Reikalauja leisti pasirinkti mokėjimo už atliekas būdą

2011-10-11, 07:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Klaipėdoje iki šiol nerimsta aistros dėl mokesčių už komunalinių atliekų išvežimą.
Uostamiesčio gyventojai reikalauja, kad kiekvienas gyventojas pats galėtų pasirinkti mokėjimo būdą – nuo būsto ploto ar atliekų kiekio. Tačiau valdininkai permainų nežada, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Klaipėdoje ir kai kuriuose kituose miestuose prie savivaldybių gyventojai rinkosi paremti antradienį Seime planuojamas svarstyti Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas.
Jomis siūloma nustatyti, kad nekilnojamojo turto savininkai sudarytų atliekų tvarkymo sutartį su paslaugos tiekėju ir turėtų teisę patys, kaip ir juridiniai asmenys, pasirinkti mokėjimo būdą.
„Reikalaujame, kad dabartinis šiukšlių mokestis būtų skaičiuojamas ne nuo gyvenamojo ploto. Juk ne plotas šiukšlina ir daro tas šiukšles, o žmonės“, – tvirtino LTV Naujienų tarnybos kalbinta moteris.
„Vieniems apsimoka pagal plotą, kitiems – pagal žmones, tretiems – pagal kiekį, kur didesnė įmonė“, – kelbėjo klaipėdietis.
Pasak Klaipėdos gyventojų, politikams pritarus, kad už atliekas mokestis būtų skaičiuojamas nuo būsto ploto, rinkliava padidėjo kone tris kartus. Ypač kenčia didesniuose butuose gyvenantys pensininkai ir vieniši žmonės.
Audito išvados atskleidė, kad pernai klaipėdiečiai permokėjo 5 mln. litų, jie buvo ne grąžinti gyventojams, o pervesti į savivaldybės sąskaitą.
„Yra daug pareiškimų, kad, pavyzdžiui, žmogus išvažiavo į užsienį, kyla problema su apmokėjimu. Žmogus eina teistis į teismą. Teismuose vėlgi – paslaugų teikėjai turi dideles lėšas, samdosi advokatų kontoras. Na, tiesiog žmogus įvarytas į kampą“, – įsitikinęs Seimo narys, pataisų iniciatorius Evaldas Jurkevičius.
Uostamiesčio valdininkai sako, kad šis triukšmas keliamas dėl bandymo atliekų tvarkymo verslą perimti į privačias rankas.
„Teismai patvirtino, kad Klaipėdos savivaldybės pasirinktas modelis yra teisingas ir teisėtas. Aišku, jis neatitinka visų lūkesčių, tačiau, manau, kad atliekų tvarkymo mokestis yra mūsų visų solidarumo mokestis.
Ir pagrindinis pliusas – mes šiandien matom, kad miestas yra išvalytas nuo atliekų ir nelegalių šiukšlynų“, – sako Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas.
Uostamiesčio valdininkai kitąmet žada gerinti atliekų tvarkymo mieste infrastruktūrą. Už iš gyventojų surinktas rinkliavas žadama įrengti požeminius ir pusiau požeminius atliekų konteinerius.


Marija Gabrienė
LTV „Šiandien“
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24