Gamintojai: žvakes daugiausiai perka pensininkai

2011-10-07, 04:25
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Iki Lapkričio 1-osios – šiek tiek mažiau nei mėnuo. Prekybos centruose jau įsivažiuoja tam skirta prekyba. Lietuvos žvakių gamintojai sako kasmet pagaminantys milijonus žvakių vienetų, o daugiausiai jų nuperka – pensininkai. Beje, prekyba žvakėmis, anot įmonių, suaktyvėja ne tik prieš Vėlines, o konkuruoti tenka ir su nelegaliai vežtomis šiomis prekėmis.

Vėlinių žvakių gamyba, pasak tuo užsiimančių verslininkų, pradedama likus geram pusmečiui iki visų šventųjų. Kai kuriose įmonėse žvakės gaminamos ištisus metus.
„Parafino virš tūkstančio tonų perdarome per metus.Be abejo, didžiausios šventės yra Vėlinės, bet taip pat žmonės perka artėjant Mamos, Tėčio dienai, pavasarį. Šiek tiek mažiau vasarą ir žiemą“, – „Panoramai“ sakė „Geralda“ direktorius Gintautas Igaris.
Prieš dešimtmetį per metus pagamindavusi maždaug po 50 tonų žvakių, dabar bendrovė jų pagamina apie šimtą tonų. Tačiau sako, kad ir jai teko patirti pasaulį užklupusios krizės padarinius: fiksuojamas 10-15 proc. gamybos smukimas.
Kaip praneša „Panorama“, žvakes gaminantys verslininkai pastebi tam tikrą rinkos atsigavimą, tačiau džiaugtis neskuba. Anot jų, gerais laikais Vėlinių žvakėmis žmonės apsirūpindavo jau rugpjūtį, dabar sujudimas jaučiams tik antroje spalio pusėje. Jie taip pat teigia, kad didžiausias žvakių pirkėjas – vyresnio amžiaus žmonės, anksčiau žvakes pirkdavę pakuotėmis, – dabar įsigyja vos po kelias.
Be to, anot verslininkų, konkuruoti tenka su pigesne lenkiška ar kontrabandine produkcija.
„Nelieka praktiškai nieko kito, o tik ieškoti naujų idėjų, ieškoti naujų produktų, kurių galbūt nėra Europoje, nėra ir pasauly, kurių negamina lenkai galų gale. Manyčiau t.y. ne tik žvakių gamyboj, bet visų Lietuvos įmonių pagrindinis išsigelbėjimo variantas. Ne tai, kad pigi darbo jėga, ne tai, kad brangi kažkokia tai įranga, bet tiesiog geros idėjos“, – situaciją komentuoja IĮ „Luxa“ savininkas Dainius Petkus.
Šiuo metu populiariausios Lietuvoje žvakės – gerai degančios žvakės iš parafino.
Beje parafinas – naftos produktas. O stikliniams indeliams gaminti naudojamos dujos. Tačiau verslininkai tikina, kad Vėlinių žvakių kainų šį rudenį stengsis nekelti, nors žaliava gerokai brango.

    
Marija Gabrienė
LTV „Panorama“
www.lietuvosvalstybe.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24