ačiū už lenkiškumą, kad esate kartu“, – sakė Lenkijos Prezidentas.

Andrzej Duda taip pat kalbėjo apie problemas, su kuriomis kovoja Lietuvos lenkų tautinė mažuma: lenkų kalbos mokymo, lenkų kalbos egzamino klausimus. „Kalbėsiu apie šias problemas, kurios Jus liečia, su Prezidente Dalia Grybauskaite. Stengsimės šias problemas įveikti kartu, derindami klausimų, keliančių ginčus ar abejones, sprendimo metodus“, – pažymėjo Lenkijos Prezidentas.

„Man atrodo, Lietuvos ir Lenkijos santykiai politinėje plotmėje vystosi gera linkme, ir tikiuosi, kad geri santykiai darys įtaką ir Jūsų, kaip lenkų, gyvenančių Lietuvoje, situacijai“, – sakė Andrzej Duda, pažymėdamas, kad jam Lietuvos lenkų tautinės mažumos problemos yra gerai žinomos ir bus aptartos su Lietuvos vadove.

Lenkijos Prezidentas padėkojo mokytojams, kurie moko lenkų kalbos, visiems tiems, kurie ugdo mokytojus, mokančius lenkų kalba, taip pat visiems tiems, kurie rūpinasi lenkiškomis mokyklomis, lenkų kultūra ir lenkiškumu.

„Esu Jums dydžiai įsipareigojęs už tai, kad visą laiką esate lenkais ir rūpinatės, kad Jūsų vaikai lenkiškumo neužmirštų, kad mokėtų kalbą, žinotų lenkų kultūrą, lenkų literatūrą, lenkų poeziją. Dėkoju mokytojams, pedagogams ir tėvams, kurie rūpinasi, kad jų vaikai augtų mūsų lenkiškoje tradicijoje“, – sakė Andrzej Duda.

Kartu su Lenkijos Prezidentu į Lietuvą atvyko gausi Lenkijos parlamentarų, ministrų ir viceministrų delegacija.

Dieną prieš pirmąjį savo oficialų vizitą Lietuvoje Lenkijos Prezidentas Varšuvoje susitiko su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderiu, europarlamentaru Valdameru Tomaševskiu. Per 40 minučių trukusį pokalbį buvo aptartos besiplėtojančio bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Lenkijos kryptys.

Komentuoti